Άρχισε η μάχη στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

"Όχι επί της αρχής" από Λοβέρδο και Αηδόνη - Λαφαζάνης: Είστε ανδρείκελα της δικτατορίας της τρόικας
- Στουρνάρας: Η ψήφιση του νομοσχεδίου προϋπόθεση για τη δόση
- Κ. Μητσοτάκης: Τα οριζόντια χαρακτηριστικά στο μέτρο της κινητικότητας οφείλονται στις καθυστερήσεις αξιολόγησης των δομών υπουργείων και ΟΤΑ

Με σφοδρές αντιδράσεις μόνο  από την πτέρυγα της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση για το πολυνομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής γεγονός που καθησυχάζει – για την ώρα – τα ηνωμένα επιτελεία Μαξίμου – Ιπποκράτους για την έκβαση της τελικής κρίσιμης ψηφοφορίας του στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη που θα κρίνει την ομαλή εκταμίευση της δόσης των 6,8 δις ευρώ.

Πέραν αυτού, από τα σημεία της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ξεχωρίζει η αναφορά για επαναφορά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο της συλλογής αποδείξεων ως κίνητρο για τους φορολογούμενους. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός είπε ότι «έως το τέλος Ιουλίου θα κατατεθεί  ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών. Τον Σεπτέμβριο θα έρθει νομοσχέδιο με κωδικοποιημένες τις φορολογικές απαλλαγές τις εκπτώσεις και τα κίνητρα», ενώ για το κίνητρο των αποδείξεων εξήγησε ότι «στηρίζουμε την φορολογική συνείδηση και θα καταθέσουμε σχετική διάταξη τον Σεπτέμβριο που το μέτρο θα συνδεθεί με κίνητρα».

Πέραν αυτών, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε εξαιρετικά «δύσκολη» την πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα και πρόσθεσε «Σταθήκαμε όρθιοι! Αποφύγαμε τη μη λήψη δόσης λόγω χαμηλής απόδοσης στο μέτρο της κινητικότητας, αποφύγαμε την εισφορά 2 τις χιλίοις και την μείωση μισθών και συντάξεων στους ένστολους ενώ για αυτούς που θα απολυθούν διαπραγματευτήκαμε και θα γίνονται προσλήψεις».

Σημείωσε ότι «εργαστήκαμε εντατικά για να κλείσουμε το κενό για το 2013 και 2014. Καθίσαμε και είχαμε έστω και στο παρά πέντε συμφωνία και εγκρίθηκε η δόση 6,8 δις ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφίσουμε εγκαίρως το ν.σ. για να μπορούν να συνεδριάσουν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια που δίνουν τα χρήματα. Δεν πήραμε κουτσουρεμένη δόση. Τον Ιούλιο θα πάρουμε 2,5 δις ευρώ , 1,8 δις ευρώ τον Αύγουστο από το ΔΝΤ και τον Οκτώβριο 500 εκ. ευρώ από το ΔΝΤ και άλλα 500 εκ. ευρώ από επαναγορά ομολόγων».

Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ εστίασης είπε ότι θα ξεκαθαρίσει το επόμενο 10ήμερο.
Κυρ. Μητσοτάκης «υπάρχουν οριζόντια χαρακτηριστικά στο μέτρο της κινητικότητας»
Επιπροσθέτως, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του απέδωσε την ευθύνη για την ύπαρξη οριζόντιων χαρακτηριστικών στα μέτρα της κινητικότητας στο γεγονός ότι τα περισσότερα υπουργεία και οι ΟΤΑ δεν είχαν προχωρήσει σε αξιολόγηση των δομών τους.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «ανέλαβα λίγες ημέρες πριν την αξιολόγηση της τρόικας. Το Υπουργείο είχε αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αυτές ήταν γνωστές. Δεν τις ανακαλύψαμε τώρα… Δύο από τις τρεις δεσμεύσεις είχαν χαρακτήρα των προαπαιτούμενων. Όμως την 30η Ιουνίου δεν είχαν καλυφθεί που σημαίνει ότι για να εξασφαλίζαμε την ομαλή χρηματοδότηση έπρεπε να πάμε σε εναλλακτική πειστική πρόταση προς τους δανειστές και αυτό κάναμε».

Πρόσθεσε πως «παρουσιάσαμε ένα σχέδιο που έχει οριζόντια χαρακτηριστικά κυρίως για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό γιατί η οργάνωση δεν είχε γίνει ώστε εμείς να έρθουμε και χειρουργικά να δράσουμε. Δεν θέλω άλλες οριζόντιες ρυθμίσεις, άλλα για να γίνει αυτό πρέπει αν γίνουν τα οργανογράμματα με μεγάλη ταχύτητα».

Πέραν αυτών, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει «ιεράρχηση» των αναγκαστικών αποχωρήσεων, οι οποίες, όπως εξήγησε, «δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους καθώς για κάθε αποχώρηση θα υπάρξει πρόσληψη. Μας δύνεται η ευκαιρία να ανανεώσουμε προσωπικό», ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να υπάρξει «κεντρικός προγραμματισμός» και συζήτηση στην Βουλή για τον προγραμματισμό προσλήψεων.

Συμπλήρωσε ότι απομακρύνσεις θα προκύψουν και από την δεξαμενή της κινητικότητας ενώ για την Δημοτική Αστυνομία υποστήριξε ότι όλο το προσωπικό θα απορροφηθεί από τις δομές της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγώντας ότι «οι άνθρωποι αυτοί μπήκαν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και είναι βέβαιο ότι θα απορροφηθούν από την ΕΛ,ΑΣ. Θα έχουν πρόβλημα όσοι μπήκαν με πλαστά δικαιολογητικά».

Παν. Λαφαζάνης «είστε ανδρείκελα της δικτατορίας της τρόικας»
Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση ξεκίνησε με ένταση και τον  κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να μιλά για «δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρείκελων» τα οποία «θα λογοδοτήσουν ένα προς ένα για τα πραξικοπηματικά αίσχη».

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Αυτές οι διαδικασίες της κυβέρνησης ξεφτιλίζουν την Βουλή και όλους τους βουλευτές. Καταστρατηγούν το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Οι διαδικασίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι το πολίτευμα είναι δικτατορία της τρόικας με κυβέρνηση ανδρείκελων» πρόσθεσε πως «Το νομοσχέδιο έχει 108 άρθρα που κινούνται σε όλο το φάσμα της πολιτικής δραστηριότητας. Εχει μαζί πολλά αυτοτελή κρίσιμα νομοσχέδια από πολλά υπουργεία. Αφορούν χιλιάδες ανθρώπους που μένουν στο δρόμο. Η αυθαιρεσία κυριαρχεί σε αυτό το νομοσχέδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερασπιστεί και το Σύνταγμα και τον ΚτΒ για να υπάρχει αξιοπρέπεια». Ο κ. Λαφαζάνης κορύφωσε την κριτική λέγοντας « Δεν συμφωνούμε με τις απαράδεκτές διαδικασίες οι οποίες  δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα. Οσες διατάξεις και να φέρνετε για να απαλλάσσετε  τις διοικήσεις των οργανισμών για τα αίσχη που κάνουν θα δώσετε λόγο ένας – ενας και οι διοικήσεις των οργανισμών και εσείς. Η λογοδοσία δεν είναι απειλή και δεν θα την αποφύγετε. Μην πανικοβάλλεστε. Δεν αναγνωρίζουμε τις διαδικασίες και επιφυλασσόμαστε για την αντίδρασή μας που θα είναι ανάλογη με τις πραξικοπηματικές πράξεις που κάνετε».

"Οχι επί της αρχής" από Λοβέρδο - Αηδόνη
Νωρίτερα την πρόθεσή της να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο είχαν εκφράσει η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι το «όχι» στο πολυνομοσχέδιο, επί της αρχής, θα το πουν τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος όσο και Χρήστος Αηδόνης, που ανήκει στο συγκεκριμένο κόμμα.

«Με το φορολογικό νομοσχέδιο που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου, χάνεται για μια ακόμη φορά η ευκαιρία να αποκτήσει η χώρα ένα απλό, δίκαιο, αναλογικό, σταθερό με ορίζοντα δεκαετίας φορολογικό σύστημα, το οποίο θα συνέβαλε στην ανάπτυξη, δηλαδή στην υπέρβαση της ύφεσης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και που θα επιμέριζε τα φορολογικά βάρη με δίκαιο τρόπο στους πολίτες. Κι ακόμη, το ασφαλές φορολογικό περιβάλλον που θα δημιουργούσε τη βάση για την έκλυση επενδύσεων, για μια ακόμη φορά παραπέμπεται στο μέλλον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, η οποία επισημαίνει επίσης πως «ό,τι δεν έγινε επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν θα γίνει με τυφλά χτυπήματα στο ψαχνό, ούτε με φορολογικές παρεμβάσεις ετήσιας χρονικής εμβέλειας, άδικες και αναποτελεσματικές. Ευνόητο είναι ότι θα ψηφίσουμε επιμέρους ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε άρθρα του νομοσχεδιου και οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση, όπως είναι λ.χ. η επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων προσφυγών υπαλλήλων ορισμένου χρόνου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Διάταξη – πρόκληση
Πάντως, αίσθηση έχει προκαλέσει διάταξη - πρόκληση που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, καθώς μεταξύ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης παρείσφρησε διάταξη που στην ουσία «προστατεύει» από το μέτρο της κινητικότητας εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί σε υπουργικά γραφεία. Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη (αρ. 90 παρ 2) στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα προσμετρηθεί το γεγονός ότι έχουν θητεύσει δίπλα σε υπουργούς!

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μάλιστα ενδεχομένως να δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς- όπως φαίνεται – εκτός της ευνοϊκής ρύθμισης μένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν αποσπαστεί σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία.

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη διάταξη (αρ.90 παρ. 2), εάν δεν αποσυρθεί, ενδεχομένως να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να καταψηφίσουν.

Να σημειωθεί ότι κάθε βουλευτής δικαιούται να έχει έως και τέσσερις συνεργάτες αποσπασμένους από υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ σημαντικό αριθμό δικαιούνται και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων (σ.σ. ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη).

Πάντως το υπουργείο σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει «ψευδές» το δημοσίευμα και παραπέμπει στο νομοσχέδιο.

Τι αναφέρεται λοιπόν στην Α. περίπτωση της 2ης παραγράφου του άρθρου 90: «Α. Η αποτίμηση προσόντων του υπαλλήλου στηρίζεται σε επί μέρους κριτήρια που αφορούν τη βασική και επαγγελματική του εκπαίδευση, την εν γένει εργασιακή και διοικητική του εμπειρία, τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιοδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ. 63/2005 και την εργασιακή του φυσιογνωμία όπως (δεξιότητες, ή επιδόσεις, ηθικές αμοιβές, πειθαρχικές ποινές, τις μακρόχρονες ή συστηματικά επαναλαμβανόμενε αναρρωτικές άδειες ή αδικαιολόγητες απουσίες) – και τον τρόπο εισαγωγής στους φορείς της παρ.1…».

Να σημειωθεί ότι το Π.Δ. 63/2005 αφορά τους αποσπασμένους δημόσιους υπάλληλους σε υπουργεία.

Υπό αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λάβουν επιπλέον μόρια μόνο και μόνο επειδή θήτευσαν δίπλα σε υπουργούς. Ότι δηλαδή αναφέρει και το δημοσίευμα του protothema.gr.

Πρέπει δε να σημειωθεί ότι συνεργάτες του υπουργού εξηγούσαν ότι η μοριοδότηση γίνεται γιατί «λόγω φόρτου εργασίας» οι αποσπασμένοι σε υπουργεία υπάλληλοι δεν προλαβαίνουν να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια!

Σύμφωνα δε με πληροφορίες και παρά τις διαψεύσεις, η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να αποσυρθεί.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr