«Όπισθεν» του ΣΥΡΙΖΑ για το μπλόκο στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Ενδέχεται να αίρεται η χρηματοδότηση και για περιπτώσεις εμπλοκής σε τρομοκρατική ενέργεια


Πυρετός διαβουλεύσεων διενεργείται μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης (πλην Χρυσής Αυγής) προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να ψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή.

Όπως όλα δείχνουν, οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν νωρίς την Τρίτη στη Βουλή, μεταξύ του υπουργού και εκπροσώπων κομμάτων έπειτα από πρωτοβουλία του πρώτου, έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να υποχωρήσει από τη δική του νομοθετική διάταξη και να υποστηρίξει την υπουργική αρκεί να γίνουν ορισμένες επιμέρους βελτιώσεις.

Οι βελτιώσεις, αφορούν στον τρόπο «επικύρωσης» της τελικής απόφασης. Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά η τελική απόφαση να έχει πρώτα την έγκριση της Βουλής.

Υπο αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει δραστικά τις αρχικές φοβίες της, σύμφωνα με τις οποίες, η ύπαρξη και του αδικήματος των «τρομοκρατικών πράξεων» στην ρύθμιση δεν αφορούν το ναζιστικό μόρφωμα αλλά εξυπηρετούν «σκοπιμότητες», «προβοκάτσιες» και δήθεν «στημένες διώξεις» εναντίον του κόμματος.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων


Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην «προκαταρκτική» συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Ολομέλεια, ενόψει της τελικής που θα γίνει την Πέμπτη, άφησαν ευθέως να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες υποχωρήσει προκειμένου να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση.

Ειδικότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης σημείωσε: «για να κλείσω πάλι εποικοδομητικά, εμείς λέμε «ναι» στην αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, εφόσον ο αρχηγός και ένα σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδος έχει εμπλακεί, κατηγορείται, έχουν ασκηθεί διώξεις και υπάρχουν προσωρινές κρατήσεις για θέματα εγκληματικής δράσης. Πρέπει, όμως, να βρούμε τρόπο με κοινό νου, με αμοιβαίες υποχωρήσεις να νομοθετήσουμε όλοι μαζί εδώ και χωρίς να αυτοκαταργούμε τη Βουλή» και πρόσθεσε «Η θεωρία του «δεν χρειάζεται η Βουλή, δεν χρειάζεται πλειοψηφία, δεν χρειάζεται και διευρυμένη πλειοψηφία» που είναι το καλύτερο, γιατί το κριτήριο της συναίνεσης πιστοποιεί ότι πάμε και σε ένα καλό δρόμο, είναι σε αντίφαση με την αυτοπεποίθηση που πρέπει να έχει η δημοκρατία όταν αντιμετωπίζει τέτοιες δραστηριότητες, αλλά σε αντίφαση και με τη νέα πρόταση που φέρνετε. Δηλαδή, χρειάζεται η Βουλή για να ψηφίσετε τη ρύθμιση και από εκεί και πέρα θα λειτουργούν όλα αυτόματα χωρίς τη Βουλή; «Υποστήριξε ότι «Η Κυβέρνηση μετακινήθηκε από τις αρχικές προτάσεις» και επισήμανε « κάνω έκκληση  να συνεχίσει να κάνει βήματα έτσι ώστε στο τέλος της συνεδρίασης την Πέμπτη να νομοθετήσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής πλην των χιτλερικών μαζί πάνω σ’ αυτό το θέμα».

Ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) κάλεσε τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» να «προβληματιστούν» και « να υποχωρήσουν αμοιβαία ώστε να στείλουμε μήνυμα με την υπερψήφιση της τροπολογίας». Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε ότι για πρώτη φορά φαίνεται δυνατή «η ευρύτατη σύγκληση» ενώ η κυρία Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) επισήμανε την ανάγκη «να αποφασίσουμε την αντιμετώπιση του ναζιστικού μορφώματος. Να θωρακίζουμε την Δημοκρατία μας και γι αυτό υπάρχει χρόνος για να το κάνουμε όλοι μαζί».

Από την άλλη ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης (Χ.Α), επιχειρώντας να υποκαταστήσει τον «φυσικό αρχηγό του κόμματος» υποστήριξε ότι τα στελέχη του κόμματός του «βρίσκονται παράνομα στην φυλακή» και εκτίμησε ότι «Κομισιόν, Αμερική και Εβραίοι απαίτησαν την παράνομες διώξεις».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr