Συμφωνίες για μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ

Είχαν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο

Συμφωνίες για μεταφορά τεχνογνωσίας από το Ισραήλ υπεγράφησαν σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα Άριε Μέκελ.

Πρόκειται για συμφωνίες μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του YOZMA Fund of funds που είχαν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή των συμφωνιών ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το YOZMA έχει εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας και πως το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά, στηριζόμενο σε δράσεις στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας και περιμένουμε πολλά από αυτή τη συνεργασία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παραδοθεί η μελέτη από την πλευρά του Iσραηλινού fund.

«Στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται διότι επενδύοντας στην καινοτομία στηρίζεις αυτή την ώρα, την προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Mekel είπε ότι η υπογραφή της συμφωνίας με το ΥΟΖΜΑ, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτομίας καθώς και στην καθοδήγηση ως προς την επίτευξη αυτής, «αποτελεί το πρώτο απτό σημάδι υψηλής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ»

«Ο Πρωθυπουργός κ. Netanyahu, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τις διμερείς συναντήσεις στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, προέτρεψε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα και να μην περιμένουν τρία χρόνια γιατί θα είναι αργά», είπε και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε  ότι οι προτάσεις του ΥΟΖΜΑ με την εξειδίκευση  που έχει,  θα είναι πολύ χρήσιμες στις υπέρμετρες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την οικονομική της ανάκαμψη».

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι συμβάσεις αφορούν στην ανάθεση μελετών σε εξιδεικευμένη ομάδα του ΥΟΖΜΑ Group προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιμέρους ανά αγορά πολιτικές και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και ένα «οικοσύστημα καινοτομίας» με βάση την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές του Ισραηλινού οργανισμού.

Τα βασικά σημεία των μελετών θα αφορούν:

1. Τη διερεύνηση και αποτύπωση αγορών που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα μας και στις οποίες διαθέτουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκειμένου να επιλεγούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι παγκόσμιες τάσεις, οι δυνατότητες και ευκαιρίες της χώρα μας στον παγκόσμιο καταμερισμό παραγωγής.

2. Τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό, νομικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί στόχος επενδυτικών ευκαιριών από τη διεθνή αγορά. Οι προτάσεις θα βασίζονται στην πρακτική που εφήρμοσε το Ισραήλ κατά την περίοδο της μετάλλαξης της οικονομίας του, προσαρμοσμένες στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρακτική. Επιπλέον θα δομούνται με γνώμονα τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και την υψηλή προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων.  

3.Τον προσδιορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν πλήρη και σωστά δομημένα οικοσυστήματα καινοτομίας στις αγορές που θα επιλεγούν. Κάθε μια από τις αγορές αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες κεφαλαίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αυτό το δεδομένο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, προκειμένου οι όποιες επιλογές να έχουν τα βέλτιστα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα.

4.Τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς στήριξης που χρειάζονται προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος των επιλεγμένων αγορών να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και αποτελεσματικότητα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr