Η «Ελιά» της Κεντροαριστεράς… βγάζει το λάδι σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Η «Ελιά» της Κεντροαριστεράς… βγάζει το λάδι σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

«Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ», τονίζει το ΠΑΣΟΚ για την κίνηση των «58» - Ένταση και στη ΔΗΜΑΡ - «Δε θα μου πει κανείς πού θα πάω» απάντησε ο Λυκούδης στην κριτική ότι κακώς συμμετείχε σε εκδήλωση των «58» που δέχονται σκληρή κριτική από Καρχιμάκη-Πανούση







Η «Ελιά» της Κεντροαριστεράς… βγάζει το λάδι σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Σε καταλύτη εξελίξεων στο λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς εξελίσσεται η Κίνηση των «58», της οποίας η πρόταση για συστράτευση προς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εν όψει ευρωεκλογών στα πρότυπα της ιταλικής Ελιάς, προκαλεί ισχυρούς τριγμούς στα δύο αυτά κόμματα.

Η πολιτική εκδήλωση των «58» στο Περιστέρι με βασικό ομιλητή τον καθηγητή κ. Γιάννη Βούλγαρη δημιούργησε μέσα σε λίγες ώρες προβληματισμό και αναταράξεις, στο σημείο μάλιστα που το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστικό δελτίο Τύπου, ενώ, λίγο αργότερα, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο κ. Σπύρος Λυκούδης λογομάχησε έντονα με τον κ. Θόδωρο Μαργαρίτη.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση οι πρόεδροι των δύο κομμάτων κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης δείχνουν να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και να έχουν εισέλθει στη φάση διαχείρισης των αντιδράσεων στα κόμματά τους. Ο κ. Βενιζέλος από νωρίς έχει τοποθετηθεί σημειώνοντας: «στηρίζουμε την Κίνηση των «58», στηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή και τους καλούμε όλους, με γενναιοδωρία, χωρίς αντιστάσεις σε σχέση με το παρελθόν, να συγκροτήσουμε αυτό το μεγάλο ρεύμα που υπάρχει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα όλων των εκλογών». Αντίθετος προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται ο κ. Κουβέλης. Ακόμα και την περασμένη Κυριακή δήλωνε: «Δε θα έχουμε συνεργασία με την κίνηση των «58», πολύ δε περισσότερο όταν η πρωτοβουλία αυτή, αναφέρεται σε μια συνεργασία που πρέπει να υπάρξει στις ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ που μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα. Θα πρόκειται για προσβολή της πολιτικής λογικής»  

Το ΠΑΣΟΚ «φλέγεται»

Η αναφορά του κ. Βούλγαρη στην εκδήλωση στο Περιστέρι ότι «η σημερινή συγκέντρωση γίνεται κάτω από ένα νέο όνομα, που σε λίγο θα έχει νέο σύμβολο» πυροδότησε την αντίδραση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και ενός εκ των εκπροσώπων της Κίνησης των «75» κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, οι οποίοι πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο του κόμματος κ. Γιώργο Παπανδρέου. Αν και ο κ. Βούλγαρης συμπλήρωσε λίγο μετά ότι «ούτε ζητήσαμε, ούτε ζητάμε την κατάργηση οποιουδήποτε κόμματος ως προϋπόθεση», οι εντυπώσεις ότι επιχειρείται διάλυση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών, είχαν ήδη διαμορφωθεί.

Γι’ αυτή την αναφορά του κ. Βούλγαρη υπήρξε προβληματισμός και στο «επίσημο» ΠΑΣΟΚ, μιας και εχθές το πρωί εκδόθηκε ανακοίνωση με σαφή μηνύματα προς κάθε πλευρά: «Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μιλάει μόνο το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύουμε στη δυναμική και την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της δημοκρατικής παράταξης. Ισχύουν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και η απόφαση της ΚΠΕ. Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις και τις δημιουργικές πρωτοβουλίες. Αξιώνει βεβαίως τον ίδιο σεβασμό όχι μόνο στην ιστορική του διαδρομή, αλλά και  στον σημερινό του ρόλο για τη σταθερότητα της χώρας και την πορεία εξόδου από τη κρίση».

Παρά το γεγονός ότι πολύ γρήγορα η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε προκειμένου να μην μείνει η εντύπωση πως συμμετέχοντας το ΠΑΣΟΚ στην Κίνηση των «58» θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται το σενάριο της αυτοδιάλυσης, ο κ. Καρχιμάκης σε έντονο ύφος, προφανώς εκπροσωπώντας τους «75» του κόμματος, διατύπωσε σφοδρή αντίδραση για τις επιλογές της ηγεσίας. Έκανε λόγο για  απολίτικες και ελιτίστικες συμπεριφορές υπονόμευσης του ΠΑΣΟΚ» με τις οποίες «δεν πρόκειται να επανέλθει η ψήφος των ανθρώπων που η ψυχή τους είναι ακόμα εδώ στο ΠΑΣΟΚ και η ψήφος τους μπορεί να πήγε αλλού». Επίσης υπογράμμισε πως «όσοι επιθυμούν την αναγέννηση της παράταξης και του κινήματος ας έλθουν να συμπαραταχτούν στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ». Η Κίνηση των «75» του ΠΑΣΟΚ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε εκφράσει την αντίθεσή της προς τις επιλογές της ηγεσίας, κάτι που αναμένεται να επαναλάβουν εκπρόσωποί της στην προσεχή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το Σάββατο και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής την Κυριακή.   

Εμφύλιος και στη ΔΗΜΑΡ
Η παρουσία του πρώην γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Σπύρου Λυκούδη στην εκδήλωση των «58» στο Περιστέρι, απασχόλησε την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος. Σύμφωνα με στελέχη που ανήκουν στη μειοψηφία ασκήθηκε «σφοδρή κριτική» στην ηγεσία με αντικείμενο την συνάντηση που είχε ο κ. Κουβέλης και στελέχη του κόμματος σε γνωστό ξενοδοχείο της Πλατείας Κολοκοτρώνη, με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της μειοψηφίας διαμαρτυρήθηκαν επειδή η συγκεκριμένη επαφή δεν έγινε επισήμως γνωστή στα Όργανα του κόμματος. Ο τομεάρχης Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Θόδωρος Μαργαρίτης υπερασπιζόμενος την ηγεσία του κόμματος αντέδρασε και έθεσε το θέμα της παρουσίας του κ. Λυκούδη στην πολιτική εκδήλωση των «58». Τότε ο πρώην γραμματέας του κόμματος, αφού τόνισε ότι παρευρέθηκε εκεί ως ακροατής και όχι ως ομιλητής, είπε: «κανένας δε θα μου πει μετά από σαράντα χρόνια στην Ανανεωτική Αριστερά αν μπορώ να κρίνω σε ποια πολιτική εκδήλωση θα συμμετέχω».

Πάντως παρά την έντονη φημολογία οι κ.κ. Λυκούδης και Ψαριανός ξεκαθαρίζουν πως δεν σκέφτονται να αποχωρήσουν από τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο κ. Λυκούδης αναφέρθηκε σε αυτό στην παρέμβασή του στην χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου είπε πως δεν διανοείται να εγκαταλείψει το κόμμα του, ενώ ο κ. Ψαριανός υπογράμμισε την πρόθεσή του να παραμείνει στη Δημοκρατική Αριστερά όποιες και αν είναι οι τελικές αποφάσεις του προέδρου του κόμματος, σε δηλώσεις του στο protothema.gr τη Δευτέρα.   

Δημοσίως, την επιλογή του κ. Φώτη Κουβέλη να συγκροτήσει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από το ΠΑΣΟΚ και τους «58» υπερασπίστηκε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γιάννης Πανούσης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» ο κ. Πανούσης αφού είπε πως οι «58» είναι Κεντροδεξιά και όχι Κεντροαριστερά, εκτίμησε: «Η κίνηση των 58 έχει χάσει το timing της ιστορίας, θα σκάσει με δύναμη κάτω». Επιπλέον ο κ. Πανούσης διερωτήθηκε: «Τώρα ποιος είναι ο στόχος τους, να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ, να σωθεί ο Βενιζέλος ή να χτυπήσουν το ΣΥΡΙΖΑ;»   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης