Για «βήματα καλής θέλησης» έκανε λόγο από τη Θεσσαλονίκη ο Εγκεμέν Μπαγίς

Δεν χρησιμοποίησε τον όρο αμοιβαιότητα μιλώντας σε χαμηλότερους τόνους από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν

Τον όρο «βήματα καλής θέλησης» αντί της αμοιβαιότητας χρησιμοποίησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, ερωτηθείς σχετικά κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είναι θέματα της αρχής της αμοιβαιότητας αλλά πρόκειται για την ιδέα να κάνουμε βήματα καλής θέλησης ταυτόχρονα. Δεν ζητούμε αμοιβαιότητα όταν ανοίξαμε ένα μοναστήρι για λόγους θρησκείας, δεν ζητήσαμε αμοιβαιότητα όταν δώσαμε υπηκοότητα σε 18 κληρικούς για να πάνε στην Ιερά Πατριαρχική Σύνοδο, δεν ζητήσαμε αμοιβαιότητα όταν επιστρέψαμε πολλές ιδιοκτησίες συμπεριλαμβανομένου κι ενός ορφανοτροφείου ή στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο μου στην Κωνσταντινούπολη. Δεν ζητήσαμε αμοιβαιότητα όταν ανοίξαμε ένα σχολείο στην Ίμβρο. Άρα δεν είναι θέμα αμοιβαιότητας αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που γίνονται ευκολότερα αν κάνουμε θετικά βήματα στην ίδια χρονική στιγμή. Και μέσω της φιλίας, της συνεργασίας και της συμμαχίας και των καλών σχέσεων γειτονίας μπορούμε να κάνουμε ξανά θετικά βήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός χρησιμοποιώντας ηπιότερους τόνους από αυτούς που είχε χρησιμοποιήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο τούρκος πρωθυπουργός.

«Αυτά τα βήματα καλής θέλησης που αναφέρατε ήταν ελληνικά πριν» του είπε ένας δημοσιογράφος για να απαντήσε ο κ. Μπαγίς πως κι «αυτή η πόλη ήταν τουρκική πριν. Αλλά αυτό είναι παρελθόν. Τώρα κοιτάμε στο μέλλον. Αν παραμείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν και το παρόν δεν θα έχουμε ποτέ ένα λαμπρό μέλλον”. Γι' αυτό πρέπει να κοιτάμε μπροστά όχι πίσω».

Η συνάντηση του Τούρκου υπουργού με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, διήρκησε περίπου μια ώρα.

Ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο δημαρχείο της πόλης με τον Γιάννη Μπουτάρη να κάνει λόγο «διπλωματία των πόλεων» και να μιλά για τις προσπάθειες τις οποίες διενεργεί ο δήμος ώστε να ανοίξει κάποιους χώρους λατρείας για τους μουσουλμάνους της Θεσσαλονίκης ειδικά στις μεγάλες εορτές καθώς και την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας, την οποία αναλαμβάνει η Θεσσαλονίκη τον Ιανουάριο του 2014 και τη δυνατότητα να υπάρξει μεγαλύτερη κινητοποίηση κι έλευση Τούρκων στην πόλη.

Από την πλευρά του ο Εγκεμέν Μπαγίς επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη «είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο ιδρυτής της δημοκρατίας μας κι αυτός, στον οποίο οφείλουμε την ανεξαρτησίας μας, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». Ανέφερε δε πως θα συνεχίσουν μαζί μια καμπάνια στις Βρυξέλλες στο θέμα του ότι όπως οι Τούρκοι μπορούν να επισκέπτονται κάποια ελληνικά νησιά χωρίς βίζα έτσι να μπορούν να επισκέπτονται την πόλη που είναι κοινή για τον πολιτισμό και την κουλτούρα των δυο λαών. 

Διαβάστε περισσότερα στο agelioforos.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr