Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του ν/σ για το νέο λύκειο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Το σύνθημα των κινητοποιήσεων στον χώρο της εκπαίδευσης εξέπεμψε και στην Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από εργαζόμενους, γονείς και μαθητές να συγκροτήσουν μέτωπο ενάντια στην κυβέρνηση.

Ειδικότερα, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στην Ολομέλεια του δεύτερου θερινού τμήματος της Βουλής, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάσος Κουράκης σημείωσε ότι «είμαστε σίγουροι ότι όλοι οι γονείς και μαθητές θα αγκαλιάσουν αυτές τις κινητοποιήσεις. Αυτή η κυβέρνηση, που ξεθεμελιώνει ότι έχει μείνει, πρέπει να φύγει μια ώρα αρχύτερα».

Προανήγγειλε δε ότι το κόμμα του θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι ταξικό, υπηρετεί μνημονιακές απαιτήσεις και ενισχύει την ιδιωτική παραπαιδεία.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο που θα έχει πυρήνα την υποχρεωτική εκπαίδευση μέχρι το Λύκειο ενώ σημείωσε ότι «Οι απομακρύνσεις των εκπαιδευτικών θα έπρεπε να ανακληθούν και καταθέτουμε τροπολογία. Δεν τις αναγνωρίζουμε αυτές τις απομακρύνσεις».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει την αυτοτέλεια του γενικού λυκείου και την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης. Η κυρία Σταυρούλα Ξουλίδου, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων υποστήριξε ότι εως τώρα παρατηρούταν έλλειψη σχολικών βιβλίων «φέτος όμως δεν υπάρχουν δάσκαλοι και καθηγητές. Του χρόνου το μόνο σίγουρο δεν θα υπάρχουν ούτε μαθητές στα δημόσια σχολεία. Τέτοια σφοδρή επίθεση στην εκπαίδευση δεν έχει ξαναγίνει, χτυπάτε μαθητές και εκπαιδευτικούς» ενώ υποστήριξε ότι «Τα θρησκευτικά είναι ανθρωπιστικό μάθημα, δεν πιστεύω ότι ανοίγει τυχαία η συζήτηση από την ΔΗΜΑΡ». Ο κ. Αρτέμης Ματαθιόπουλος (Χρυσή Αυγή) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κενού περιεχομένου και άνευ ουσίας. Εκθεση ιδεών».

Η κυρία Μαρία Ρεπούση (ΔΗΜΑΡ) τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο ενώ προβαίνει σε διακηρύξεις θετικού χαρακτήρα, στην πραγματικότητα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι θα τρέχουν τα παιδιά στα φροντιστήρια από την Α λυκείου. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που δεν παίρνει το υπουργείο, η ΔΗΜΑΡ προτείνει την κατάργηση των πανελληνίων και την θέσπιση του εθνικού απολυτηρίου» παράλληλα επίμεινε στις θέσεις της για την μη υποχρεωτική διδασκαλία των θρησκευτικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr