Αναταράξεις σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ προκαλεί η εμπλοκή με την Τρόικα

Προβληματισμός για το αν θα εκδηλωθούν αποχωρήσεις που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Υπόγειες αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα προκαλεί η παρατεταμένη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ένας εύσχημος συμβιβασμός που θα της δώσει περιθώριο πολιτικών και επικοινωνιακών χειρισμών αποτελεί προϋπόθεση για την διατήρηση της κοινωνικής ηρεμίας και της πολιτικής σταθερότητας. Οι αυξημένες απαιτήσεις της Τρόικας όμως και το αδιέξοδο που υπάρχει προκαλούν ανησυχία στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προβληματισμό στις ηγεσίες για το αν θα εκδηλωθούν αποχωρήσεις που θα αποδυναμώσουν περαιτέρω την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η πρόσκληση του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προβληματισμό παρότι ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος διαβεβαιώνει ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι συμπαγής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ που θεωρείται ο αδύναμος κρίκος. Ο πρωθυπουργός στηρίζει τον κ. Βενιζέλο με κόστος στην γαλάζια κομματική βάση αλλά τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως έχει προαναγγείλει) ανοίξει τη συζήτηση για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητικότητας εντάσσονται δηλώσεις όπως της κ. Ντόρας Μπακογιάννη η οποία πρότεινε προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ με μία νέα κυβερνητική συμφωνία. Ορισμένοι πάντως κάνουν λόγο για κέντρα που θα έβλεπαν μία νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή για να αποφευχθούν εκλογές με άλλον πρωθυπουργό.

Βέβαια ο κ. Φώτης Κουβέλης δείχνει να προσανατολίζεται προς τα αριστερά αφού άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσέγγισης και κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Μάκη Βορίδη ο οποίος είπε ότι «κέντρα εξουσίας του εσωτερικού και του εξωτερικού θέλουν αποσταθεροποίηση όταν λένε ότι θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Η δήλωση ήταν υπαινικτική αφορούσε όμως ζυμώσεις και συζητήσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο κ. Βορίδης είπε ότι ορισμένοι θέλουν να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση στην κυβέρνηση, να δημιουργηθεί κλυδωνισμός και πιθανόν εκλογές και σ' αυτές να φτιαχτεί ένα σχήμα με συνεργασίες ενός ευρέος φάσματος της Αριστεράς, προκειμένου να εμπεδωθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή η πολιτική». Δεν λείπουν οι βουλευτές στο εσωτερικό της ΝΔ που θεωρούν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορέσει να πετύχει την συμφωνία που θέλει με τους δανειστές και θα εξαντλήσει τον χρόνο του την βραδιά των ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση τα κλειδιά των εξελίξεων φαίνεται ότι κρατούν Βερολίνο και Βρυξέλλες. Δηλώσεις όπως του κ. Νταισενμπλουμ ότι θα απαιτηθούν κι άλλες θυσίες από τον ελληνικό λαό δεν βοηθούν ενώ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία το αυριανό ραντεβού του πρωθυπουργού με την κ. Μέρκελ στο Βερολίνο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr