Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια στην Κεντροαριστερά

Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια στην Κεντροαριστερά

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βάλει όρια στις «ορέξεις» της κίνησης των «58» και φοβάται το ενδεχόμενο εκλογικής κατάρρευσης - Εσωτερική φαγωμάρα στη ΔΗΜΑΡ και σημάδια ότι η εσωτερική συνοχή έχει χαθεί - «Θα πηγαίνω όπου θέλω, θα ακούω όποιους θέλω, θα μιλάω σε όποιους θέλω» απάντησε ο Λυκούδης στην κριτική ότι κακώς συμμετείχε σε εκδήλωση των «58» που δέχονται σκληρή κριτική από Καρχιμάκη-Πανούση

Βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια στην Κεντροαριστερά
Με εσωτερικές διαμάχες, μάχες οριοθέτησης και αγώνα διατήρησης ή επέκτασης των δυνάμεων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές η πορεία για το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, την κίνηση των «58» και γενικά όλων όσοι διεκδικούν την ταυτότητα του κέντρου και της κεντροαριστεράς στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Στον δρόμο αυτό αναμενόμενο είναι να υπάρχουν αναταράξεις, ανακατατάξεις και κόντρες ανάμεσα σε μέχρι σήμερα παλαιούς φίλους και συνεργάτες.

Κλείσιμο
Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που φέρεται να διεμήφθη κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ το μεσημέρι της Τετάρτης με στελέχη του κόμματος αλλά και τον Φώτη Κουβέλη να ζητούν εξηγήσεις από τον μέχρι πρότινος γραμματέα του κόμματος και βουλευτή επικρατείας, Σπύρο Λυκούδη, για την παρουσία του στην εκδήλωση την Τρίτη της κίνησης των «58». «Είμαι 40 χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά και δεν υπάρχει κανείς που θα μου πει σε ποια εκδήλωση θα πάω, με ποιους θα μιλήσω και ποιους θα ακούσω» φέρεται να ήταν η απάντηση του Σπύρου Λυκούδη. Όπως μεταφέρει ο συντάκτης του protothema.gr Ανδρέας Μπελεγρής στη συνέχιση της τοποθέτησής του ο Σπύρος Λυκούδης υπογράμμισε πως δεν προτίθεται να φύγει από τη Δημοκρατική Αριστερά λέγοντας «δεν διανοούμαι να εγκαταλείψω τη ΔΗΜΑΡ»,
αλλά «θέλω το κόμμα να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια που γίνεται» υπονοώντας ότι ο Φωτης Κουβέλης είναι αυτός που δεν αντιλαμβάνεται ότι οι καιροί αλλάζουν

 Ο Φώτης Κουβέλης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί τον συγχρωτισμό των στελεχών του κόμματός του με άλλες κινήσεις, προτροπή που μάλλον δεν άκουσαν οι κκ Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός και Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Την αποδόμηση της κίνησης των «58» ανέλαβε με δηλώσεις του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος κράτησε, με έμμεσο αλλά σαφές τρόπο, αποστάσεις από όσους επιθυμούν τη σύμπλευση της Δημοκρατικής Αριστεράς με τους «58». Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», δήλωσε: «Η κίνηση των 58 έχει χάσει το timing της ιστορίας, θα σκάσει με δύναμη κάτω». Επίσης διερωτήθηκε: «Τώρα ποιος είναι ο στόχος τους, να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ, να σωθεί ο Βενιζέλος ή να χτυπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ;» ενώ σημείωσε ότι η Κίνηση των «58» δεν είναι κεντροαριστερά, αλλά κεντροδεξιά.
 
Την ίδια ώρα σε ιδιότυπο μπρα ντε φερ εξελίσσεται η σχέση του ΠΑΣΟΚ με την κίνηση των «58» για την πρωτοκαθεδρία της δημοκρατικής παράταξης. Πρώτοι το γάντι σήκωσαν οι «58» πριν από λίγες ημέρες όταν ανακοίνωσαν ότι κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές ως «Προοδευτική Δημοκρατική Πάραταξη» υπό το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ ήταν προσεκτική και διακριτική σπεύδοντας να τονίσει ότι «το ΠΑΣΟΚ μετέχει με σεβασμό στην ιστορία και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα αλλά με σεβασμό και σε όλους τους άλλους - κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα - που πιστεύουν στη δυναμική της  προσπάθειας αυτής». Όταν, όμως, ο εκπρόσωπος της κίνησης των «58», καθηγητής Ιωάννης Βούλγαρης την Τρίτη ανακοίνωσε ότι προχωράνε στην ίδρυση κόμματος το ΠΑΣΟΚ ανέβασε άμεσα τους τόνους ξεκαθαρίζοντας ότι «εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ» και ζητώντας «τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και  στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση». Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση της κίνησης των «58» έδωσαν το παρών όχι μόνο ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και ο εκπρόσωπος τύπου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αλλά και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Αθηνά Δρέττα. 

Την προστασία της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποιος, με δήλωσή του, τόνισε ότι όσοι πραγματικά θέλουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου προοδευτικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία, ζητώντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο οποίο εγχείρημα, δεν έχουν παρά να συμπαραταχθούν με το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια αυτή και όχι το ΠΑΣΟΚ με αυτούς... αφού πρωτίστως σε οποία εκδήλωση ζητούν την βοήθεια και την στήριξη του. «Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για να επιδιώκουν στη συνέχεια τη διάλυσή του», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, μέσα από ανακοίνωση ο πρώην βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης. «Η  επιχείρηση απαξίωσης και εξαφάνισης του ΠΑΣΟΚ με παραποτάμιες διαδικασίες δεν μπορεί να είναι αποδέκτες !!!!!!!» καταλήγει η ανακοίνωση του πρώην υπουργού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης