Με πλήρη αποζημίωση οι απολυμένοι της ΕΡΤ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει κοινό τόπο με τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ - ΣΥΡΙΖΑ: «Τερατάκι το νομοσχέδιο που θα γίνει Βατερλό της κυβέρνησης»

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ που αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη βδομάδα.

Όπως προκύπτει από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, οι απολυμένοι υπάλληλοι της πρώην ΕΡΤ, δεν θα αποζημιωθούν με βάση το πλαφόν των 15.000 ευρώ που ισχύει, αλλά η αποζημίωσή τους θα υπολογιστεί συνυπολογίζοντας τον μισθό τους σε σχέση με τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός. 

Με αυτόν τον τρόπο η αρχικά προϋπολογισθείσα σχετική δαπάνη που έφτανε τα 80 εκατ. ευρώ, θα ανέβει τώρα στα 120 εκατ. ευρώ περίπου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει κοινό τόπο με τους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη του ραδιομεγάρου προκειμένου να εκπέμψουν οι συχνότητες της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μέσω ενός μεταβατικού σχήματος.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μετρα για την εκταμίευση της δόσης σύμφωνα με το οποίο οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα λάβουν «προ μνημονιακές»  αποζημιώσεις, χωρίς δηλαδή να ισχύει το πλαφόν των 15.000 ευρώ που επιβάλλει η σχετική νομοθεσία.
 
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το νομοσχέδιο της ΝΕΡΙΤ τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος έχει εκπονήσει και τις βασικές διατάξεις του σχεδίου. Ο κ. Αλιβιζάτος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των μεταβατικών διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ειδικότερα, τόνισε πως μπορεί να «τιναχτεί στον αέρα» με την διάταξη περί μεταβατικής περιόδου, η οποία αφορά την φάση της πρώτης εφαρμογής του νόμου και προβλέπει την συγκρότηση Εποπτικού Συμβουλίου, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η θητεία του οποίου μπορεί να φτάσει το ένα έτος και θα διορίζει κατ’ εξαίρεση του άρθρου 9 του ίδιου νομοσχεδίου τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, όπως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ - Α.Ε
 
Επιπροσθέτως, ο κ. Αλιβιζάτος είπε ότι η «προσπάθεια της εξυγίανσης δεν ξεκίνησε καλά και γι αυτό αρνήθηκα να συμμετέχω στην προσπάθεια όταν μου ζητήθηκε» και εξήγησε πως θα «υπονομευτεί» η ουσία του νομοσχεδίου εάν η μεταβατική διοίκηση – που θα οριστεί από την κυβέρνηση – προχωρήσει στις κρίσεις και προσλήψεις προσωπικού. Πρόσθεσε ότι  το μεταβατικό σχήμα θα πρέπει να λειτουργήσει με το «μίνιμουμ» του προσωπικού για 3 – 4 μήνες «το πολύ» μεταδίδοντας δελτία ειδήσεων και με εκμετάλλευση του αρχείου.

Επίσης, ο κ. Αλιβιζάτος τόνισε ότι για τις προσλήψεις πρέπει να «υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης» και παρέθεσε και ορισμένα κριτήρια βάσει των οποίων το εποπτικό συμβούλιο θα μπορούσε να κάνει την επιλογή από τους περίπου  2.600 απολυμένους της ΕΡΤ για το νέο προσωπικό της ΝΕΡΙΤ λέγοντας ότι πρέπει να αποκλειστούν όσοι είναι: «διπλοθεσίτες, βρίσκονται κοντά σε σύνταξη (6 μήνες) και είχαν προσληφθεί στο παρελθόν εκτός ΑΣΕΠ». Τέλος επισήμανε ότι τόσο ο αριθμός των εργαζομένων όσο και ο αριθμός των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών της νέας εταιρίας πρέπει να καθοριστεί από το 10ετές στρατηγικό πλάνο και το μονοετές επιχειρησιακό που θα καταρτίσει το εποπτικό συμβούλιο.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης υπερασπίστηκε την νομιμότητα του νομοσχεδίου και των κυβερνητικών χειρισμών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ίχνος αντισυνταγματικότητας».

ΣΥΡΙΖΑ: «Τερατάκι το νομοσχέδιο που θα γίνει Βατερλό της κυβέρνησης»

Από την άλλη πλευρά ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούστης άσκησε έντονη κριτική σημειώνοντας ότι «το νομοσχέδιο αυτό πάσχει σε πολλά σημεία και έχει στοιχεία αντισυνταγματικότητας για τον μεταβατικό χρόνο που προβλέπει» ενώ επισήμανε πως «τους 2.700 εργαζόμενους τους δώσατε στην τρόικα σαν προσδοκία, σε μια κομματική πελατεία που χειμάζεται στην ανεργία, στην κοινωνική χλεύη και στα διαπλεκόμενα ιδιωτικά και ανταγωνιστικά κανάλια». Τέλος χαρακτήρισε «τερατάκι» το νομοσχέδιο ώστε «να καλυφθούν οι ανομίες» και εκτίμησε ότι θα αποτελέσει το «Βατερλώ της κυβέρνησης»

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει την ΠΝΠ.

Εκτός αυτών, τα μέλη της επιτροπής ακροάστηκαν και τους φορείς μεταξύ των οποίων και ο κ. Παναγιώτης Καλφαγιάννης πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ ο οποίος είπε πως «εμείς ήμασταν αυτοί που φωνάζαμε για την ρουσφετολογία στην ΕΡΤ και για τις ορδές συμβασιούχων που έφερε η ΝΔ… και τώρα ήρθαν και έβαλαν μαύρο στις οθόνες, στις οικογένειες μας και στην ζωή μας. Ελεος, υπάρχει και Θεός! Τόσα χρόνια λέγαμε για την ανάγκη εξυγίανσης και σήμερα μας κατηγορούν ότι εμείς μολύναμε την ΕΡΤ».

Πρόσθεσε ότι «Οι μεταδόσεις κόπηκαν από κουκουλοφόρους της ΕΚΑΜ με την απειλή όπλου και υποχρέωσαν τους εργαζόμενους στον Υμηττό να κλείσουν τους πομπούς…». 

Υποστήριξε ότι οι απολυμένοι δεν κάνουν κατάληψη στο ραδιομέγαρο αλλά «Εξακολουθούμε να παράγουμε πρόγραμμα, πολιτισμό και ενημέρωση. Αφιλοκερδώς και εθελοντικά. Δεν κάνουμε κατάληψη περιμένουμε τον διαχειριστή να του παραδώσουμε. Εμείς καλύπτουμε το κενό της κυβέρνησης που εξακολουθεί να δίνει μαύρο». Τέλος, κατήγγειλε διαχρονικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ενέργειες που ζημίωσαν την ΕΡΤ προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr