Χουριέτ: Θα ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων

Σύμφωνα με Τούρκο διπλωμάτη «οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή» - Πρώτο θέμα στην τουρκική «Hürriyet» το θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών

Πολύ κοντά στην έγκριση κοινής ανακοίνωσης, η οποία θα επιτρέψει επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό φαίνεται πως βρίσκονται Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι σύμφωνα με τουρκοκυπριακές πηγές. Το θέμα μάλιστα φιγουράρει πρώτο στην τουρκική εφημερίδα «Hürriyet
».

Συγκεκριμένα, ανώτερος Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε στη «Hürriyet Daily News» ότι «οι συνομιλίες επανένωσης μπορεί να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα σε σχέση με την κοινή δήλωση, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί». Η πρόοδος επιβεβαιώθηκε επίσης και από έναν Δυτικό διπλωμάτη, ο οποίος δήλωσε: «Η έγκριση κοινού ανακοινωθέντος θα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ελπίζουμε να δημιουργηθεί μια πολύ καλή βάση για τις συνομιλίες».

Αν και οι δύο πλευρές δώσουν το πράσινο φως για την κοινή δήλωση, η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Κύπρο.

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου στις 13 Δεκεμβρίου


Λίγες μέρες μετά το ξεπάγωμα των ευρωτουρκικών συνομιλιών με το άνοιγμα του κεφαλαίου 22 (περιφερειακή πολιτική) και την επιτυχία της Άγκυρας να αποσπάσει τη δέσμευση της ΕΕ ότι οι πολίτες της θα μετακινούνται στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ χωρίς διαβατήρια (ως αντάλλαγμα για την αυτονόητη υποχρέωση της Τουρκίας να επικυρώσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στην τουρκική επικράτεια), ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται στις 13 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν κυρίως θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και το Κυπριακό, στο οποίο η Τουρκία επιθυμεί να ξεκινήσουν συναντήσεις με εμπλοκή της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας αλλά και των εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας, ενδεχόμενο με το οποίο η ελληνική διπλωματία.

Στις συζητήσεις θεωρείται πιθανό να τεθεί το ζήτημα της μετατροπής ορθόδοξων ναών και Μονών σε τεμένη, μετά την εκδήλωση της τουρκικής πρόθεσης να μετατραπεί σε τζαμί η Αγιά Σοφιά.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr