Στουρνάρας: Το σχέδιο Τσίπρα φέρνει την απόλυτη χρεοκοπία

Στουρνάρας: Το σχέδιο Τσίπρα φέρνει την απόλυτη χρεοκοπία

«Δεν σκέφτηκε καν τι σημαίνει αυτό που είπε για τις τραπεζικές καταθέσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προέβλεψε ότι «όταν θα ξαναχρειαστούν λεφτά για τις τράπεζες θα ξυπνήσει ο εφιάλτης τύπου Κύπρου»

Στουρνάρας: Το σχέδιο Τσίπρα φέρνει την απόλυτη χρεοκοπία
«Δεν ξέρω αν συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας τι έκανε. Το σχέδιό του φέρνει την απόλυτη χρεοκοπία. Έχει κοστολογήσει πρόχειρα τα στοιχεία... Δεν σκέφτηκε καν τι σημαίνει αυτό που είπε για τις τραπεζικές καταθέσεις» ανέφερε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή λίγα λεπτά μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  - όπως το παρουσίασε ο αρχηγός της – όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία.

Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Τσίπρα για το ότι δεν αναγνωρίζει τις θετικές  ενδείξεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς «έχει μαγικό ραβδί προκειμένου με μονομερείς ενέργειες να διαγράψει το χρέος».

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, απάντησε στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί πλασματικού πρωτογενούς πλεονάσματος λέγοντας «υπολογίζεται με βάση τα επίσημα εργαλεία… δεν είναι «μαϊμού» το πλεόνασμα κ. Τσίπρα και κ. Καμμένο».

Επιχειρώντας να απαντήσει στην σφοδρή επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες τόσο από την αντιπολίτευση όσο κυρίως από βουλευτές της συμπολίτευσης είπε «εύκολο να ασκεί κανείς κριτική για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Όμως δεν βρίσκομαι σε αυτή την θέση για να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση. Δεν έχω συγκριτικό πλεονέκτημα σε θέματα επικοινωνίας και πέραν αυτού δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τα επικοινωνιακά. Είμαι εδώ για να εργαστώ και να δικαιώσω την εμπιστοσύνη πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου που με επέλεξαν».

Αναφορικά, με το θέμα της φορολογίας και το αν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα – θέμα που αποτέλεσε και βασικό πεδίο για το οποίο δέχθηκε επιθέσεις – είπε «σε ότι με αφορά κάθε καλόπιστη κριτική είναι ευπρόσδεκτη και την λαμβάνω υπόψη όμως απορρίπτω το είδος κριτικής που δεν λαμβάνει υπόψη την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Κατανοώ την αντίθεση ανάμεσα στους αριθμούς και την ζωή των πολιτών…  Ακούω με προσοχή τις διαμαρτυρίες για τη φορολογική πολιτική. Ορισμένες είναι δικαιολογημένες οι περισσότερες όχι …».

«Προσωπικό μου στοίχημα η άρση των φορολογικών αδικιών»

Εξήγησε ότι «Η Ελλάδα υστερεί σε επίπεδο φορολογικών εσόδων σε σχέση με την ΕΕ 3% και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ονομαστικοί συντελεστές (ΦΠΑ, επιχειρήσεων, νοικοκυριών κ.α.) είναι υψηλότεροι από τον ΜΟ της ΕΕ. Πως εξηγείται; Από εκτεταμένες εξαιρέσεις σε εύπορους που δεν δικαιολογείται  και φτωχούς που δικαιολογείται απόλυτα. Υπάρχει εκτεταμένη  φοροδιαφυγή εισοδημάτων εκτός μισθών και συντάξεων» και πρόσθεσε «Αν η Ελλάδα πλησιάσει αυτούς τους Μ.Ο. τα ετήσια έσοδα μας θα αυξηθούν 11 δις ευρώ το χρόνο ή 6% ΑΕΠ. Αυτό δείχνει την τεράστια σημασία των μηχανισμών ελέγχου…  Η σύγκριση με τον ΜΟ της ευρωζώνης δείχνει ότι κάποιοι πληρώνουν παραπάνω από όσα τους αναλογούν έναντι άλλων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Οι συνεπείς φορολογούμενοι εξακολουθούν να επιβαρύνονται έναντι όσων φοροδιαφεύγουν ή απαλλάσσονται. Μισθωτοί και συνταξιούχοι αποτελούν τα συνήθη υποζύγια την ώρα που άλλοι δεν συνεισφέρουν και άρση υτών των αδικιών είναι το προσωπικό μου στοίχημα».

Γι' αυτό και σημείωσε ότι η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος θα αφορά την αντιμετώπιση των αδικιών, λέγοντας μεταξύ άλλων: «οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, εφαρμογή περιουσιολογίου κ.α.». Τόνισε ότι έχει «επισημανθεί στους πιστωτές και τους ανώτατους αξιωματούχους ότι η φοροδοτική ικανότητα έχει πληγεί» ενώ υποστήριξε ότι ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας θα φέρει σημαντικές μειώσεις – από 5% - 20% - σε σχέση με το γνωστό «χαράτσι».

Τέλος υποστήριξε ότι «Η Ελληνική οικονομία προσαρμόστηκε αποφασιστικά. Διανύθηκε το 80% της προσαρμογής για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό δίνει ελπίδα ότι τα δύσκολα πέρασαν χωρίς να σημαίνει ότι φθάσαμε στην κορυφή του βουνού». Εξήγησε όμως ότι «Η κυβέρνηση ούτε θριαμβολογεί ούτε πανηγυρίζει. Διαπραγματεύεται με την τρόικα σκληρά. Έχουμε αργήσει δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία διότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το ύψος του δημοσιονομικού κενού και την κάλυψή του με οριζόντια μέτρα».

Παράλληλα όμως ξεκαθάρισε ότι «Ο προϋπολογισμός 2014 δεν περιέχει οριζόντια μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα – μέτρα λιτότητας. Έως το 2016 δεν θα υπάρχουν μέτρα λιτότητας. Το πλεόνασμα θα έρθουν από την φορολογική συμμόρφωση». Τέλος, σημείωσε ότι αναμένει «σημαντικές αποφάσεις του Γιούρογκρουπ  για την ανακούφιση του χρέους» ενώ επισήμανε την νέα δομή των ελεγκτικών μηχανισμών που βοηθά «Το ΣΔΟΕ να βγάζει λαβράκια»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης