Βλάχος: Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος

Βλάχος: Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος

Τα ανοικτά ζητήματα μονοπωλούν την συζήτηση στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό

Βλάχος: Να προστατευτεί η πρώτη κατοικία έναντι οποιουδήποτε τιμήματος
Με τους ομιλητές όλων των κομμάτων να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο θέμα των πλειστηριασμών και στον ενιαίο φόρο ακινήτων συνεχίζεται η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 στην Βουλή.

Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα στην κυβέρνηση προκειμένου να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και να μην επιβαρυνθούν οι ήδη «υπερφορολογημένοι» πολίτες, σε διαφορετική περίπτωση επισημαίνουν την πρόθεσή τους να μην στηρίξουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια.

Κλείσιμο
Στο συγκεκριμένο πνεύμα ο κ. Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) τόνισε χθες για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ότι «άδικες και παράλογες περιπτώσεις δεν μπορούν να στηριχθούν τουλάχιστον από εμένα» ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του και για πιθανή άρση του παγώματος των πλειστηριασμών.

Σήμερα, ήταν η σειρά του κ. Γιώργου Βλάχου (ΝΔ) να ρίξει προειδοποιητικές βολές προς τα υπουργικά έδρανα και να αφήσει σαφείς αιχμές για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζοντας ότι «οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή ισχυρίζονται ορισμένοι ότι κάποιοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν».

Κατηγόρησε ευθέως και το υπουργείο Ανάπτυξης λέγοντας «για τους πλειστηριασμούς ακούγονται πολλά διογκώνοντας την σύγχυση. Με περισσή επιπολαιότητα και προχειρότητα άνοιξε το θέμα πριν από λίγους μήνες» τόνισε δε πως «η μονή θετική ενέργεια ανήκει στον κ. Σαμαρά που δεσμεύτηκε για την πρώτη κατοικία στο ίδιο πνεύμα με την ρύθμιση για την προστασία».

Όμως, σημείωσε «το θέμα σταμάτησε προσωρινά καθώς επανήλθε τις τελευταίες ημέρες. Ποιος επιμένει στην άρση του παγώματος των πλειστηριασμών; Είναι η Τρόικα ή άλλοι που δεν θέλουν να εμφανιστούν; Ας υποθέσουμε ότι έχουμε πλειστηριασμούς: θα πάρουν τα σπίτια οι τράπεζες και μετά τι θα γίνει; Σε ποια τιμή και με τι διακανονισμό; Κινδυνεύουν οι δανειολήπτες και το σπίτι να χάσουν και να πληρώνουν τα δάνεια». Πρότεινε «να σταματήσει κάθε συζήτηση για άρση του παγώματος των πλειστηριασμών και να δοθεί παράταση 6 – 12 μήνες όχι για παράταση του προβλήματος αλλά για την μελέτη του. Να παρουσιαστούν επικαιροποιημένα στοιχεία και να ταξινομηθούν οι δανειολήπτες με βάση οικονομικά στοιχεία… Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί επειδή ισχυρίζονται ορισμένοι ότι κάποιοι μπορούν αλλά δεν πληρώνουν». Ξεκαθάρισε πως «η έξωση από το σπίτι αποτελεί τον απόλυτο εξευτελισμό και για πολλούς είναι τέλος του ονείρου τους και έναντι οποιουδήποτε τιμήματος πρέπει να αποφευχθεί» ενώ υποστήριξε πως εάν οι τράπεζες επιλέξουν να πωλήσουν «κόκκινα» δάνεια τότε να προτιμηθούν οι δανειολήπτες.

Τέλος σημείωσε ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό «καθώς δεν ακούστηκε εναλλακτική πρόταση» πρόσθεσε όμως ότι «Τυχόν αστοχία θα σημαίνει νέα μέτρα μη αποδεκτά από την κοινωνία και θα δείξουν ως υπεύθυνους αυτούς που συνέταξαν τον προϋπολογισμό».

Πέραν αυτού ο κ. Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος (ΝΔ) άσκησε κριτική στο υπουργείο Οικονομικών για την αποτυχία στο θέμα πάταξης της φοροδιαφυγής υποστηρίζοντας ότι δεν εισπράττονται φόροι γιατί οι πολίτες πιστεύουν ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης