Νταβούτογλου καλεί Αναστασιάδη να τερματίσει τις «μανούβρες»

Νταβούτογλου και Έρογλου δεν έδειξαν διάθεση για διαφοροποίηση της έως τώρα στάσης της της τουρκικής πλευράς


Αχμέτ Νταβούτογλου και Ντερβίς Έρογλου ευθυγραμμίστηκαν και δεν άφησαν πολλά περιθώρια αισιοδοξία για ρηξη του αδιεξόδου σε σχέση με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.

Σε κοινές δηλώσεις τους στα Κατεχόμενα, δεν έδειξαν διάθεση για διαφοροποίηση της έως τώρα στάσης της της τουρκικής πλευράς και προσπάθησαν να πετάξουν τη «μπάλα» στη πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε  ότι δεν υπάρχει θέμα το οποίο έχει συζητηθεί τόσο πολύ όσο το κυπριακό. Τώρα είπε ο κύριος Νταβούτογλου είναι ώρα για βούληση.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν κάλεσε τους δύο ηγέτες να συναντηθούν για καταλήξουν σε κοινή διακήρυξη. Πρόσθεσε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό το ίδιο το έγγραφο του κοινού ανακοινωθέντος όσο η βούληση των πλευρών για επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο, κάλεσε ακόμη τον Κύπριο Πρόεδρο να τερματίσει τις «μανούβρες» και υποστήριξε πως το κοινό ανακοινωθέν θα εκδοθεί και είναι θέμα χρόνου η συμφωνία.  Είπε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες θα έχει επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ του ΟΗΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχνά τη βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση όπως αυτή εκφράστηκε το 2004στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ενώ αναφέρθηκε και στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν τότε.

Έστειλε δε μήνυμα προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί μια διαπραγμάτευση χωρίς τέλος για όσο διαρκεί η απομόνωση των  Τουρκοκυπρίων. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr