Ερογλου: Έκανε «ζαβολιά» ο Αναστασιάδης

Ερογλου: Έκανε «ζαβολιά» ο Αναστασιάδης

Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με Γκιουλ και Ερντογάν θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης


Ερογλου: Έκανε «ζαβολιά» ο Αναστασιάδης
Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό θα έχει τις επόμενες ημέρες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι η διαβούλευση με την Άγκυρα συνεχίζεται και μίλησε για δύο ιστορικά λάθη που έχουν κάνει ο ΟΗΕ και η ΕΕ, τα οποία όπως ισχυρίστηκε, έχουν επιτείνει «την αδιαλλαξία της ελληνοκυπριακής πλευράς μέχρι σήμερα».

Κλείσιμο
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι μια συμφωνία πρέπει να βασίζεται σε στέρεες βάσεις και ο «τουρκοκυπριακός λαός» πρέπει να μπορεί να ζει στη νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί με άνεση και ασφάλεια.

«Για το λόγο αυτό η συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας είναι βασική προϋπόθεση. Δεύτερη προϋπόθεση είναι το συνεταιρικό κράτος να δημιουργηθεί από τα δύο συνιστώντα κρατίδια. Το θέμα που διαφωνούμε περισσότερο με τους Ελληνοκύπριους, είναι αυτό», είπε.

Ο κόσμος, συνέχισε, θέλει μια συμφωνία στην Κύπρο, αλλά διερωτήθηκε αν ο κόσμος είναι δίκαιος, κάνοντας αναφορά σε «εμπάργκο» που «δυστυχώς εφαρμόζονται εναντίον των Τουρκοκυπρίων από τις χώρες που θέλουν λύση στο Κυπριακό».

Τα δύο ιστορικά λάθη, κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είναι η απόφαση του  του ΟΗΕ στις 4 Μαρτίου του 1964 αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία των Ελληνοκυπρίων, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι τότε λέχθηκε πως ήταν μια προσωρινή απόφαση για να σταματήσει να χύνεται αίμα, αλλά μέχρι σήμερα αυτή ισχύει «και η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι μέλος του ΟΗΕ».

Το δεύτερο ιστορικό λάθος, είπε, ήταν ότι η ΕΕ δέχθηκε τη «νότια Κύπρο» ως μέλος της ενώ υπήρχε άλυτο το πρόβλημα.

Στις διαπραγματεύσεις με τον κ. Χριστόφια, είπε, υπήρξαν προσεγγίσεις σε κάποια θέματα και η τ/κ πλευρά επέδειξε προσπάθεια, ώστε αυτές να μετατραπούν σε συμφωνία, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά επέμεινε στις αντιρρήσεις της.

Κατά τον κ. Έρογλου, στις 30 Μαΐου στο δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχαν συμφωνήσει προφορικά πως οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν το πρώτο μισό του Οκτωβρίου, αλλά όταν αυτός ο μήνας πλησίαζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «άρχισε τις ζαβολιές, λέγοντας ότι θα παρακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο μετά την ετοιμασία ενός κοινού ανακοινωθέντος».

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, για να μην είναι αυτή που εμποδίσει τις συναντήσεις στο τραπέζι, αποδέχθηκε το κείμενο που ετοίμασε για το σκοπό αυτό ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε και από τότε μέχρι σήμερα τα έγγραφα πάνε κι έρχονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε τη θέση τους για λύση μέχρι το Μάρτιο και δημοψήφισμα τον ίδιο μήνα, κάνοντας λόγο για παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων με το κοινό ανακοινωθέν που θα φάει το χρόνο μέχρι το Μάρτιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης