Μεσοπρόθεσμο, φόροι και πλειστηριασμοί τα «καυτά» θέματα της σύσκεψης στο Μαξίμου

Μεσοπρόθεσμο, φόροι και πλειστηριασμοί τα «καυτά» θέματα της σύσκεψης στο Μαξίμου

Oλοκληρώθηκε η διευρυμένη σύσκεψη

Μεσοπρόθεσμο, φόροι και πλειστηριασμοί τα «καυτά» θέματα της σύσκεψης στο Μαξίμου
Τα προαπαιτούμενα εν όψει του ελέγχου της Τρόικας, που θα βρίσκεται στην χώρα μας στις 21 Σεπτεμβρίου, είναι το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που συγκάλεσε ο κ. Αντώνης Σαμαράς και είναι σε εξέλιξη από τις 10 το πρωί.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αθήνα από τις σύντομες διακοπές του το μεσημέρι της Δευτέρας και με την σύσκεψη θέλει να σηματοδοτήσει την ανάγκη να μπει η κυβέρνηση ξανά σε εντατικούς ρυθμούς, καθώς, επίσης, ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων ή ολιγωρίας σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Κλείσιμο
Στην σύσκεψη μετέχει ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και οι υπουργοί Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών, κ. Γιάννης Μιχελάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Μανιάτης, Υγείας , κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, Μεταφορών, κ.  Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και εκπρόσωπος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης.

Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει, ειδικά στο φλέγον θέμα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, οι κατάλογοι από τα υπουργεία να βρίσκονται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι το τέλος του μήνα. Ο κ. Σαμαράς ο οποίος επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα αισιοδοξίας στην οικονομία και μία διαφορετική εκδοχή του «success story» δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, που θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις.

Η σύσκεψη, πάντως, γίνεται στην σκιά της απομάκρυνσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέλιου Σταυρίδη, μετά την αποκάλυψη του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑτος», που πήρε μεγάλη διάσταση και στον διεθνή Τύπο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, προσπαθεί να μειώσει τον θόρυβο, θεωρεί το θέμα λήξαν και προσθέτει ότι δεν θα επηρεαστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το μεγάλο αγκάθι, όμως, εξακολουθεί να είναι το θέμα της άρσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Όσο το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα, εντείνονται οι αντιδράσεις και οι προειδοποιήσεις από βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης ότι δεν θα το ψηφίσουν.

Μετά τους κ.κ. Σοφία Βούλτεψη και Παναγιώτη Ρήγα στους αντιδρώντες προστέθηκαν χθες οι κ.κ. Ταμήλος και Κασής. Η κυβέρνηση πάλι, παρά τις αντιδράσεις, που υπάρχουν επιμένει στην απόφασή της να άρει την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Παρότι, μάλιστα, είναι απαίτηση της Τρόικας, η κυβέρνηση προβάλλει δικά της επιχειρήματα, που αφορούν στην ενίσχυση των τραπεζών, στην αποκατάσταση της στεγαστικής πίστης και στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Ευελπιστεί, δε, πως, όταν θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο το σχέδιο της, -που όπως λέει θα περιλαμβάνει δικλείδες για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων- θα γίνει διάλογος και οι αντιδράσεις των βουλευτών θα εκλείψουν και δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα.

Πολλοί είναι, εντούτοις, οι βουλευτές, οι οποίοι θεωρούν ότι «για μία ακόμη φορά η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα δεν βοήθησε την συνολική συζήτηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης