Τσίπρας: Το μνημόνιο μπορεί να το ακυρώσει μόνο ο λαός

Τοποθέτηση με ...νόημα  απο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνιστά σαφή αλλαγή  στάσης. «Κατ' εντολή του λαού ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εκλογές ως μόνη λύση για «την σωτηρία της πατρίδας» ζήτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής κλείνοντας την επεισοδιακή ομιλία που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο τόσο από τον κ. Αντώνη Σαμαρά όσο και από τα έδρανα της συγκυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό ενώ  χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης  «ηθικούς αυτουργούς» της «ανθρωπιστικής κρίσης, του κοινωνικού ολοκαυτώματος και της εθνικής μας τραγωδίας».

Κοιτώντας τον πρωθυπουργό τον κατήγγειλε «για την πιο θεαματική κυβίστηση» αναφερόμενος στην υποστήριξη των Μνημονίων και αναρωτήθηκε «πήρατε στις πλάτες σας τον Βενιζέλο. Βαρύ το φορτίο. Πως αισθάνεστε;  Θεωρείτε ότι είστε επιτυχημένος. Αναρωτιέμαι… κοιτάξτε με δεν είναι κακό!» με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να του απαντήσει «έχετε οίηση και αμετροέπεια. Δεν σας κοιτώ για να μην γελάσω».

Η φράση του πρωθυπουργού προκάλεσε χειροκροτήματα από την πτέρυγα της ΝΔ με αποτέλεσμα ο κ. Τσίπρας να αναφέρει «Χειροκροτήστε αλλά δεν είστε για γέλια αλλά για κλάματα γιατί ο λαός υποφέρει από την πολιτική σας» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι τα μνημόνια δεν θα ακυρωθούν από μια κυβέρνηση αλλά από την ψήφο του λαού, απέσπασε το ειρωνικό χειροκρότημα της πτέρυγας της συγκυβέρνησης με αποτέλεσμα να αναφέρει «γίνεστε περισσότερο γελοίοι…».

Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «Σας καλούμε, καλούμε την Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση. Να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί στην χώρα και τον λαό να ανασάνει για λίγο τον βαρύ αερα της κοινωνίας, το δράμα της κοινωνίας και να σταματήσει να υποκρίνεται πρόσθεσε «μας ρωτάτε για τον λόγο της δυσπιστίας. Για ποιον να σας πρωτομιλήσουμε. Δεν βρίσκουμε λόγια για να περιγράψουμε την εθνική τραγωδία και το κοινωνικό Ολοκαύτωμα που φέρνει η εφαρμογή των Μνημονίων…

Η πολιτική σας φέρνει ανείπωτη καταστροφή και μας ρωτάτε για ποιο λόγο κάνουμε μομφή στην κυβέρνηση σας». Υποστήριξε ότι η πρόταση μομφής κατατέθηκε «γιατί  αποτύχατε σχεδόν σε όλα, σε όλα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά και σε όσα εξαγγείλατε μετεκλογικά - προγραμματικές δηλώσεις.

Όταν παίρνατε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης σας είπαμε αξιοποιήστε το εκλογικό αποτέλεσμα. Όχι μόνο δεν διεκδικήσατε μια καλύτερη έκβαση για την δανειακή σύμβαση και Μνημόνιο αλλα διαρκώς με υποτακτική συμπεριφορά παίρνεται πιο δύσκολα μέτρα. Αποτύχατε να αρθρώσετε εναλλακτικό σχέδιο προς εταίρους.

Αποτύχατε να αντιμετωπίσετε έστω και στοιχειωδώς την ανθρωπιστική κρίση… Εδώ όμως τα ψέματα τελειώνουν. Μας ακούν οι έλληνες πολίτες αδιαμεσολάβητα από τα παπαγαλάκια των προστατευόμενων ΜΜΕ και όλοι συμφωνούν ότι η δυσπιστία είναι της μεγάλης πλειοψηφίας την κοινωνίας προς την κυβέρνηση δεν είναι εδώ μέσα αλλά έξω που χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια… Υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν στα σκουπίδια τα μέσα σίτισής τους . Στοιβάζονται σε νοσοκομεία αβοήθητοι χωρίς φαρμακευτική αγωγή γιατί υπάρχουν πάνω από 3 εκατ ανασφάλιστοι και αυτό είναι  βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας».

Είπε «αποτύχατε, διαλύσατε την κοινωνία και η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί πια να συνεχίσετε. Δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου και πλέον δεν είναι μονο ότι οι αποκάτω δεν σας θέλουν,. Και εσεις δεν μπορείτε δεν μπορείτε κ. Πρωθυπουργέ και γίνεστε επικίνδυνοι για την Δημοκρατία.

Εξευτελίσατε την εικόνα της χώρας με το μαύρο στην Δημόσια Τηλεόραση ούτε τα δικτατορικά καθεστώτα δεν το κάνουν… το κάνετε αυτό για το χατίρι των ιδιωτικών καναλιών και της διαπλοκής και να κλείσετε κάθε πιθανή πηγή αντικειμενικής ενημέρωσης» και πρόσθεσε « 15 μηνες τώρα κυβερνάτε με βοήθεια ΜΑΤ και Με ΠΝΠ… Η δημοκρατία γι εσας είναι περιττή και εμποδιο για όσα σχεδιάζετε με την τροικα. Είναι μαχαιριά για την χώρα  να μιλήσουμε για όλα αυτά ή γκιλοτίνα να συμβαίνουν όλα αυτά;».

Ανέφερε: «Ο Σαμαράς είπε ότι η Δημοκρατία δεν φοβάται  την αλήθεια. Όμως ο ίδιος και η κυβέρνησή του  φοβάται την αλήθεια. Οσο μεγαλύτερη η δυστυχία τόσο μεγαλύτερη η ευτυχία της κυβέρνησης. Μιλάτε για success story σαν να είστε σε άλλη χώρα τα λέτε αυτά όταν οι ίδιοι δανειστές λένε για λάθος πρόγραμμα και λάθος πολλαπλασιαστές όταν μιλούν και προχωρούν σε συσταση εξεταστικής επιτροής  για τις ευθύνες της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεύθυνος ή αυτοί που λενε ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα είναι ανεύθυνοι ή ΣΥΡΙΖΑ;»

Ειπε ότι το ευρωκοινοβούλιο ετοιμάζει εξεταστική επιτροπή και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση: «Θεωρείτε θετικό ή αρνητικό που συστήθηκε η επιτροπή ή είναι μαχαιριά κατά της Ελλάδας;. Θα διεκδικήσετε να καταθέσετε και ο ίδιος ή φοβάστε ότι θα θυμώσει ο κ. Τόμσεν. Δεν μπορείτε να πατάτε σε 2 βάρκες».

Υποστήριξε ότι είναι «ψεύτικες οι διαβεβαιώσεις» για μη λήψη νέων μέτρων ενώ χαρακτήρισε «υποτακτική» την κυβέρνηση. Αυξάνοντας την προσωπική επίθεση στον κ Σαμαρά είπε «Ηρθε η ώρα να τελειώσουν τα ψέματα. Ήσασταν στην δική μου θέση πριν 2 χρονια και λεγάτε ότι είναι λάθος το Μνημόνιο. Στην πιο θεαματική κυβίστηση το υποστηρίξατε με αποτέλεσμα ο Βενιζέλος να λέει ότι προσχωρήσατε στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον πήρατε στις πλάτες σας αν και βαρύ φορτίο» και συνέχισε «Πως αισθάνεστε κ. πρωθυπουργε; Επιτυχημένος; Αναρωτιέμαι…  κοιτάξτε με δεν είναι κακό… κοιμάστε ήσυχος;»

Συμπλήρωσε «Σας δίνω ευκαιρία! Έστω για μια φορά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο να κοιτάξτε τους βουλευτές στα μάτια. Αισθάνεστε πετυχημένος ότι τα καταφέρνετε όταν στην χώρα υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν και  καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα».

Αναρωτήθηκε «με τι θα συνεχίσετε να κυβερνάτε με δώρα στην διαπλοκή; Ψωμί ποιος θα δώσει στους πεινασμένους στέγη στους άστεγους; Οι καναλάρχες  και οι  ντερπεντέριδες των δελτίων των 8 ή τα ΜΑΤ; Γι αυτό δείτε το σαν ευκαιρία να σταματήσετε να μιλάτε για επιτυχία να παραδεχθείτε το αυτονόητο ότι δεν πάει άλλο με την τρόικα…  Μια φορά είναι λάθος δεύτερη βλακεία και 3 έγκλημα. Η συνέχεα του λάθος συνειδητή εγκληματική πράξη. Τα όριά σας τα έχετε ξεπεράσει προ πολλού».

Αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Μας ρωτάτε για την λύση: είναι δύσκολη απλή μεν αλλά δύσκολη. Να σταματήσει το έγκλημα. Ομολογώ ότι αυτό είναι το δράμα σας ότι δεν μπορείτε να ακυρώσετε το Μνημόνιο. καμία κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί αλλά ο λαός με την ψήφο του… Το μνημόνιο μπορέι να το ακυρώσει μόνο ένας:

ο λαός με την ψήφο του γι αυτό και ξεκαθαρίζω δεν μας αφορούν τα σενάρια που σας τρομοκρατούν και χάνετε τον ύπνο σας και αφορούν την δημιουργία νεας κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή γιατί η λύση είναι η λαϊκή ετυμηγορία οι εκλογές που θα δώσουν ισχυρή εντολή σωτηρίας ακύρωσης του Μνημονίου και ανάκτησης αξιοπρέπειας λαού» και πρόσθεσε «μια κυβέρνηση εθνικής και λαϊκής ενότητας θα αξιοποιήσει την  αποτυχία του προγράμματος για να διεκδικήσει βιώσιμη λύση για το χρέος και δεν υπάρχει λύση χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του…. Μια κυβέρνηση που θα ζητήσει το προφανές από τους εταίρους.

Πιο το προφανές; Ότι όσο είμαστε σε ύφεση δεν μπορεί  η οικονομία να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τόκους…. Θα ακυρώσουμε όλους τους μνημονιακούς νόμους και θα ψηγφίσουμε νέους για ανάπτυξη»

Αναφορικά με το που θα βρεθούν τα χρήματα επικαλέστηκε διάφορες εκθέσεις που δείχνουν διαφυγόντα  έσοδα από την μη πάταξη λαθρομπορίου καυσίμων, τσιγάρων κ.α.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για το σκάνδαλο των υποβρυχίων λέγοντας ότι «θα έρθειο η πρότασή μας μην βιάζεστε κ. Βενιζέλε… Ένα ένα θα πηδάτε τα εμπόδια αν τα πηδήξετε..»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr