FAZ: Ο Βενιζέλος θέλει να αποδυναμώσει την Τρόικα

FAZ: Ο Βενιζέλος θέλει να αποδυναμώσει την Τρόικα

H εφημερίδα τον επικρίνει για την επιλεκτική «περισσότερη Ευρώπη»

FAZ: Ο Βενιζέλος θέλει να αποδυναμώσει την Τρόικα
Η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Αθήνα συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο του γερμανικού τύπου με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung να επικρίνει σήμερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την επιλεκτική «περισσότερη Ευρώπη».

Σε νέο δημοσίευμά της αναφέρει ότι για τον Αντώνη Σαμαρά, που -όπως σημειώνει- τον Μάιο γίνεται 63 ετών, ζητούμενο για τους έξι επόμενους μήνες δεν είναι μόνο η λιτή προεδρία, αλλά διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησής του.

Κλείσιμο
Η εφημερίδα δεν θεωρεί σταθερή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η συγκυβέρνηση.

«Ο Σαμαράς προειδοποιεί διαρκώς του δανειστές της Ελλάδας, υπαινισσόμενος ότι εάν επιβαρυνθεί περισσότερο η χώρα θα έλθουν αντιμέτωποι με πολιτικούς όπως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τσίπρας, ο οποίος θα καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την ΕΕ μέχρι η Ελλάδα να επιτύχει την άφεση του χρέους της», επισημαίνει η εφημερίδα, προθέτοντας: «Το ότι ο ίδιος, στις απαρχές της κρίσης ακολούθησε μια μη εποικοδομητική πολιτική… έχει ξεχαστεί».

«Και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη, αλλά…»

Το δημοσίευμα σχολιάζει ακόμη τον στόχο για «περισσότερη Ευρώπη», όπως αυτός διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναφορές του τελευταίου κατά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του.

«Περισσότερες από δέκα φορές ανέφερε το 'περισσότερη Ευρώπη'. Για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Επίσης μίλησε για μια ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και ένα ευρωπαϊκό μοντέλο για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Δεν μίλησε, ωστόσο, για την εκχώρηση κρατικής κυριαρχίας σε μια ΕΕ με περισσότερες αρμοδιότητες. Δεν μίλησε επίσης για την αναγκαία συμπλήρωση ενός ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αντίθετα, αγωνίζεται για να αποδυναμώσει σε καθοριστικά σημεία τον έλεγχο των ανώτερων θεσμικών οργάνων επί της Αθήνας.

Ο Βενιζέλος θέλει να αποδυναμώσει την Τρόικα

«Ο Βενιζέλος είναι εκπρόσωπος εκείνης της πολιτικής που θέλει να αποδυναμώσει της αρμοδιότητες της Τρόικας».

Τα παραπάνω αναφέρει επίσης η εφημερίδα, απαριθμώντας τις ενστάσεις του έλληνα υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατόν κάποιοι ευρωπαίοι κρατικοί υπάλληλοι να υπαγορεύουν κανόνες στη δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.

«Ο ρόλος της Τρόικας δεν είναι να διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά να παρακολουθεί εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπενθυμίζει ότι το αξίωμα για «περισσότερη Ευρώπη» προϋποθέτει τον περιορισμό των εξουσιών των εθνικών κρατών.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ακόμη ότι «και η Ελλάδα θέλει περισσότερη Ευρώπη. Αλλά εννοεί ποσότητα και όχι ποιότητα».

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης