Κύπρος: Κηδεύτηκε ο Γλαύκος Κληρίδης

Σαμαράς: Καταθέτω την τιμή του μητροπολιτικού Ελληνισμού προς ένα μεγάλο πολιτικό άνδρα- Στην κηδεία παραβρέθηκαν επίσης: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευαγγελος Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμάράκης και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του στη Λευκωσία ανέφερε πως η ουσιαστική παρακαταθήκη που αφήνει ο Γλαύκος Κληρίδης είναι μια παρακαταθήκη ενότητας και συλλογικής συστράτευσης στον αγώνα για τη δικαίωση της Κύπρου, σημειώνοντας πως «για την Ελλάδα ήταν και παραμένει πάντα ευθύνη και χρέος».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως «ήλθα σήμερα στην Κύπρο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας για να παρευρεθώ στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη όχι απλώς και μόνο για να εκφράσω την προσωπική του θλίψη, αλλά για να καταθέσω την ιδιαίτερη τιμή του μητροπολιτικού Ελληνισμού προς ένα εκλεκτό πολιτικό άνδρα, που άρρηκτα συνέδεσε το όνομά του με τη νεώτερη ιστορία της μαρτυρικής μεγαλονήσου».

«Ως άνθρωπο το γνώρισα απλό με προσήνεια, με ανεκτικότητα, με ανεξικακία με την εντιμότητα των εκλεκτών της ζωής», είπε ο κ. Σαμαράς. Πρόσθεσε πως «ως πολιτικός άνδρας ο Κληρίδης είχε το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τόλμη και να δημιουργεί προοπτικές. Είχε το χάρισμα της διορατικότητας και την αρετή του ρεαλισμού. Και όλα αυτά συνυφασμένα με το ακοίμητο όραμά του για μια πραγματικά ελεύθερη και ευτυχισμένη Κύπρο», σημείωσε.

Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: «Τα θερμότατα συλλυπητήρια του μητροπολιτικού Ελληνισμού για το μεγάλο πολιτικό της Κύπρου μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον Α. Σαμαρά εξέφρασε τις βαθύτατες ευχαριστίες της οικογένειας του Γλαύκου Κληρίδη, του πολιτικού κόσμου αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού «για την εδώ παρουσία σας. Μια παρουσία που όπως έχετε δηλώσει έμπρακτα αποδεικνύει την τιμή που αποδίδετε σε έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα της Κύπρου, αλλά και την ίδια ώρα τη συμπαράστασή σας προς τον δοκιμαζόμενο κυπριακό Ελληνισμό», ανέφερε.

Όπως ανέφερε «αν είναι κάτι που ο Γλαύκος Κληρίδης δίδαξε είναι πως αυτό που απαιτείται για να επιτευχθεί ένας στόχος είναι όραμα και πραγματισμός, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε ποτέ τα οράματα να μετατρέπονται σε εφιάλτες».

Στην εκκλησία της «Αγίας της του Θεού Σοφίας» μετέβησαν νωρίτερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μαζί με τον κ. Σαμαρά στη Κύπρο μετέβησαν για τη κηδεία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος,  ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μειμάράκης και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην Κύπρο βρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος και ο υπουργός εξωτερικών της Σερβίας και πολλοί τουρκοκύπριοι πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Σερντάρ Ντενκτάς.

Ν. Αναστασιάδης: Μεγάλη μορφή του Ελληνισμού ο Κληρίδης

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στον επικήδειο λόγο του χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη πολιτικό του πατέρα, σημειώνοντας πως τα γεγονότα τον έχουν κατατάξει στις μεγάλες μορφές της Κύπρου και του ελληνισμού.

Όπως σημείωσε, «τον Γλαύκο Κληρίδη από νωρίς τον επεσήμανε η ιστορία και δεν ανήκει σε αυτούς που αναζητούσαν την προσοχή της ιστορίας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πολιτική του πορεία η οποία ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια και την πρώτη σύγκρουση του με τον πατέρα του Ιωάννη Κληρίδη, τον οποίο δεν στήριξε στις πρώτες προεδρικές εκλογές του 1959 όταν ήταν αντίπαλος του Εθνάρχη Μακαρίου.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε επίσης αναφορά στις περιόδους που Γλαύκος Κληρίδης υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποκορύφωμα το μεγάλο επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεσμεύτηκε να ακολουθήσει τις παρακαταθήκες του Γλαύκου Κληρίδη και να αγωνιστεί για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Εξέφρασε την ελπίδα πως οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία συμμερίζονται το όραμα της επίλυσης του Κυπριακού και θα εργαστούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Γλαύκο Κληρίδη για τη πατρική αγάπη με την οποία τον περιέβαλλε και γιατί τον δίδαξε ότι το καθήκον προς την πατρίδα είναι να είσαι ωφέλιμος παρά αρεστός.

Σημείωσε πως ο Γλαύκος Κληρίδης ποτέ δεν απέδρασε από τις ευθύνες του και σήκωσε ευθύνες άλλων που δεν του αναλογούσαν.  «Έμαθα κοντά στο Κληρίδη» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης «ότι πολιτική και μικροψυχία δεν συμβαδίζουν και το πολιτικό ήθος δεν εξυπηρετείται με ευτελή κίνητρα».

Η εξόδιος ακολουθία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στη σορό του πρώην Προέδρου ο οποίος σε λίγη ώρα θα οδηγηθεί στη τελευταία του κατοικία στον οικογενειακό τάφο στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Το φέρετρο θα μεταφέρουν οι άνδρες που υπηρέτησαν στην προσωπική του φρουρά την περίοδο της προεδρίας του.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr