Ποιους "καίει" η απολογία Κάντα

"Έδωσε" ονόματα επιχειρηματιών και πολιτικών - Δρομολογούνται δικαστικές εξελίξεις - Δεν δέχθηκε να κρατηθεί στη VIP πτέρυγα με Άκη και Σμπώκο - Süddeutsche Zeitung: "Οι γερμανικές κυβερνήσεις πίεζαν την Αθήνα για να αγοράσει οπλικά συστήματα" - Οι εταιρίες αρνούνται τις μίζες, η Εισαγγελία της Βρέμης έχει όλα τα στοιχεία - Τι απαντά o Θωμάς Λιακουνάκος της Axon για τις μίζες και το σακ βουαγιάζ

Βέβαιος πως θα προκύψουν άμεσα δικαστικές εξελίξεις, μετά την απολογία του Αντώνη Κάντα και τον καταιγισμό στοιχείων που έδωσε για πρόσωπα, διαδικασίες και συναλλαγές στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εμφανίστηκε ο δικηγόρος Ηλίας Μπίσιας, εκ των συνηγόρων του πρώην διευθυντή εξοπλισμών.

Ο κ. Μπίσιας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και απαντώντας στο ερώτημα αν: «η τετραήμερη απολογία του Κάντα μπορεί να προκαλέσει δικαστικές εξελίξεις από δω και στο εξής» απάντησε: « Είναι προφανές... Οχι απλώς θ’ ανοίξουν οι λογαριασμοί με την έννοια της παραδοσιακής δικαστικής συνδρομής, δηλαδή της διαδικασίας που υποβάλλεται από το ένα κράτος στο άλλο. Ηδη ο κ. Κάντας έχει δώσει εντολή στις τράπεζές του να αποσταλούν όλα αυτά τα στοιχεία άμεσα στους ανακριτές. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μία εξέλιξη, θα έλεγε κανείς, πολύ σύντομα, ίσως και τις επόμενες δύο εβδομάδες».

Κατέληξε δε λέγοντας πως «Οι τραπεζικοί λογαριασμοί, αποτυπώνουν μία πλήρη εικόνα, είναι η ακτινογραφία του εγκλήματος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει διασταύρωση. Μιλούν τα έγγραφα πλέον...».


VIDEO ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΚΑΝΤΑ από realmedialive

Στο μεταξύ σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα για τις μίζες που δίδονταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι μόνο στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στη Γερμανία, με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung να προχωρά σε εκτενές ρεπορτάζ για το πως μοιράζονταν τα χρήματα και κάποιες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες να διαψεύδουν ότι δωροδόκησαν για να πετύχουν συμβόλαια. 

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα οι αποκαλύψεις Κάντα ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι γερμανικές αρχές και δη η Εισαγγελία της Βρέμης, ενώ την ίδια ώρα οι εμπλεκόμενες γερμανικές εταιρείες διαψεύδουν οιαδήποτε συμμετοχή τους σε σκάνδαλο δωροδοκιών στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, το εκτενές ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, που τιτλοφορείται «Καλές σχέσεις», αναφέρεται στην απολογία Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους Έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.

«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου «Ποσειδών». Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Rheinmetall που σημειώνει επισήμως ότι δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με αναφορά στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann (KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών κ. Κάντας κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.

Η Krauss-Maffei Wegmann αντέδρασε με τη σειρά της υποστηρίζοντας ότι δεν «λάδωσε» ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να «λαδώσει» τον Κάντα ή κάποιον άλλον. Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι «όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα».

Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει μάλιστα ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης» στην οποία εκείνη επικράτησε.

Το όλο θέμα και η καταιγίδα των αποκαλύψεων έχει προκαλέσει σάλο στις εμπλεκόμενες εταιρείες καθώς η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία και πρωτίστως γιατί εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν, τότε το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού για παράδειγμα η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια ευρώ!

Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκαλεί και ο ισχυρισμός της Süddeutsche Zeitung ότι “εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία”.

Οι αποκαλύψεις-φωτιά του Κάντα και τα πρόσωπα που “δίνει”

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κάντας στην απολογία του υποστηρίζει ότι σε όλη την «καριέρα» του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δωροδοκήθηκε από συνολικά 10 εμπόρους όπλων ή αντιπροσώπους εταιρειών οπλικών συστημάτων. Κατονομάζει συγκεκριμένα:

- τον κ. Πάνο Ευσταθίου, 83 ετών σήμερα εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS και αργότερα της Rheinmetall, που σύμφωνα με τον κ. Κάντα του προσέφερε 500.000-600.000 ευρώ για τα προγράμματα ναυπήγησης των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 και εκσυγχρονισμού ακόμη τριών παλαιότερων υποβρυχίων του ΠΝ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,6 δισ.ευρώ. Ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμών υποστηρίζει ότι ο κ. Ευσταθίου τον δωροδόκησε και για το πρόγραμμα των γερμανικών αντιαεροπορικών ASRAD-STINGER ύψους 139,7 εκατ. ευρώ που υπεγράφη το 1999. Από τα προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι πήρε μίζα 1,5 εκατ.ευρώ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι ο κ. Ευσταθίου του είχε δώσει μίζα ενός εκατομμυρίου ευρώ το 1989 - επί της οικουμενικής κυβέρνησης του Ξενοφώντα Ζολώτα- για να ετοιμάσει γρήγορα τη σύμβαση αναβάθμισης των αρμάτων Μ48. Ο κ. Κάντας τότε υπηρετούσε στο γραφείο Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων του υπουργείου Αμυνας.

- τον κ. Kωνσταντίνο Δαφέρμο, εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας KBP που κατασκεύαζε τα αντιαρματικά Kornet. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Κάντας από το πρόγραμμα αυτό έλαβε μίζα ύψους 3 εκατ.ευρώ. Για την αγορά ρωσικών αντιαρματικών Kornet δαπανήθηκαν συνολικά 213,1 εκατ.ευρώ (108,6 εκατ. το 2001 και 104,5 το 2003)

- τον κ. Λάμπρο Μπαρτζώκα, ο οποίος φέρεται να δωροδόκησε τον κ. Κάντα με 1,7 εκατ.ευρώ για να αποκτήσουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα OSA AK.

- τον κ. Θωμά Λιακουνάκο, έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στην Ελλάδα. Ο κ. Λιακουνάκος, σύμφωνα με όσα λέει στην απολογία του ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής εξοπλισμών έδωσε στον κ. Κάντα 600.000 ευρώ για να μην δημιουργεί προβλήματα στην αγορά των γερμανικών αρμάτων Leopard από την εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann. Ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι ο κ. Λιακουνάκος τον είχε στη μισθοδοσία του από το 1988 και του είχε καταβάλει ένα εκατομμύριο ευρώ για να προχωρά διάφορα προγράμματα που τον ενδιέφεραν.

- τον κ. Σταύρο Κομνόπουλο, συνιδιοκτήτη της εταιρείας Kestrel. Ο κ. Κομνόπουλος, σύμφωνα με όσα είπε στους ανακριτές ο κ. Κάντας, έδωσε στον προφυλακισμένο πρώην διευθυντή Εξοπλισμών 400.000 ευρώ για το πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού με γαλλικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Exocet. Ο κ. Κάντας αναφέρεται σε συνάντηση που είχε με τον κ. Κοσμόπουλο στην Αγία Σκέπη «για να υπογράψει άμεσα και γρήγορα».

- τον κ. Παύλο Νικολαϊδη, ο οποίος του κατέβαλε 800.000 ευρώ για να μην δημιουργήσει προβλήματα στο πρόγραμμα των γαλλικών βλημάτων Scalp και Mica για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage. Ο κ. Νικολαϊδης έδωσε στον κ. Κάντα μίζα 800.000 ευρώ. Ο προφυλακισμένος πρώην διευθυντής Εξοπλισμων αναφέρεται και σε ένα ακόμη περιστατικό όπου ο κ. Νικολαϊδης «πρόεδρος», όπως λέει, «ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, στα τέλη του 2002 του ζήτησε κάποια από τα χρήματα που πήρε από το Δαφέρμο.

- τον κ. Κωστή Αποστόλου, στενό συνεργάτη του κ. Λιακουνάκου. Κατά τον κ. Κάντα ο κ. Αποστόλου «και άλλοι μεσολαβητές», όπως αναφέρει στην απολογία του, κατέβαλε χρήματα στον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών αν και δεν μπορούσε να ανακαλέσει το ακριβές ποσό   

- τον κ. Δημήτρη Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann, απ΄ τον οποίο ο κ. Κάντας δωροδοκήθηκε με 750.000 ευρώ για την σύμβαση των γερμανικών πυροβόλων PZH 2000 .

- τον κ. Χρήστο Τούμπα, απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας, εκπρόσωπο της βραζιλιάνικης EMBRAER, από τον οποίο έλαβε μίζα 250.000 ευρώ μετά την απόφαση να αποκτηθεί το σύστημα Erieye, δηλαδή το σουηδο-βραζιλιάνικο ιπτάμενο ραντάρ (σύστημα της Ericsson επί αεροσκάφους Embraer) το οποίο υπεγράφη το το 1999 και στοίχισε στο Δημόσιο 531,6 εκατ.ευρώ.

- τον κ. Κωνσταντίνο Μπαλέρμπα ή Μπαλέμπα, σύμβουλο της σουηδικής εταιρείας Ericsson που του κατέβαλλε 240.000 ευρώ για τα σουηδικά ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR.

Στο ερώτημα των ανακριτών αν έλαβαν χρήματα όσοι εισηγήθηκαν και ενέκριναν το πρόγραμμα των γερμανικών αρμάτων Leopard, ο κ. Κάντας απάντησε: «Οταν δόθηκαν 600.000 ευρώ σε εμένα, ο οποίος έφυγα πριν την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης, με βάση τον κοινό νου θεωρώ απίθανο να μην πήραν παράνομες προμήθειες οι από πάνω μου που αναφέρατε και θεωρώ βέβαιο ότι τα ποσά αυτά θα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά μου».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ενώπιον των ανακριτών, το 2001 ο κ. Κάντας είχε συνομιλία με το νέο -την εποχή εκείνη είχε μόλις απομακρυνθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος- υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Ο κ. Κάντας, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος ενώπιον των ανακριτών Μαλλή και Σταυρόπουλου, επιχειρηματολόγησε στο συνομιλητή του ότι η προμήθεια των γερμανικών αρμάτων Leopard που σχεδίαζε ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν έπρεπε να γίνει επειδή «η επιχειρησιακή τους ωφέλεια είναι δυσανάλογη με το κόστος και η προμήθειά τους δεν είναι αναγκαία». Στην επισήμανση αυτή του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών ο κ. Παπαντωνίου φέρεται να απάντησε: «Πήραμε για το ναυτικό και την αεροπορία, δεν μπορούμε να μην πάρουμε και για το στρατό», όπως υποστηρίζει ο κ. Κάντας στην απολογία του. Αφού ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας που κατασκευάζει τα Leopard του κατέβαλε μίζα 600.000 ευρώ ο κ. Κάντας υποστηρίζει ότι δεν ξαναμίλησε γι' αυτό το θέμα και έπαψε να φέρνει αντιρρήσεις για την προμήθεια. Η αγορά των γερμανικών Leopard ενεργοποιήθηκε το 2003 και κόστισε στο Δημόσιο 1,7 δισ.ευρώ.

Κλήθηκε σε απολογία ο Πάνος Ευσταθίου για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Στο μεταξύ κλήση από τους ανακριτές για να απολογηθεί για τις μίζες για τα εξοπλιστικά έλαβε για τις 2 Ιανουαρίου ο 83χρονος έμπορος όπλων Πάνος Ευσταθίου.

Τον Ευσταθίου φέρεται να κατονόμασε ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών στο υπ. Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Κάντας, ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών.

Σύμφωνα με το συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο υπέργηρος επιχειρηματίας είναι ήδη έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του '80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου. (διαβάστε εδώ)

Τι απαντά ο Θωμάς Λιακουνάκος της Axon για τις μίζες και το σακ βουαγιάζ

Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε όσα της καταλογίζει στην απολογία του ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου η εταιρεία Axon. Σε αυτή αναφέρει ότι «προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη και θλίψη η όλως παράνομη και αντιδικονομική διαρροή στα ΜΜΕ του περιεχομένου του κατηγορητηρίου και της απολογίας του κατηγορουμένου Αντώνιου Κάντα, μέσα από την οποία, με εμφανές κίνητρο την ελάφρυνση της θέσης του, επιχειρείται μεταξύ άλλων η κατά τρόπο αυθαίρετο, κακόβουλο και ύποπτο εμπλοκή της εταιρείας Axon, του Προέδρου της κ. Θωμά Λιακουνάκου και στελεχών της».

Κάνει ακόμα λόγο για «ανερμάτιστες, αναπόδεικτες, έωλες, ασαφείς και αντιφατικές αναφορές» του Κάντα «για να εμπλέξει την εταιρεία Axon και τον Πρόεδρό της προσωπικά σε έκνομες και παράνομες συμπεριφορές» και καταλήγει καλώντας τους εκπροσώπους της Ελληνικής Δικαιοσύνης να επιδείξουν «νηφαλιότητα και επιφυλακτικότητα» τόσο στην αξιολόγηση των ισχυρισμών Κάντα όσο και στη διερεύνηση και αξιοποίηση του αποδεικτικού υλικού.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Κρατείται στον ίδιο χώρο με τον Μιχαλολιάκο

O προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών στον Κορυδαλλό όπου οδηγήθηκε μετά την απολογία του, κρατείται στον ίδιο χώρο με τον επίσης προφυλακισμένο αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο, στην ειδική πτέρυγα των γυναικείων φυλακών.

Ο λόγος που κρατείται σε αυτό το χώρο είναι γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε την κράτηση του στην πτέρυγα που κρατούνται οι πρώην προϊστάμενοι του στο υπ. Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr