Χρ. Σταϊκούρας: «Ρεαλιστικές προβλέψεις» τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2014

Ο ίδιος επέμεινε στην άποψη ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε «ρεαλιστικές προβλέψεις» εξήγησε ότι στηρίζονται τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2014 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην Βουλή απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι τα νούμερα «είναι στον αέρα».

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί με την τρόικα το ύψος του πλεονάσματος παραδέχθηκε όμως ότι «δεν έχουμε πλήρως συμφωνήσει ακόμη στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014».

Ειδικότερα, είπε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν το σύνολο σχεδόν των προτεινόμενων από την κυβέρνηση ρυθμίσεων αναφέροντας ενδεικτικά «αξιολογείται η επίδραση της εκτέλεσης του εφετινού Προϋπολογισμού στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014.

Αξιολογούνται οι αποδόσεις δημοσιονομικών παρεμβάσεων όπως είναι, ενδεικτικά, οι έλεγχοι στα αποτελέσματα νομικών προσώπων. Αξιολογούνται διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης από την καταβολή, ενδεικτικά, υψηλότερου μερίσματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας. Αξιολογούνται οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές και από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής».

Πάντως, επισήμανε ότι «Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουμε, τεκμηριωμένα, τις προτάσεις μας για την επίτευξη του στόχου».

Πέραν αυτού ο κ. Σταϊκούρας επέμεινε στην άποψη ότι στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είπε πως «η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα τα έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν στο 44,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 45,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε όμως πως «στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ανέφερε ενδεικτικά ότι για το 2013 ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη.

Παρά ταύτα εξήγησε ότι «οι «πραγματικοί» φορολογικοί συντελεστές (“effective tax rates”), οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτές οι αλήθειες αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται. Εκτιμάται, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ, στο 23,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι μέσου Ευρωπαϊκού όρου στο 14,3%».

Υπο αυτά τα δεδομένα υποστήριξε ότι απαιτείται το χτύπημα της παραοικονομίας, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής ως μόνο τρόπο για «τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των συνεπών φορολογούμενων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr