Βενιζέλος για την προεδρία στην ΕΕ: Δεν θα κινηθούμε καθ' υπαγόρευση

«Σύνθετη ονομασία, erga omnes, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσδιορίζει το όνομα του κράτους και όχι το πολίτευμα» ξεκαθαρίζει για την ΠΓΔΜ

«Η χώρα δεν κινείται και δεν θα κινηθεί καθ' υπαγόρευση» διαμηνύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, την Πρωτοχρονιά του 2014.

Σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θέτει ως προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων, τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Προστασίας των καταθέσεων, καθώς και τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει για την ελληνική προεδρία πως «είναι ευκαιρία να προβάλουμε τη φυσιογνωμία της Ελλάδας ως θεσμικά ισότιμου κράτους-μέλους (...) Εκεί που μπορούμε θα θέσουμε στο τραπέζι ζητήματα που μας αφορούν (...) Ο κίνδυνος να έχουμε ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις και θέσεις εργασίας πρέπει να αποφευχθεί (...) Χρειάζεται ένας ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Προστασίας των καταθέσεων (...) Χρειάζονται κονδύλια για να προλαβαίνονται ανθρωπιστικές καταστροφές τύπου Λαμπεντούζα (...)».

«Θέλουμε να ενώσουμε ασφάλεια θαλασσίων συνόρων, γαλάζια ανάπτυξη, ενέργεια, αλιεία, τουρισμό, προστασία του εναλίου αρχαιολογικού πλούτου, θαλάσσιες ζώνες (...) Να ανακηρυχθεί ως μεγάλη περιφέρεια της ΕΕ η περιοχή Αδριατικής - Ιονίου ή να να καλυφθούν από τον ΤΑΡ και οι χώρες της Αδριατικής (...) Να προωθήσουμε τη συνεργασία της ΕΕ με τις αραβικές χώρες (...) Ευρωπαϊκό Μεσογειακό έτος το 2014, σε συνεννόηση με την ιταλική προεδρία» προσθέτει επίσης.

Σε ερώτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει: «Η Ένωση έχει γίνει προφανώς πιο επιφυλακτική ως προς την περαιτέρω διεύρυνσή της, όμως η διευρυνσιακή πολιτική και οι πολιτικές γειτονίας -Νότιας και Ανατολικής- είναι σταθεροί άξονες της πολιτικής της».

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει:

- Για την Τουρκία:

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε ο 55ος γύρος διερευνητικών συνομιλιών που μας έδωσε την ευκαιρία να θέσουμε με  σαφήνεια τη δική μας προσέγγιση για το πλαίσιο των σχέσεών μας. Περιμένω τώρα την ανταπόδοση της επίσκεψης στην Άγκυρα με επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου στην Αθήνα».

- Για το Κυπριακό:

«Είμαστε σε απόλυτο συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση (...) για μία λύση που να προβλέπει τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια και μία κυριαρχία. Μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος».

- Για την ΠΓΔΜ:

«Σύνθετη ονομασία, erga omnes, με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα προσδιορίζει το όνομα του κράτους και όχι το πολίτευμα. Ένα σύνθετο όνομα για όλες τις χρήσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr