Ντ. Κοέν: «Διαπραγματευτείτε με τον Σόιμπλε ως Ευρωπαίοι»

«Δείξτε στον κ. Σόιμπλε, τι έχετε κάνει ως Ελλάδα» επεσήμανε ο Γάλλος καθηγητής οικονομικών, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έσωσε και άλλες χώρες με την προσπάθειά της

«Τερματίστε τη λιτότητα τώρα» ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Γάλλου καθηγητή οικονομικών Ντανιέλ Κοέν, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου, την έναρξη της οποίας έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Ετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο» και στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, οι ομιλητές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, ο καθηγητής του ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Γιώργος Παγουλάτος, μίλησαν και αυτοί κατά των μέτρων λιτότητας, συμφώνησαν ότι η λύση είναι η ανάπτυξη και επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα ποια ανάπτυξη για την Ελλάδα.

«Δείξτε στον κ. Σόιμπλε, τι έχετε κάνει ως Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Κοέν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έσωσε και άλλες χώρες με την προσπάθειά της. Επίσης είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να θέσετε το θέμα που ανέδειξε ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο κ. Μπλανσάρ, για το λάθος υπολογισμό του «πολλαπλασιαστή» που οδήγησε σε αύξηση της ύφεσης. «Πρέπει ακόμη ο κ. Σόιμπλε να ακούσει τις δικές σας προτάσεις για τη δική σας προσαρμογή. Οφείλετε να συμμετέχετε στον διάλογο ως Ευρωπαίοι και όχι ως Έλληνες» υπογράμμισε ο διαπρεπής Γάλλος οικονομολόγος.

Ο κ. Κοέν τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν είχε ιδέα» τι έπρεπε να κάνει όταν η Ελλάδα χτυπήθηκε από την κρίση, ότι η ΕΚΤ έδειξε ανωριμότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, σε αντίθεση με τη Fed, παρατήρησε, που λειτούργησε ως δανειστής τελευταίου καταφυγίου το 2008.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), συνέχισε, έχει αρχίσει να αναλαμβάνει έναν πιο δραστήριο ρόλο, αλλά είναι αδύνατο να υλοποιήσει μεγάλες αλλαγές, χωρίς θεσμικές αλλαγές και κυρίως αλλαγή της Συνθήκης. Τόνισε, επίσης, ότι αρχίζει να αναδύεται μία μορφή κοινοτικής αλληλεγγύης, προσθέτοντας ότι είναι καιρός να λειτουργήσουμε ως κοινότητα και όχι ως συνονθύλευμα.

Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στη λιτότητα και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, αλλά ποια ανάπτυξη και με ποιους όρους, έθεσε το πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να επαναπαύεται περιμένοντας τις γερμανικές εκλογές, γιατί αντίθετα από το προσδωκόμενο, η Γερμανία μπορεί να σκληρύνει τη στάση της. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από ιδιώτες, Έλληνες και ξένους, σε σταθερό πολιτικό περιβάλλον, πρόσθεσε, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο μίλησε για την ανάγκη ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ, καθώς και για τον καθοριστικό ρόλο ενός αναδιαρθρωμένου τραπεζικού τομέα. Μίλησε ακόμα για λάθος της τρόικας να ξεκινήσει τις αλλαγές από την αγορά εργασίας και όχι από την αγορά προϊόντων, πράγμα που έγινε για να μειωθεί η ανεργία, η οποία όμως δεν μειώθηκε.

«Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στη γνώση, στο ανθρώπινο δυναμικό, την καινοτόμα επιχείρηση και το ευφυές κράτος, ώστε να φτάσουμε στην ευφυή ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο κ. Καλογήρου.

Για τις προκλήσεις-κινδύνους που ελλοχεύουν μίλησε ο κ. Παγουλάτος, όπως ο κίνδυνος κατακερματισμού της ευρωζώνης μεταξύ Βορρά-Νότου, ο κίνδυνος ανατροφοδότησης της ύφεσης, λόγω των «αντικυκλικών» πολιτικών αντιμετώπισης της κρίσης (μέτρα λιτότητας) και υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη ρυθμιστικών μέτρων από την ευρωζώνη, είτε λέγονται Σχέδιο Μάρσαλ, είτε Δημοσιονομική Ένωση, είτε Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Υπάρχει επίσης, υποστήριξε, ο κίνδυνος εξ αιτίας των αποτυχιών των αγορών, αλλά και εξαιτίας της απώλειας αίσθησης του ευρωπαϊκού συμφέροντος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, του κ. Σόιμπλε, την Πέμπτη στην Αθήνα, ο κ. Παγουλάτος επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να φοβάται η ευρωζώνη είναι όχι η ανάληψη αλλά η μη ανάληψη από τη Γερμανία των ευθυνών της, ενώ επεσήμανε ότι χρειάζεται συμμετρικότερη κατανομή ισχύος και ηγετικότερη παρουσία της Γαλλίας. Το στοίχημα της Ελλάδας, τόνισε, είναι να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, να αποκτήσει νέο κράτος και να γίνει δικαιότερη κατανομή των βαρών, η οποία θα συμβάλει στην κοινωνική συνοχή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr