Έφυγε από τη ζωή το στέλεχος της Αριστεράς Κώστας Φιλίνης

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο, ενώ επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας


Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα σε ηλικία 93 ετών ο δημοσιογράφος Κώστας Φιλίνης, κορυφαίο στέλεχος του ΚΚΕ, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής του κόμματος.

Ο Κώστας Φιλίνης γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα και σπούδασε στη σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων του Πολυτεχνείου. Εντάχθηκε στην οργάνωση Αλήθεια και την ΟΚΝΕ, και αναδείχτηκε ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟΝ.

Φυλακισμένος από το 1955 έως το 1966, συμμετείχε το 1967 στην ίδρυση του ΠΑΜ. Πιάστηκε και πάλι και έμεινε φυλακισμένος έως το 1973.

Την περίοδο 1986-89 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ., ενώ συμμετείχε στην ηγεσία της ΕΑΡ και κατόπιν στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις 18 Ιανουαρίου 1985, ως επιλαχών ευρωβουλευτής του ΚΚΕεσ. αντικατέστησε τον Λεωνίδα Κύρκο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τον Μάιο του 1987, προσχώρησε στην Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ). Έγινε ενεργό μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΕΑΡ με δικαίωμα ψήφου, στις 15 Ιουλίου 1989, με απόφαση της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1989, ορίστηκε μέλος της διευρυμένης (128 μέλη) Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Στις 7 Ιουλίου 1990, εξελέγη μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ελληνικής Αριστεράς με 68 ψήφους.

Στις 30 Ιουνίου 1991, στην Α' Πανελλαδική Συνέλευση του Συνασπισμού, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Υπήρξε από τους πρωτεργάτες των θεωρητικών αναζητήσεων της ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα μας. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της «Αυγής» και σταθερός υποστηρικτής της εφημερίδας.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Τετάρτη από το Α' Νεκροταφείο, ενώ επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο Κ. Φιλίνης δεν ήταν απλά μια από τις ηγετικές μορφές της ανανεωτικής αριστεράς, «ήταν εκείνη η πολιτική προσωπικότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στα μεγάλα αποκρυσταλλώματα των θεωρητικών αναζητήσεων και των στρατηγικών στοχεύσεων της».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Φιλίνης «ήταν αυτός που συνέβαλε στην εμβάθυνση της κριτικής γύρω από τον χαρακτήρα των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, μίλησε για την πολλαπλότητα των πολιτικών υποκειμένων ενώ ανέδειξε τον ρόλο των κινημάτων κοινωνικής κριτικής ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό».

«Με δύο λόγια υπηρέτησε θεωρητικά και πολιτικά την αντίληψη «πως ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δεν θα υπάρξει καθόλου. Χωρίς τον Κώστα Φιλίνη η υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης θα στερείτο πολλά από τα φυσιογνωμικά και στρατηγικά χαρακτηριστικά της που την ανέδειξαν ως ένα διακριτό ιδεολογικοπολιτικό ρεύμα».

«Ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς» χαρακτηρίζει τον Κ. Φιλίνη η Δημοκρατική Αριστερά.

«Ο Κ. Φιλίνης σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ως διανοούμενος συνέβαλε αποφασιστικά για τη σύγκλιση της Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με τη διεύρυνση της θεματολογίας των προγραμματικών θέσεων με τα νέα υποκείμενα κοινωνικών αλλαγών. Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θάνατο του Κώστα Φιλίνη και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του θανόντος,
σημείωσε τα εξής:

«Ο Κώστας Φιλίνης υπήρξε εμβληματική μορφή της ανανεωτικής αριστεράς, συνδύαζε με υποδειγματικό τρόπο την ευαισθησία και την αποστασιοποίηση του γνήσιου διανοούμενου με την αγωνιστικότητα και την ετοιμότητα ενεργού συμμετοχής του γνήσιου πολιτικού αγωνιστή. Προσωπικότητα που συγκέντρωνε εθνικό σεβασμό, ο Κώστας Φιλίνης έγραψε τη δική του σελίδα στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr