Ο Σαμαράς και η «Σούπερ Κυριακή» της 25ης Μαΐου

Ενισχύεται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις το σενάριο να στηθεί και μια τρίτη κάλπη τον Μάιο

Ζωντανό διατηρεί η κυβέρνηση το σενάριο της τριπλής εκλογικής αναμέτρησης τον Μάιο, καθώς οι εκτιμήσεις που γίνονται είναι ότι τις προσεχείς εβδομάδες, όσο δηλαδή θα θερμαίνεται το κλίμα της προεκλογικής περιόδου για τη δεδομένη διπλή κάλπη των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις σε πολλά επίπεδα (ευρωπαϊκό και εγχώριο πολιτικο-δικαστικό) που θα καθορίσουν αποφασιστικά την πολιτική ατζέντα.

Η απολυτότητα με την οποία μέχρι πρότινος το κυβερνητικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς διακήρυσσαν -δημοσίως τουλάχιστον και για προφανείς λόγους ενίσχυσης του κλίματος πολιτικής σταθερότητας- ότι «οι (βουλευτικές) εκλογές θα γίνουν το 2016» έχει αρχίσει να κάμπτεται και στα κυβερνητικά παρασκήνια επανέρχεται ως ενδεχόμενο να στηθεί ταυτοχρόνως και τρίτη κάλπη που θα δώσει την ευκαιρία στους Ελληνες πολίτες να αποφασίσουν συνολικά για το μέλλον της χώρας.

Πίσω από τη φράση «θα κάνω τα πάντα ώστε οι εθνικές εκλογές να γίνουν το 2016» που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς τις προηγούμενες ημέρες στο Στρασβούργο, συνδέοντας την εξάντληση της τετραετίας με τη γενικότερη προσπάθεια να μετατραπεί η Ελλάδα σε «κανονική χώρα», όπως είναι το μότο που συχνά χρησιμοποιεί τελευταία, πολλοί διείδαν το άνοιγμα ενός παραθύρου για μετατροπή της 25ης Μαΐου σε «σούπερ Κυριακή», που θα δώσει, όπως λέγεται, «καθαρές λύσεις».

Δεν θεωρείται, εξάλλου, τυχαία η πρωθυπουργική επισήμανση ότι όποιος επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την επικείμενη προεδρική εκλογή του 2015 «θα επωμιστεί και το πολιτικό κόστος», που απευθυνόταν στην αντιπολίτευση και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήταν παγκοίνως γνωστό ότι η ηγεσία του δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε συναινετικές διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια σε περίπου δώδεκα μήνες από τώρα, εκβιάζοντας την προκήρυξη εκλογών. Τις προθέσεις, εξάλλου, του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσει το προηγούμενο του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, ήδη από τις αρχές του 2009 και εν όψει των ευρωεκλογών εκείνου του χρόνου, είχε προαναγγείλει το «μπλόκο» που ήταν διατεθειμένο να κάνει το ΠΑΣΟΚ στην ανανέωση της θητείας του κ. Παπούλια, για να προκαλέσει πρόωρες κάλπες, επιβεβαίωσε λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ο αρχηγός του. «Τον επόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας θα τον εκλέξει Βουλή με πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η σαφής τοποθέτηση που έκανε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία, αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη της, ανέμενε. Λένε, μάλιστα, ότι το κυβερνητικό επιτελείο προτίθεται να τη χρησιμοποιήσει ως κρατούμενο για τον σχηματισμό του εκλογικού παζλ που σχεδιάζει. Και με βάση την προειδοποίηση του πρωθυπουργού για το κόστος που θα επωμιστεί όποιος προκαλέσει εκλογές, τις οποίες, κατά την έκφρασή του, «δεν τις θέλει η πλειονότητα των πολιτών», θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί η «στείρα αρνητική», όπως αποκαλείται, στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρηματολογώντας ότι «υπονομεύει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα για να περάσει ομαλά η Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο».           

Οι «κάβοι» των δόσεων και του χρέους   

Οριστικές αποφάσεις για το πόσες ακριβώς φορές θα κληθούμε να ψηφίσουμε τον Μάιο δεν έχουν ληφθεί, όπως διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές. Κι αυτό καθώς, όπως εξηγούν, «το κυβερνητικό σκάφος έχει μπροστά του, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, δύο τεράστιους αλλεπάλληλους κάβους τους οποίους πρέπει να διαβεί για να καταφέρει να βρει ήρεμα νερά και να είναι, έτσι, σε θέση το πλήρωμά του να εκτιμήσει με ψυχραιμία τα υπέρ και τα κατά για να δοθεί μια ώρα αρχύτερα το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μεταμνημονιακή περίοδο που, ούτως ή άλλως, ξεκινά μέσα στο 2014». Ο πρώτος και μάλλον σημαντικότερος κάβος, αφού αναμένεται να αποτυπώσει καθοριστικά το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων μας, είναι οι τελευταίες, όπως προαναγγέλλονται, διαπραγματεύσεις με την τρόικα που μετατέθηκαν χρονικά για τον επόμενο μήνα. Χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται να παραταθεί η υποβολή της έκθεσης των εκπροσώπων των πιστωτών μας και να αναβληθούν οι αποφάσεις για την επικύρωση της πιθανολογούμενης συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-15 και την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων από την τρέχουσα δανειακή δόση για τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο.

Αν και στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι «κι εμείς επιδιώκουμε να καθυστερήσει λίγο» η έλευση της τρόικας επειδή «θέλουμε να έχουμε τα τελικά στοιχεία του Δεκεμβρίου, που απ’ ό,τι φαίνεται είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα», όπως δηλώνει ο υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση επιθυμεί οι αποφάσεις να ληφθούν πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, η οποία θα είναι μία από τις τελευταίες, καθώς θα απομένουν ουσιαστικά λίγες ημέρες για την τυπική έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πάντως, είτε αποφανθούν τον Φεβρουάριο είτε τον Μάρτιο (τυπικά, σε κάθε περίπτωση, αφού το «παιχνίδι» καθορίζεται πρωτίστως από τα κοινοβούλια του Βερολίνου και δευτερευόντως της Ουάσινγκτον, όπου εδρεύει το ΔΝΤ) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για τις επόμενες δόσεις, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναμένει έως τις 20 Απριλίου για την επίσημη πιστοποίηση των δημοσιονομικών επιτευγμάτων της από τη Eurostat.     
   

Αποφάσεις μετά το Πάσχα

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο το αξίωμα που εφαρμόζεται στην πολιτική ότι «οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται», το καθοριστικό διάστημα για να ληφθούν οι αποφάσεις για τις κάλπες του Μαΐου είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Εφόσον όλα πάνε κατ’ ευχήν για την κυβέρνηση, άνετα μπορεί αμέσως μετά τις πασχαλινές διακοπές να συγκαλέσει τη Βουλή για να ψηφίσει τα μέτρα υπέρ των ευπαθών ομάδων μέσω της διάθεσης του 70% από το ευκταίο πλεόνασμα του 1 δισ. ευρώ και πάνω, ώστε το «πακέτο» ανακούφισης για συνταξιούχους, ένστολους, να προσεγγίσει τα 700 εκατ. ευρώ.

Με καταληκτική ημερομηνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, αφού, κατά τον εκλογικό νόμο, απαιτείται χρόνος 21 με 22 ημερών για την προετοιμασία βουλευτικών καλπών (υποβολή υποψηφιοτήτων, ανακηρύξεις κ.λπ.), η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος, τη Βουλή για «ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» το οποίο θα είναι η διαπραγμάτευση και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Κρίσιμες οι δημοσκοπήσεις

Σε κάθε περίπτωση, ο κύβος της διπλής ή τριπλής κάλπης θα ριχτεί με γνώμονα και τις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος, αλλά και τις επιδράσεις που θα έχουν σε αυτές όχι μόνον οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τους εταίρους μας, αλλά και η τροπή των μεγάλων δικαστικών υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη (εξοπλιστικά, Τ.Τ., λίστα Λαγκάρντ, Χρυσή Αυγή κ.ά.), όπως και η μεγάλη ρευστότητα και κινητικότητα που παρατηρείται τόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. και «58») όσο και στην Κεντροδεξιά (ΑΝ.ΕΛ., ΛΑΟΣ, κυοφορία και εδώ νέων σχημάτων), αλλά κυρίως στη Χρυσή Αυγή. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr