Σαμαράς: Δίνουμε μάχη για τους φτωχούς και τους μικρομεσαίους

Εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση που «ποντάρει στην αποτυχία της χώρας» - «Κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν»

«Δίνουμε την μάχη για πλήρη προστασία των ανέργων των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων, για να υπάρξει υγιής τραπεζική πίστη που δεν ευνοεί μόνο τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου με θέμα "Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας".

Αναφερόμενος στην φορολόγία των ακινήτων ο κ. Σαμαράς είπε ότι τα ακίνητα «θα φορολογηθούν με ενιαίο τρόπο, το συνολικό ύψος θα παραμείνει στο επίπεδο του 2013 αλλά με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ελάφρυνση για το 75% των νοικοκυριών». 

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας ότι «τα χειρότερα περάσανε και η επόμενη χρονιά θα είναι χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά εφέτος θα καλύψουμε τις ανάγκες μας και θα μας μείνει και κάτι, δεν θα δανειστούμε , αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Μέχρι τώρα αποφύγαμε την χρεωκοπία, την οποία πλησιάσαμε. Διαψεύσαμε όμως εκείνους περίμεναν χρεωκοπία. Τώρα συζητάμε όλοι για ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια». «Το τίμημα για την χώρα ήταν σκληρό» είπε ο πρωθυπουργός «η χώρα έχασε 25% του ΑΕΠ της ενώ το βιοτικό επίπεδο έπεσε κατα 40%, η ανεργία εκτινάχθηκε στο 27,5 % και στους νέους στο 60%. Τέτοια τεράστια προσαρμογή δεν έχει γίνει μεταπολεμικά σε καμία χώρα. Πάψαμε όμως να παράγουμε ελλείμματα  και τώρα θα παράγουμε ανταγωνιστικά προιόντα. Πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της κοινωνίας. Κρατηθήκαμε στο ευρώ, η έξοδος θα σήμαινε ξαφνικό θάνατο. Η έξοδος θα σήμαινε πλήρη κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας, έλλειψη βασικών αγαθών, καυσίμων και φαρμάκων. Κάποτε μας έλεγαν ότι κινδυνολογούμε λέγοντας αυτά, τώρα παραδέχονται κι εκείνοι ότι δεν έπρεπε να βγούμε από το ευρώ. Κάποιοι στοιχηματίζαν ότι δεν θα υπάρξει πλεόνασμα εφέτος, τώρα κατάπιαν την γλώσσα τους, θα διαψευστούν και στο ότι του χρόνου θα υπάρξει ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Τα χειρότερα πέρασαν, η οικονομία σταθεροποιείται, τα σπρεντς πέφτουν».
 
Συνεχίζοντας είπε ότι ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα, ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση της φορολογίας. Εξωστρέφεια σημαίνει να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχουμε σαν χώρα. 

Ο κ. Σαμαράς έστρεψε τα πυρά του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συνολική στρατηγική της ενώ την κατηγόρησε ότι ποντάρει στην καταστροφή της χώρας. «Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις, εκείνοι που πολεμούν τις επενδύσεις -όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής- δεν θέλουν ανάπτυξη, η ασυδοσία εκείνων που μπλοκάρουν την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις θα σταματήσει». Αναφέρθηκε στην αναταραχή στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας λέγοντας ότι «κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν, κάποιοι κρατούν την χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Εμείς προσπαθούμε να βάλλουμε σε τάξη τα πανεπιστήμια εκείνοι θέλουν να τα κλείσουν. Σπάμε τις αλυσσίδες και υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν να μας αφήσουν, κάποιοι ποντάρουν και εύχονται στην καταστροφή της χώρας, προσπαθούν να ματαιώσουν τις επενδύσεις που φέρνουμε στην χώρα» είπε ο κ. Σαμαράς. Ο καλύτερος τρόπος για να βγούμε από το μνημόνιο είναι να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα είπε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι  «κάποιοι φοβούνται ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει την επόμενη χρονιά ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιβεβαιωθεί τον Απρίλιο θα επιτρέψει την διόρθωση κάποιων αδικιών ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους. Η ανάπτυξη θα βοηθήσει να αντιμετωπίστει και το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Τα καλά νέα για την Ελλάδα θα είναι δυσάρεστα για εκείνους που πόνταραν στην καταστροφή της».
 
Οι επενδύσεις, οι μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική εξυγείανση δεν είναι απλές λέξεις για να τα πετύχουμε δίνουμε μάχη με εκείνους που δεν θέλουν είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι  το 2013 ήταν επώδυνη χρονιά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους είχε ξεπεράσει τα 9 δισ., τώρα είμαστε στην διαδικασία να τα εξαλείψουμε. 

Αναφέρθηκε στη φορολογία λέγοντας ότι «στόχος μου είναι να υπάρξει ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15%, αυτό θα γίνει σταδιακά γιατί δεν κάνει να διακινδυνεύσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης σταδιακά θα μειώσουμε και τον ΦΠΑ που το ξεκινήσαμε με την εστίαση. Παράλληλα κάνουμε πράξη το χτύπημα της φοροδιαφυγής». Συνεχίζοντας προειδοποίησε: «Σήμερα συζητάμε το στοίχημα της επόμενης ημέρας, τί ανάπτυξη θέλουμε και πως, αφήνουμε άλλους να κοιτάνε πίσω, εμείς θέλουμε να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Στον αγώνα της ανάπτυξης κανένας δεν περισσεύει πέρα και πάνω από κόμματα, τους θέλουμε όλους μαζί μας αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν να κρατήσει κωλυμμένη την Ελλάδα στο χθες». 

Για τον συνολικό παραγωγικό προσανατολισμό της χώρας είπε ότι πέρα από τον τουρισμό και την ναυτιλία -που δεν εφησυχάζουμε- οφείλουμε να κάνουμε τα εξής: η Ελλάδα πρέπει να παράγει τα πάντα στον πρωτογενή τομέα, στις υπηρεσίες, στην ενέργεια, στην καινοτομία.  Ειδική αναφορά έκανε στην ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ όταν αξιποιηθούν πλήρως μπορούν να καλύψουν το ήμισι των αναγκών της Ευρώπης για δεκαετίες. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr