«Δεν είμαστε ψυχολόγοι» απαντούν από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για τις δηλώσεις Στουρνάρα

Το Βερολίνο δεν θέλει να ανατροφοδοτήσει τη συζήτηση που άνοιξε ο Γ. Στουρνάρας με τη δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη ύψους 10 δισ.

«Δεν είμαι ψυχολόγος και ούτε εκπρόσωπος τύπου άλλων υπουργών» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου τύπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση για τα κίνητρα των δηλώσεων του Γιάννη Στουρνάρα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ότι το ύψος του επόμενου πακέτου βοήθειας θα είναι 10 δισ. ευρώ χωρίς νέους όρους.

Το μόνο που αρκέστηκε να επαναλάβει ο Μάρτιν Κοτχάουζ ήταν ότι μέχρι τώρα η Τρόικα διαβεβαιώνει ότι η χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος είναι εξασφαλισμένη, για να προσθέσει ότι δεν γνωρίζει αν ο κ. Στουρνάρας είχε υπόψη του το τι θα προκύψει τους επόμενους μήνες. Και συμπλήρωσε με νόημα, ότι και σε αυτήν την περίπτωση, αρμόδια να ελέγξει είναι η Τρόικα.

Κατά τα λοιπά ισχύει αυτό που έχει συμφωνηθεί, πρόσθεσε ο κ. Κοτχάουζ, ότι, δηλαδή, μόλις το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα εξετασθούν και θα δοθούν απαντήσεις για πιθανές ανάγκες της Ελλάδας.

Λιγότερο αρνητικός ήταν ο κ. Κότχαουζ αναφορικά με την πρόταση του έλληνα υπουργού Οικονομικών περί αναδρομικής μεταφοράς των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στον ESM, ώστε με αυτό τον τρόπο τα 50 δισ. που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Ο κ. Κότχαουζ δεν απέρριψε αυτή την πρόταση, δήλωσε απλώς ότι συζητείται ακόμη στις Βρυξέλλες.

Στουρνάρας: Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη, θα είναι δέκα δισ. ευρώ
«Αν χρειαστεί περαιτέρω στήριξη η Ελλάδα, αυτή θα είναι της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, πολύ μικρό ποσό δηλαδή συγκριτικά με τα προηγούμενα μνημόνια. Και δεν μιλάμε για νέο μνημόνιο, αλλά για ένα πακέτο οικονομικής στήριξης χωρίς νέους όρους. Εξάλλου μέχρι το 2016 έχουν τεθεί οι στόχοι -οι υποχρεώσεις μας- και δεν μπορούν να απαιτηθούν άλλα μέτρα, ούτε να τεθούν άλλοι στόχοι». Αυτά διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση του «ΘΕΜΑτος».

Σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους η απάντησή του είναι ξεκάθαρη: «Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση». Εξηγεί όμως ότι «υπάρχει νομική βάση από την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 για επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και για μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας, και αυτά θα γίνουν». Ο υπουργός, παρ’ όλα όσα λέγονται, δεν αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτή τη χρηματοδότηση. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr