Σαμαράς κατά εξτρεμιστών και λαϊκιστών από τις Βρυξέλλες

Αγαπάμε τη χώρα μας παρά πολύ, για να επιτρέψουμε φαινόμενα όπως ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός, είπε ο πρωθυπουργός - Ζήτησε να ενισχυθεί η προστασία στα σύνορα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης - Σουλτς: Φαινόμενα όπως η δικτατορία θα έρθουν πιο γρήγορα απ' ότι νομίζουμε, αν δεν προσπαθήσουμε να τα αποτρέψουμε

Σαφές μήνυμα κατά του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού στην Ελλάδα έστειλε και από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, με θέμα «Η αναγκαιότητα της Ευρώπης σήμερα», ο κ. Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές και τους λαϊκιστές να εμφανίζονται... Αγαπάμε τη χώρα μας παρά πολύ, για να επιτρέψουμε να εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα».

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και τα πρόσφατα δύο πολύνεκρα ναυάγια με παράνομους μετανάστες στη Λαμπεντούζα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα περιστατικά στη Λαμπεντούζα είναι οι καθημερινές τραγωδίες που ζούμε στην Ελλάδα για χρόνια... Χρειαζόμαστε περισσότερη προστασία στα σύνορά μας».



Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, τόνισε επίσης ο κ. Σαμαράς, με αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

«Το όραμα του Καραμανλή σήμερα είναι πιο επίκαιρο απ' ότι στην εποχή του» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Πρέπει να θυμόμαστε τρία πράγματα, τα οποία μας ενώνουν: το ιστορικό παρελθόν και τη χριστιανική κληρονομιά, την ανταγωνιστικότητα (δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να μείνουμε πίσω). Χρειάζεται αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Αυτό ζει η Ελλάδα σήμερα: από τη μία απίστευτες θυσίες και από την άλλη αλληλεγγύη από τους εταίρους της, για να ξεπεράσει την κρίση».

«Έγιναν λάθη στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να τα λύσουμε μαζί, να φτιάξουμε το κοινό μας μέλλον, αλλιώς θα γίνουμε οι παρίες του μέλλοντος» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην εκδήλωση προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή μίλησαν ακόμη, εκτός από τον κ. Σαμαρά, ο πρόεδρος του Eυρωπαϊκού Kοινοβουλίου κ. Mάρτιν Σουλτς, ο Πολωνός Επίτροπος,, αρμόδιος για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και τον Δημοσιονομικό Προγραμματισμό, Γιάνους Λεβαντόφσκι, η Eλληνίδα Επίτροπος Θαλασσίων Yποθέσεων και Aλιείας, κυρία Mαρία Δαμανάκη, ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του Iδρύματος Aντενάουερ, δρ Xανς-Γκερτ Πέτερινγκ, που έχει διατελέσει πρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, καθώς και ο Αχιλλέας Καραμανλής.

Αναλυτικά, είπαν:

Πέτρος Μολυβιάτης: Ο Καραμανλής ήταν πεπεισμένος ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από μια ενωμένη, οικονομικά και πολιτικά, Ευρώπη.

Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ: Στην Ευρώπη είμαστε σαν μια οικογένεια... Πρέπει να είμαστε ενωμένοι με αλληλεγγύη, πρέπει να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον (αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πέτερινγκ ξεκίνησε την ομιλία του στα ελληνικά, λέγοντας χαρακτηριστικά: Σας ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε την πρόσκλησή μου για την επετειακή εκδήλωση για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή).

Μάρτιν Σουλτς: Η κατάσταση στην ΕΕ και την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Πιστεύω ότι, αργά ή γρήγορα, θα υπάρξει λύση στην κρίση. Μία εναλλακτική για να λύσουμε το πρόβλημα, είναι να καταστρέψουμε την Ευρώπη. Πολλοί λένε «ως εδώ, δώστε τέλος στην ΕΕ, καταστρέψτε το κοινό νόμισμα». Η λύση κατά την άποψή μου δεν είναι η καταστροφή του κοινού νομίσματος.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε έπειτα από δικτατορία. Τέτοια φαινόμενα θα έρθουν πιο γρήγορα απ' ότι νομίζουμε, αν δεν προσπαθήσουμε να τα αποτρέψουμε. Χρειάζεται αλληλεγγύη και κουράγιο να παλέψουμε εναντίον όσων θέλουν να καταλύσουν τη Δημοκρατία.

Γιάνους Λεβαντόφσκι: Συγχαρητήρια, Αντώνη. Οι τελευταίες ειδήσεις για την οικονομία στην Ελλάδα αποτελούν ένα καλό μήνυμα.

Μαρία Δαμανάκη: Είχα την τύχη να γνωρίσω τον Καραμανλή στο πολιτικό μου ταξίδι... Τώρα στην Ελλάδα η πλεινότητα των πολιτικών του αντιπάλων αναγνωρίζουν την κληρονομιά του Καραμανλή... Ο Καραμανλής με βοήθησε να αντιληφθώ γιατί το ευρωπαϊκό όραμα δεν είναι διαπραγματεύσιμο... Παρότι ήμασταν πάντα σε αντίπαλα στρατόπεδα, το '74 πρώτος άνοιξε το μονοπάτι για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και καταδίκασε το φασισμό. Ο Καραμανλής έλεγε ότι εμπειρία είναι το όνομα που δίνουμε στα λάθη μας. Ας μάθουμε από τα λάθη μας, λοιπόν...

Αχιλλέας Καραμανλής: Η τιμή στον Καραμανλή είναι τιμή για όλη την Ελλάδα. Η ζωή και το έργο του αποδεικνύουν ότι, αν υπάρχει θέληση, όραμα και σκληρή δουλειά, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας και να οδηγηθούμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Ο Καραμανλής το έκανε για την Ελλάδα τότε, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς τώρα.

Οι ομιλίες δόθηκαν στο πλαίσιο τιμητικής εκδήλωσης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τον θάνατό του και δέκα χρόνων από τα εγκαίνια της γέφυρας «Espace Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη συμβολή των κτιρίων Altiero Spinelli και Spaak.



Τα εγκαίνια της γέφυρας έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου του 2003 και ομιλητής ήταν ο τότε πρόεδρος της ΝΔ κ. Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέστη στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσε όμως ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής και ο γιος του, Κώστας Καραμανλής, που είναι και μέλος του Ιδρύματος.

Μαζί με τον κ. Σαμαρά πήγε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ιδρύματος και πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης.

Η εκδήλωση έδωσε ευκαιρία στον πρωθυπουργό να «ζεστάνει» τις σχέσεις του με την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος που το τελευταίο διάστημα του άσκησε κριτική εμμέσως στην οικονομία εξαπολύοντας βέλη στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα και ευθέως για την εσωτερική πολιτική κατάσταση με αφορμή τη θεωρία των δύο άκρων. Διαβάστε περισσότερα εδώ







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr