Σφίγγει ο πολιτικός και αστυνομικός κλοιός για τη Χρυσή Αυγή

- Για «λεονταρισμούς» που δεν θα ισχύσουν, μιλούν στελέχη των άλλων κομμάτων
- Τι θα γίνει με τις έδρες των χρυσαυγιτών


Στριμωγμένος από τον εισαγγελικό κλοιό που δημιουργείται γύρω από τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο αρχηγός της οργάνωσης κ. Νίκος Μιχαλολιάκος παίζει το χαρτί της πολιτικής αποσταθεροποίησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλουν μαζικές παραιτήσεις τα κοινοβουλευτικά στελέχη του για να προκληθούν αναπληρωματικές εκλογές στις μεγαλύτερες περιφέρειες της ελληνικής Επικράτειας.

«Μέσα στα πλαίσια των νόμιμων συνταγματικών δικαιωμάτων μας θα εξαντλήσουμε κάθε μέσον προκειμένου να υπερασπιστούμε την πολιτικής μας τιμή. Όλα είναι ανοιχτά. Εάν η χώρα μπει σε κύκλο αποσταθεροποιήσεως, δεν θα είναι ένοχη η Χ.Α. αλλά αυτοί οι οποίοι δαιμονοποιούν την Χ.Α. και τη χτυπούν με τόσο βρώμικο και παράνομο τρόπο», δήλωσε, προσερχόμενος χθες στη Βουλή ο κ. Μιχαλολιάκος.
   
Κοινοβουλευτικά στελέχη, ωστόσο, από όλους τους χώρους, καθώς και πολιτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν τις δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής «προσχηματικές» και τις θεωρούσαν ως ένδειξη της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει ο ηγετικός κύκλος της ναζιστικής οργάνωσης, εξαιτίας των αποκαλύψεων που έρχονται στο φως για τη δράση των στελεχών της, καθώς και των ερευνών της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που οι πληροφορίες θέλουν να είναι πολύ κοντά στο να στοιχειοθετήσουν τον χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης.     

«Λεονταρισμοί»

Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι «λεονταρισμοί του Μιχαλολιάκου είναι άνευ περιεχομένου», καθώς προεξοφλούν ότι οι χρυσαυγίτες βουλευτές δεν πρόκειται να «αυτοχειριαστούν», όπως λένε χαρακτηριστικά, παραιτούμενοι από τη Βουλή και τα προνόμια που αυτή τους εξασφαλίζει με σημαντικότερο σε αυτή τη βουλευτική ασυλία από την οποία καλύπτονται και δεν μπορούν ούτε να εξεταστούν ούτε, πολύ περισσότερο να φυλακιστούν, αν δεν προηγηθεί η (χρονοβόρα) διαδικασία για να δοθεί από τη Βουλή άδεια για την άσκηση δίωξης εναντίον τους.
   
«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο πολιτικό κίνημα, του οποίου η άνοδος δυσαρέστησε αυτούς που λεηλατούν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού επί δεκαετίες, αυτούς που ξεπουλάνε την πατρίδα μας σήμερα κομμάτι-κομμάτι», δήλωσε ο κ. Μιχαλολιάκος, αντιδρώντας ουσιαστικά στις πληροφορίες για εντατικοποίηση της δικαστικής έρευνας που έφθασε μέχρι τη χορήγηση άδειας για την παρακολούθηση από το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ των τηλεφωνικών επικοινωνιών χρυσαυγιτών βουλευτών που σχετίζονται με τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Ο κ. Μιχαλολιάκος προειδοποίησε ότι «η Χ.Α. θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την πολιτική οντότητά της και την πολιτική της τιμή» και σχολιάζοντας το ενδεχόμενο χαρακτηρισμό ως εγκληματικής οργάνωσης του μορφώματος του οποίου ηγείται, είπε ότι «εγκληματίες και εγκληματική συμμορία είναι αυτοί οι οποίοι χρεοκόπησαν τη χώρα και εκχώρησαν την εθνική κυριαρχία».

Μάλιστα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο κανάλι Βεργίνα TV το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Μιχαλολιάκος προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις λέγοντας ότι η Χρυσή Αυγή «μπορεί να πηγαίνει τη χώρα κάθε μήνα σε εκλογές».

Ακόμη, αναφερόμενος στα πρώην στελέχη της Χρυσής Αυγής που καταθέτουν στον Αρειο Πάγο, έκανε λόγο για «κουκουλοφόρους, πληρωμένους και πρώην τοξικομανείς», ενώ όσον αφορά στο άρθρο της κόρης του Ουρανίας, που καλούσε τους χρυσαυγίτες να θυσιαστούν για το κόμμα, δήλωσε απλά περήφανος.

Τι θα γίνει με τις έδρες των χρυσαυγιτών

Οι απειλές του κ. Μιχαλολιάκου περί μαζικής παραίτησης των βουλευτών του, δεν προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στην κυβέρνηση, καθώς δεν θεωρείται πιθανό ότι θα πραγματοποιήσει την απειλή. Όπως, ωστόσο, επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη ακόμη και αν γινόταν κάτι τέτοιο, το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα θα ήταν ο εξοβελισμός των χρυσαυγιτών από το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις ερμηνείες και τις εκτιμήσεις ειδικών, συνταγματολόγων και πολιτικών αναλυτών, οι παραιτήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, δεν οδηγούν σε γενικές βουλευτικές εκλογές, αλλά σε αναπληρωματικές για την αναπλήρωση των κενών θέσεων, τις οποίες θα καταλάβει το κόμμα ή τα κόμματα (αν οι έδρες είναι περισσότερες από μια στην ίδια περιφέρεια) που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Έτσι, η σχεδόν βέβαιη εξέλιξη είναι ότι οι έδρες, από τις οποίες θα παραιτηθούν οι χρυσαυγίτες, θα περάσουν στα χέρια των κομμάτων που συγκροτούν το δημοκρατικό τόξο και η Χρυσή Αυγή θα μείνει εκτός Βουλής, αφού είναι απίθανο να βρεθεί να είναι πλειοψηφούσα δύναμη σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες που θα γίνουν αναπληρωματικές εκλογές.

Διχογνωμία υπάρχει, πάντως, για το τι μέλλει γενέσθαι με την έδρα Επικρατείας που κατέχει η Χρυσή Αυγή, με επικρατέστερη την εκδοχή που υποστηρίζουν οι πλέον έγκυροι συνταγματολόγοι ότι θα παραμείνει χηρεύουσα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η κάλυψη της να γίνει με το στήσιμο κάλπης σε ολόκληρη τη χώρα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr