Φώτης Κουβέλης: Πάμε σε εκλογές αν υπάρξουν νέα μέτρα

Αποκλείει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τoυς «58» ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., δηλώνει όμως πως επιδιώκει συνεργασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Τις οριστικές του αποφάσεις έχει πάρει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης σε σχέση με τη συνεργασία του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» αποκλείει εκλογική συνεργασία με την Κίνηση των 58, εξηγώντας ότι η απόφασή τους να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί «ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜ.ΑΡ.». Επίσης θεωρεί πως αν υπάρξουν νέα μέτρα, τότε η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές. Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι δεν προσφέρει «αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική λύση». Τέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΔΗΜ.ΑΡ. να στηρίξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τις εκλογές, μιλώντας για «ευρύτερες συναινέσεις» και δημιουργία νέου πόλου.   
   
-Παρά τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΔΗΜ.ΑΡ., στελέχη του κόμματος συνεχίζουν να ζητούν σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ και την Κίνηση των 58. Πώς το σχολιάζετε; Στο συνέδριό μας λάβαμε αποφάσεις με μεγάλη πλειοψηφία και διαμορφώσαμε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Αυτές οι αποφάσεις μας δεσμεύουν όλους και πιστεύω ότι τα στελέχη και τα μέλη του κόμματός μας θα εργαστούν συλλογικά για την υλοποίησή τους. Βεβαίως στη ΔΗΜ.ΑΡ. όσοι μειοψηφούν διατηρούν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να εκφράζουν δημόσια τη διαφορετική τους άποψη. Πιστεύω όμως ότι η απόφαση της Κίνησης των 58 να κατέλθουν στις ευρωεκλογές μαζί με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη από όλους. Πρόκειται προφανώς για ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο από αυτό της ΔΗΜ.ΑΡ. 

- Η έλευση του Αυστριακού προέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κ. Χάνες Σβόμποντα στην Αθήνα πυροδότησε νέα αντιπαράθεση του κόμματός σας με το ΠΑΣΟΚ. Γιατί; (σ.σ.: Ο κ. Σβόμποντα άφησε να εννοηθεί πως δεν θα στηρίξει μόνον το ΠΑΣΟΚ και τους «58», αλλά και τη ΔΗΜ.ΑΡ. εν όψει ευρωεκλογών.) Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχασε την ψυχραιμία της. Ο κ. Σβόμποντα δεν είπε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές στηρίζουν, εν όψει ευρωεκλογών, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο. Το κάνουν ήδη στην περίπτωση της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας και όπου αλλού υπάρχουν περισσότερα του ενός κόμματα που τοποθετούνται στον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Εν πάση περιπτώσει -ας το καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ-, στην πολιτική δεν χωρούν κυριότητες και επικαρπωτές. Το ποιος δικαιούται να ομιλεί στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας, αλλά ιδεολογικής και πολιτικής συνέπειας.

-Φοβάστε αποχωρήσεις από τη Δημοκρατική Αριστερά εν όψει ευρωεκλογών;
Στις ευρωεκλογές στόχος μας είναι το ευρωψηφοδέλτιο που θα υποστηρίξει η Δημοκρατική Αριστερά και οι σύμμαχοί της να πετύχει μια ισχυρή εκλογική καταγραφή  εκφράζοντας το αίτημα αλλαγής της πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι δυνατότητα και ευκαιρία για ένα μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία. Δεν θα υπάρξει αποχώρηση κάποιων μελών μας, εκτιμώ όμως ότι, αν συμβεί, θα αφορά μόνον έναν ελάχιστο αριθμό.

-Πότε θα γίνουν ανακοινώσεις των συνεργασιών της ΔΗΜ.ΑΡ.; Θα συζητούσατε για ένα νέο όνομα στην ευρωλίστα; Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου που αντιπαρατίθεται στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και στον αριστερό λαϊκισμό είναι προτεραιότητά μας. Η συμπαράταξη μπορεί και πρέπει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις που αγωνίζονται για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση. Επιδιώκουμε την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών συγκρότησής του. Δεν έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για το όνομα, δηλαδή για το αν και τι θα προστεθεί στον τίτλο του κόμματός μας. Για όλα αυτά θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή.

-Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποδέχτηκαν την πρόσκλησή σας να έρθουν στο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. εντάσσονται στους «υποψήφιους» για μια συνεργασία; Η συμμετοχή τους στο συνέδριο δεν σημαίνει και ένταξη σε πλαίσιο συνεργασίας. Απευθυνόμαστε σε όλες τις ευρωπαϊστικές, δημοκρατικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την προώθηση μιας διαφορετικής πολιτικής εξόδου από την κρίση και τους καλούμε να συμμετέχουν στη συμπαράταξη.

- Παραμένετε στην άποψη ότι στη χώρα δεν χρειάζεται μια νέα εκλογική αναμέτρηση; Δεν πιστεύουμε ότι επενεργεί θετικά στην ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας η συνήθης στάση της αντιπολίτευσης να ζητά εκλογές αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους. Η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμα ζητήματα, όπως η εκτέλεση των καθηκόντων της προεδρίας της Ε.Ε., η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η εκκίνηση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του χρέους. Εμείς επιδιώκουμε σε αυτή τη φάση να αποτραπεί η λήψη νέων μέτρων και να δημιουργηθεί μια πραγματική  ελπίδα και προοπτική για ανάκαμψη μέσα από μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες για τα περιθώρια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν προοδευτικές πολιτικές για την αντιμετώπισης της κρίσης.

Εκλογές εάν ληφθούν νέα μέτρα

Γι’ αυτό είπαμε ότι αν προκύψει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αυτό συνιστά λόγο για προσφυγή στις κάλπες. Από το περιεχόμενο επομένως της πολιτικής, αν θα αλλάξει ή όχι, εξαρτάται και η αντοχή της κοινωνίας και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών. Επιδιώκουμε  την αλλαγή των πολιτικών μέσα από τον ανακαθορισμό  των κοινωνικών και πολιτικών στάσεων, τη συγκρότηση και ισχυροποίηση του  προοδευτικού  πόλου  και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Αυτοί οι νέοι συσχετισμοί επιδιώκουμε να αποτυπωθούν  και εκλογικά στις ευρωεκλογές, μέσα από τις οποίες πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής  στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν πολιτικοί συσχετισμοί για τη μετακίνηση του άξονα της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση.

Να γίνουν οι ευρωεκλογές σταθμός για την αλλαγή πολιτικών και να δημιουργήσουν νέα δεδομένα για κυβερνητικές λύσεις που θα υπερβαίνουν το συντηρητικό πλαίσιο πολιτικών, διαμορφώνοντας δυνατότητες για αξιόπιστη κυβερνητική εναλλακτική λύση, την οποία δεν προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Θα συμφωνούσατε σε μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και των ευρύτερων  συμπαρατάξεων για την προώθηση μιας πολιτικής εξόδου από την κρίση. Η όποια συνεργασία μετεκλογικά πρέπει να βασίζεται σε μια δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συλλογικής λειτουργίας που θα  αποτρέπει τον  μονοκομματικό  επικαθορισμό της ασκούμενης πολιτικής. Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μεγάλες πολιτικές διαφορές και δεν υπάρχει κοινή προγραμματική βάση. Για εμάς η ανατροπή των συντηρητικών πολιτικών δεν περνά μέσα από λαϊκιστική  παροχολογία, κρατικιστικά στερεότυπα και άρνηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αντιπροτείνουμε έναν προοδευτικό πόλο με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με ατζέντα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, με πολιτική που θα στηρίζει την κοινωνική συνοχή.

- Η παρούσα ή η επόμενη Βουλή θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαμορφώνοντας ευρύτερες συναινέσεις  που προϋποτίθενται για τον αναγκαίο αριθμό των 180 ψήφων. Εάν οι συναινέσεις αυτές δεν υπάρξουν, τότε οδηγούμαστε σε εθνικές εκλογές. Ομως οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανόν να επιταχυνθούν και οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν νωρίτερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr