Ο Μίκης, η Φιλανδή «μούσα» του και ο Πάγκαλος

Για τη μουσική, τις βόρειες χώρες, τη Φιλανδή μούσα του, Arja Saijonmaa και τον Θόδωρο Πάγκαλο μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου της Saijonmaa, "Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται"

Για τη μουσική, τις βόρειες χώρες, τη Φιλανδή μούσα του, Arja Saijonmaa και τον Θόδωρο Πάγκαλο μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου της Saijonmaa, "Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται".

Το βιβλίο, από τις εκδόσεις Ιανός, έχει ως θέμα τη πολύχρονη σχέση της με τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, τον οποίο είχε την ευκαιρία να συναντήσει το μεσημέρι της Δευτέρας στο σπίτι του.



Οι σχέσεις τους χρονολογούνται από το 1970 και η Saijonmaa δήλωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι ιστορική στιγμή για την ίδια. Διηγήθηκε ότι γνώρισε τον συνθέτη κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας της στο Ελσίνκι, όταν για τον ίδιο είχε ξεκινήσει η περίοδος της εξορίας του.



Χαρακτήρισε τον Μίκη "Σούμπερτ της εποχής μας" και τόνισε πως στη διεθνή καριέρα της μπορεί να έχει πολλές επιτυχίες,ωστόσο θεωρεί πως το σημαντικότερο κομμάτι ήταν η συνεργασία της με τον Έλληνα συνθέτη, τον οποίο, όπως είπε, ερωτεύτηκε βαθιά.


Σημείωσε επίσης πως τα μεταφρασμένα τραγούδια του σε φινλανδικά και σουηδικά έχουν γίνει κομμάτι αυτών των λαών.

Μάλιστα, στην κηδεία του Ούλοφ Πάλμε η Saijonmaa είχε τραγουδήσει, σύμφωνα με την επιθυμία του Σουηδού πολιτικού, το "Είναι μεγάλος ο καημός" του Θεοδωράκη, του οποίου οι σουηδικοί στίχοι "είναι ένας ύμνος για την ελευθερία", όπως σημείωσε ο συνθέτης.

Ο Μίκης και ο Πάγκαλος


"Μάνατζερ" του Μίκη Θεοδωράκη αποκάλεσε η Arja Saijonmaa τον Θεόδωρο Πάγκαλο, όταν θυμήθηκε την πρώτη φορά που τον συνάντησε, πριν από περίπου 40 χρόνια, στη συναυλία στο Ελσίνκι.

Ο Μίκης, παίρνοντας το λόγο, τη διόρθωσε και χαριτολογώντας είπε ότι "δεν μπορεί να ξέρει η Arja τι σημαίνει για μας τους Έλληνες να μάθει ο Πάγκαλος αύριο ότι τον είπες μάνατζερ".

Συμπλήρωσε ότι ο Πάγκαλος ήταν υπεύθυνος διεθνών υποθέσεων του Πατριωτικού Μετώπου κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και συμμετείχε στις συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Φρανσουά Μιτεράν. "Δεν ήταν μάνατζερ, ήταν πολιτικός" είπε και πρόσθεσε ότι είναι ένας "πανέξυπνος άνθρωπος".

Θυμήθηκε, επίσης, ότι ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν μέλους του πενταμελούς συντονιστικού Οργάνου των Λαμπράκηδων και κατέληξε λέγοντας πως "όταν γνωρίσεις κάποιον σε μια τρυφερή ηλικία, τρέφεις πάντα μια τρυφερότητα για εκείνον".

Βέβαια, είπε πως "δεν μιλάω από εδώ και πέρα, γιατί μπαίνω σε άλλα χωράφια".

Η Ελλάδα και οι βόρειες χώρες

Κληθείς από το protothema.gr να σχολιάσει τη σκληρή στάση της Φινλανδίας απέναντι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αφού πρώτα υπογράμμισε, μειδιώντας πονηρά, πως είναι οικοδεσπότης, είπε πως έχουν βγει στην επιφάνεια οι γεωπολιτικές αντιθέσεις που ήταν ισχυρές πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είπε ότι η Φινλανδία είναι ένα κράτος από ανθρώπους ατίθασους και υπενθύμισε ότι ο μόνιμος φόβος τους ήταν η απειλή της ΕΣΣΔ και γι' αυτό από τότε είχαν ταυτιστεί με τη Γερμανία.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι εμπειρίες ενός λαού και η ιστορική μνήμη, που συχνά οι οι υπόλοιποι λαοί δεν μπορούν να κατανοήσουν και ανέφερε το παράδειγμα των Ελλήνων έναντι της Τουρκίας.

Σημείωσε επίσης ότι η Φινλανδία κοντά στη Γερμανία κατάφερε να αναπτυχθεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στη φινλανδική Παιδεία, που βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr