Η διαφθορά αγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Για φοροδιαφυγή ύψους 1 εκατ. ευρώ κατηγορείται ο Αλέξης Μητρόπουλος, για κακούργημα παραπέμπεται ο Γιώργος Σταθάκης για ατασθαλίες εκατομμυρίων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – Προς το παρόν ο Τσίπρας εμφανίζεται να τους καλύπτει

Εντονη ανησυχία προκαλούν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποθέσεις διαφθοράς, που αγγίζουν όλο και περισσότερα στελέχη και βουλευτές του κόμματος.

Η Κουμουνδούρου βλέπει ξαφνικά να αμφισβητείται το θεωρούμενο ως a priori "ηθικό πλεονέκτημα" της Aριστεράς, καθώς δυο βουλευτές της βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο τέτοιων υποθέσεων: ο οικονομολόγος, βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος για θέματα ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης και ο αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, εργατολόγος και βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος.

Ο πρώτος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου ήταν πρύτανης, ενώ ο δεύτερος αναφέρεται στη λίστα του ΣΔΟΕ με ελεύθερους επαγγελματίες, που υπέπεσαν σε φοροδιαφυγή.

Ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν και πόσο πειστικές είναι οι εξηγήσεις των δυο βουλευτών, η εμπλοκή τους και μόνο σε περίεργες υποθέσεις, που σχετίζονται με θέματα δημοσίου χρήματος κα υποχρεώσεων στο κράτος, προκαλεί αναταραχή στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οι πιο ψύχραιμοι εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πληρώσει παλιές αμαρτίες στελεχών του και θα βρεθεί απολογούμενος για υποθέσεις, που σε άλλες εποχές δεν είχαν την ίδια πολιτική βαρύτητα.

Ωστόσο σε ένα κλίμα με εξοργισμένη και αυστηρή την κοινή γνώμη, άπαντες οφείλουν να είναι προσεκτικοί και χωρίς αμφιλεγόμενα σημεία στη δημόσια περιουσία τους. Ιδίως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως "Αρχάγγελος της κάθαρσης" στη δημόσια ζωή.

Αλλοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει τώρα τη "χαλαρή" πολιτική ανάδειξης στελεχών του, τη μη προσεκτική εκλογή ως συνεργασιών του και γενικότερα την έλλειψη επαρκούς στελεχιακού δυναμικού, που εκ των πραγμάτων έφερε στο προσκήνιο και πρόσωπα, που δεν είναι βέβαιο ότι εκπληρώνουν τα κριτήρια των σημερινών πολιτικών απαιτήσεων.

Για το λόγο αυτό υπάρχει μούδιασμα στην Κουμουνδούρου, όχι μόνο για το χειρισμό των υποθέσεων με τους δυο βουλευτές, άλλα και πώς θα ελεγχθούν κι άλλες πιθανές περιπτώσεις, που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον και να φέρουν σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η περίπτωση Μητρόπουλου

Ο κ. Μητρόπουλος εμπλέκεται, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, σε υπόθεση, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του, αποκρύπτοντας και οι τρεις εισοδήματα που ξεπερνούν τα 2,8 εκατ. ευρώ. Ο βουλευτής κατηγορείται ότι δεν εξέδωσε μία απόδειξη παροχής υπηρεσιών ύψους 1.000.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Ο ίδιος δήλωσε πάντως «απογοητευμένος επειδή το ΣΔΟΕ δεν υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του» και ανέφερε πως «είναι ο μοναδικός Έλληνας που έφερε χρήματα από το εξωτερικό κάνοντας χρήση του νόμου Αλογοσκούφη, ο οποίος ενώ φορολογήθηκε όταν έφερε τα χρήματα, καλείται τώρα να πληρώσει ξανά». 

«Είναι μια υπόθεση του 1999 αν ανατρέξετε στα φορολογικά, είναι παραγεγραμμένη, και αφορά χρήματα που επαναπατρίστηκαν, φορολογήθηκαν δυο φορές, δηλώθηκαν στη δήλωσή μου το 2005 και επεστράφησαν σε τρίτους. Τα έδωσα σε άλλους συναδέλφους μου λόγω μίας δικαστικής διένεξης».

Η περίπτωση Σταθάκη

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Γιώργος Σταθάκης παραπέμπεται με αμετάκλητο βούλευμα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μαζί με άλλα 16 άτομα, προκειμένου να δικαστούν με βαριές κατηγορίες.

Ο κ. Σταθάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ενώ ήταν και αντιπρύτανης έως την εκλογή του, τον Μάιο του 2012, ως βουλευτής Χανίων.

Η πρώτη κατηγορία, που αντιμετωπίζει ο βουλευτής είναι ότι το 2001 ενέκρινε μαζί με τους κ. Νικολάου και Σαββάκη, ως μέλη της Επιτροπής Ερευνών του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), καταβολή 9.000.000 δραχμές για «υπερωριακή απασχόληση στον γενικό διευθυντή διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Όμως η καταβολή του ποσού αυτού, όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης, «έγινε παράνομα, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία» και με δεδομένο ότι «οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 60 μηνιαίως».

Επίσης, ο κ. Σταθάκης κατηγορείται μαζί με άλλους ότι κατέβαλαν με την ίδια ιδιότητα σε υπαλλήλους το ποσό των 444.129, 60 ευρώ (151.337.162 δραχμές) υπό τη μορφή επιθιμισθίων, αμοιβών και επιδομάτων θέσης.

Όταν αποκαλύφθηκε το θέμα, πριν ένα μήνα, ο κ. Σταθάκης είχε δηλώσει ότι «όλες αυτές οι “κατηγορίες” έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αθωωτικά. Αφορούσαν δαπάνες και για πρόσληψη εργαζομένων και ασφάλιση του προσωπικού και πολλά άλλα πράγματα. Η νομική εκκρεμότητα σέρνεται δέκα χρόνια χωρίς να έχει εκδικαστεί. Μακάρι να εκδικαστεί σύντομα, εμείς ζητήσαμε να εκδικαστεί σύντομα. Δεν υπάρχει φυσικά το παραμικρό θέμα ατασθαλιών».
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr