Στη συνάντηση με Μέρκελ ελπίζει η κυβέρνηση για άρση του αδιεξόδου

Ποια είναι τα «ανοιχτά μέτωπα» που χωρίζουν κυβέρνηση-δανειστές

Στο ραντεβού του Βερολίνου εναποθέτει τις ελπίδες της η κυβέρνηση
για την άρση του αδιεξόδου με την Τρόικα το οποίο εντείνεται όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών προσθέτουν και νέες απαιτήσεις στις ήδη υπάρχουσες.

Τα πράγματα έχουν φθάσει σε οριακό σημείο παρά τις διαρροές «περί καλού κλίματος στις συναντήσεις του κλιμακίου με τους αρμόδιους υπουργούς».

Μέχρι στιγμής:

-η κυβέρνηση από 500 εκατομμύρια ευρώ που είχε ξεκινήσει έχει δεχθεί ότι το δημοσιονομικό κενό έχει ανέβει στο 1,3 δισ με προοπτική να κλείσει στο 1,5 με 1,6 δισ

-παραμένει η διαφωνία για το αν το κενό θα καλυφθεί με διαρθωτικά ή όριζοντια δημοσιονομικά μέτρα

-ο κ. Τόμσεν και η παρέα του απορρίπτουν τα σχέδια που τους έχουν καταθέσει οι αρμόδιοι υπουργοί για την φορολόγηση των ακινήτων, για την άρση των πλειστηριασμών και για τις τρύπες στο ασφαλιστικό

-ζητούν κλείσιμο της Αμυντικής βιομηχανίας αντί για εκκαθάριση εν λειτουργία

-κάλυψη και μάλιστα σύντομα των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο και αφορούν διαθρωτικά μέτρα

-επισημαίνουν την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις

-επιπλέον βάζουν στο τραπέζι το δημοσιονομικό κενό και του 2015 που όμως επηρρεάζει τον επόμενο δανεισμό για το χρηματοδοτικό κενό και ακολούθως την διευθέτηση του συνολικού χρέους

Ο εκπρόσωποι των δανειστών δε δείχνουν να βιάζονται εν αντιθέσει με την κυβέρνηση, η οποία έχει μεταθέσει πια για τις 9 Δεκεμβρίου, πριν το Eurogroup, το κλείσιμο της συζήτησης. Το δήλωσε άλλωστε καθαρά ο κ. Γιάννης Στουρνάρας μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι «μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα έχει γεφυρωθεί το χάσμα», ενώ απέφυγε να μπει σε συζήτηση για το τι θα γίνει αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Καθώς η τεχνική συζήτηση είναι εμφανές ότι έχει φθάσει σε αδιέξοδο, η κυβέρνηση επαναφέρει το πολιτικό επιχείρημα ότι αν η Τρόικα επιμείνει στα οριζόντια μέτρα και συνεχίσει να απορρίπτει τις θετικές προβλέψεις για την απόδοση των διαρθρωτικών επεμβάσεων τότε θα προκαλέσει αντιδράσεις των βουλευτών και της κοινωνίας με ενδεχόμενο πολιτική αποσταθεροποίηση και εκλογές.

Ενώ το κλιμάκιο των υπαλλήλων δεν δείχνει να πτοείται από τέτοιου είδους επιχειρήματα όπως άλλωστε και το ιερατείο των Βρυξελλών ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από το Βερολίνο και τις άλλες ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρώπης. Ωστόσο οι Βρυξέλλες αλλά και το Βερολίνο διακρίνουν την Ελλάδα από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία.

Αντίθετα επιμένουν ότι μέσα στο 2014 η χώρα θα έχει πιάσει πάτο και θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία προς την ανάκαμψη υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα εφαρμόσει και το τελευταίο πακέτο των μέτρων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι αμφίβολο αν η κυρία Μέρκελ κάνει δεκτές τις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα φανούν οι προθέσεις του γερμανικού κατεστημένου. Θα φανεί δε αν δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση μία ανάσα προκειμένου να κάνει τους απαραίτητους πολιτικούς και επικοινωνιακού χειρισμούς και να φέρει σταδιακά τα μέτρα μέσα στο 2014. Ή αν έχουν προγράψει την Ελλάδα και επιλέξουν ένα οριστικό ξεκαθάρισμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr