Σαμαράς: Εκλογές το 2016 - Θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές

«Στην Ελλάδα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως όλες οι σοβαρές χώρες και να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξή του με τον Μάρτιν Σούλτς

"Εμείς οι υπέρμαχοι της Ευρώπης θα κερδίσουμε τις ευρωεκλογές. Δεν θα είμαστε δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές, θα κερδίσουμε, έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, αγαπούν την χώρα τους αγαπούν τα παιδιά τους" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην κοινή συνέντευξή του με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς.

Συνέχισε λέγοντας ότι  "τους Έλληνες πολίτες τους ενδιαφέρει να παραμείνουν μέρος της Ευρώπης. Επίσης τα δύσκολα είναι παρελθόν, είμαστε κοντά στην ανάκαμψη. Η αντιπολίτευση δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, δεν προσφέρει λύση ακροβατεί μεταξύ συγκαλυμμένου εξτρεμισμού και λαϊκισμού, επενδύουν στον φόβο, δεν δίνουν ελπίδα στους Έλληνες πολίτες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και των βουλευτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Πιστεύω ότι θα κάνουμε τα μέγιστα ώστε οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Θα μου πείτε ότι θα πρέπει να εκλέξετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι ο λαός θα συμφωνήσει σε μία υπερκομματική υποψηφιότητα. Στην Ελλάδα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε όπως όλες οι σοβαρές χώρες και να γίνονται εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια".
 
Απάντησε και για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα καθώς και για τις ιδιωτικοποιήσεις:

"Δουλεύουμε με την Τρόικα 18 μήνες. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς στόχους του προγράμματος. Έχουμε διαπραγματευθεί σχεδόν για τα πάντα. Υπάρχουν όμως κάποια όρια. Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε για περισσότερους φόρους και μικρότερες συντάξεις.

Συμφωνήθηκε με την Τρόικα ότι αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και θα έχουμε το 2013 το 70% θα επιστραφεί πίσω στον ελληνικό λαό. Σε ποιους θα το δώσουμε; Σε εκείνους που έχουν περισσότερη ανάγκη στους συνταξιούχους και στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Έχω επίσης να πω ότι από την αρχή αντέδρασα για ορισμένα σημεία του προγράμματος κυρίως τους πολλαπλασιαστές για την συνέπεια που είχαν στην ύφεση, κάτι που δέχθηκε και το ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί πίεση από κανέναν ούτε για τον στόχο των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε ωστόσο οφείλεται στο όλη η αντιπολίτευση στην Ελλάδα ήταν αντίθετη, τώρα θα επιταχυνθούν".



Στις δηλώσεις του ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός: “Η Ελλάδα θα είναι όρθια και περήφανη σε μία πορεία ανάκαμψης έχοντας πετύχει ένα πρωτόγνωρο πρωτογενές πλεόνασμα ένα χρόνο πριν από την πρόβλεψη του προγράμματος. Η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση της. Η Ευρώπη ξεπερνά την κρίση της. Προτεραιότητα είναι η ανάκαμψη με έμφαση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δίνουμε επίσης έμφαση στις επενδύσεις υποδομής που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Δεύτερη προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης θέμα στο οποίο θέλουμε να επιτευχθεί συμφωνία. Τρίτη προτεραιότητα είναι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη που για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται αλληλεγγύη, κατανομή των βαρών και εμπλοκή των χωρών από τις οποίες προέρχονται ή περνούν οι μετανάστες. Πρέπει να τιμωρήσουμε τις μαφίες που διακινούν τους δυστυχείς ανθρώπους και θησαυρίζουν από αυτή την αποτρόπαια δραστηριότητα.

Άλλη προτεραιότητα είναι οι θαλάσσιες πολιτικές της Ένωσης με δύο παραμέτρους την Ανάπτυξη και την Ασφάλεια. Η Ευρώπη πέτυχε να μείνει ενωμένη, να δει τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνά. Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Σήμερα ανοίγει η συζήτηση για το τι Ευρώπη θέλουμε. Η σημερινή μας παρουσία έχει και μία συμβολική σημασία γιατί η Ελλάδα πόνεσε και είναι ακόμη τραυματισμένη και αντιμετωπίζει την κοινοτική συνοχή ως βασικό πρόβλημά της, έχασε βιοτικό επίπεδο, πέρασε έξι χρόνια ύφεσης αλλά στέκεται στα πόδια της μέσα στο ευρώ και στην προεδρία της ΕΕ".

Τέλος αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι στα παλιά μου λημέρια στο ευρωκοινοβούλιο το οποίο σέβομαι τιμώ και θέλω να ενισχυθεί. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σούλτς για την στήριξή του στην Ελλάδα. Οι ευρωβουλευτές στην πλειοψηφία τους στάθηκαν δίπλα μας.

Με την ελληνική προεδρία θα κάνουμε από κοινού την προσπάθεια για την τραπεζική ένωση δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς.

Είμαστε διατεθειμένοι για έναν συμβιβασμό. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση.

Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου είναι πρόθυμη να υπάρξουν ελαφρύνσεις διευκολύνσεις για την Ελλάδα. Θα συζητήσουμε την δομή της Τρόικας, πώς θα αυξηθεί η υποχρέωση δημοκρατικής λογοδοσίας. Η αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου θα μεταβεί 29-30 Ιανουαρίου στην χώρα για να κάνει την δουλειά που έκανε και στην Λευκωσία και Λισσαβόνα.

Είχα ενοχληθεί αυτά που είχε πει ο κ. Ρεν απαντώντας στο ερώτημα για την λογοδοσία της Τρόικας λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας είναι υπόλογοι στους οργανισμούς τους και ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα κράτη μέλη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr