Το 87% των νέων πιστεύει ότι «πάμε σε λάθος κατεύθυνση»

Το 87% των νέων πιστεύει ότι «πάμε σε λάθος κατεύθυνση»

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είναι το τιμώμενο πρόσωπο αύριο στην Παλαιά Βουλή, όπου θα παρουσια στεί έρευνα της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» με τις απόψεις των εφήβων για την κρίση και την Ε.Ε.

Το 87% των νέων πιστεύει ότι «πάμε σε λάθος κατεύθυνση»
Η Ευρώπη και η νέα γενιά θα αποτελέσουν αύριο το σημείο αναφοράς σε εκδήλωση που διοργανώνει η «Ελληνογερμανική Αγωγή» στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος εκτός από την ομιλία του θα απαντήσει και σε ερωτήσεις μαθητών.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας που ολοκλήρωσε για την «Ελληνογερμανική Αγωγή» η εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC, «φωτογραφίζοντας» τις απόψεις των νέων για την οικονομική κρίση και το διαφαινόμενο τέλος της.

Κλείσιμο
«Σε λάθος κατεύθυνση κινούνται οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών στη χώρα μας», λέει η πλειονότητα των νέων στη χώρα μας, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η ίδια εταιρεία δημοσκοπήσεων για την «Ελληνογερμανική Αγωγή» κατά τη διάρκεια της περασμένης άνοιξης. Στην ερώτηση «Σε γενικές γραμμές πιστεύεις ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση;», το 87% των νέων που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δηλώνει «Σε λάθος κατεύθυνση», 5% απαντάει «Σε σωστή κατεύθυνση», ένα άλλο 5% «Ούτε σωστή, ούτε λάθος» και 3%: «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

Ωστόσο οι νέοι και οι νέες της χώρας μας εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς σε ερώτημα που αφορά τις προοπτικές της Ευρώπης, ένα 74% του δείγματος θεωρεί απίθανο να μην υπάρχει τα επόμενα πέντε χρόνια Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και ένα ποσοστό 18%, αντιθέτως, το θεωρεί πιθανό.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αυριανά αποτελέσματα προκειμένου να καταγραφεί αν έχουν διαφοροποιηθεί οι απόψεις των νέων με το πέρασμα κάποιων μηνών. Η έρευνα θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα στις 11.30 π.μ. στην Παλαιά Βουλή, στην εκδήλωση με τιμώμενο πρόσωπο και βασικό ομιλητή τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Σουλτς. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Η Ευρώπη των νέων» και παρόντες θα είναι επίσης πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Στην ίδια εκδήλωση, η επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ε.Ε., κυρία Μαρία Δαμανάκη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κώστας Ρέμελης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Αθανάσιος Κυριαζής, θα πάρουν τη σκυτάλη στο πάνελ με σειρά ομι­λιών για να αναρωτηθούν: Ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε να ζήσουμε; Ποιες αξίες πρέπει να θεμελιώσουν εκείνη τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εξασφαλίζει την επιβίωσή της; Πώς βλέπει, οραματίζεται και πιστεύει ότι πρέπει να είναι η Ευρώπη του αύριο η νέα γενιά, η γενιά που την κληρονομεί και της ζητείται να ζήσει σ’ αυτήν;

Στην ίδια εκδήλωση η «πρώτη των πρώτων» των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, μαθήτρια της «Ελληνογερμανικής Αγωγής», Αλεξία Παπαϊωάννου, που σπουδάζει ήδη στη Γερμανία, θα υποδεχθεί τους καλεσμένους του σχολείου της και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία έγινε σε ένα πανελλαδικό δείγμα εκατοντάδων συνομηλίκων της.

Ο κ. Σουλτς, εξάλλου, ο οποίος έθεσε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του, εκτός από τη σχετική του ομιλία, θα ανταλλάξει απόψεις και θα δεχτεί ενστάσεις και προβληματισμούς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.  Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει υποσχεθεί στους μαθητές ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις τους, καθώς έχει δηλώσει ότι οι νέοι και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και την εργασία είναι προτεραιότητα. Χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς σε παλαιότερη συνάντηση με τους μαθητές της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» είχε πει: «Σήμερα δυστυχώς δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στους αριθμούς παρά στους ανθρώπους. Η πολιτική όμως και η οικονομία πρέπει να υπηρετούν τον άνθρωπο και αυτός είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν και δεν είναι πάντα εύκολος».

O κ. Σουλτς παρότρυνε τους νέους να αγωνιστούν για να φτιάξουν το μέλλον τους όπως το οραματίζονται. Θέλοντας να τους πείσει να έχουν αυτοπεποίθηση, να είναι αισιόδοξοι και να μην κάμπτονται από τις δυσκολίες τους, διηγήθηκε ένα προσωπικό του βίωμα: «Η μητέρα μου με γέννησε σε ηλικία 24 ετών. Ημουν ο μεγαλύτερος από τα αδέλφια μου. Ο πατέρας μου ήταν αιχμάλωτος πολέμου στην Αγγλία και η μητέρα μου ήταν μόνη της. Μία ημέρα μετά τη γέννησή μου έγινε βομβαρδισμός και η μητέρα μου πήγε στο καταφύγιο, από το οποίο βγήκε τρεις μήνες μετά, όταν όλα ήταν κατεστραμμένα. Μεγαλώνοντας, όταν τη ρωτούσα πώς μπόρεσε να αντέξει και να βρει τη δύναμη να συνεχίσει, μου έλεγε ότι πάντα όλοι μπορούμε να συνεχίσουμε, αρκεί να πιστεύουμε στον εαυτό μας και να έχουμε αλληλεγγύη».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας άνθρωποι από τον χώρο των γραμμάτων έγραψαν για την Ευρώπη. Μερικοί από τους σημαντικότερους Ελληνες λογοτέχνες διαφορετικών γενεών ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση προσεγγίζοντας, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, την ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης. Το ειδικό λεύκωμα που εξέδωσε το σχολείο με πρωτότυπα κείμενα, διηγήματα και ποιήματα Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών θα παρουσιαστεί επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Οι συμμετέχοντες λογοτέχνες είναι (με αλφαβητική σειρά) οι: Θανάσης Βαλτινός, Αναστάσης Βιστωνίτης, Χάρης Βλαβιανός, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Δημήτρης Μυταράς, Σοφία Νικολαΐδου, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Ξενάριος, Χρήστος Οικονόμου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τίτος Πατρίκιος, Ελένη Σαραντίτη, Ελένη Σβορώνου, Ερση Σωτηροπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, Ευγένιος Τριβιζάς, Μισέλ Φάις, Θανάσης Χειμωνάς και Χρήστος Χωμενίδης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης