Προβληματίζει η γερμανική παρέμβαση στο παιχνίδι των ευρωεκλογών

Δυσκολεύει τον προεκλογικό αγώνα της κυβέρνησης ο άκομψος χειρισμός των εταίρων

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση η δημοσιοποίηση διά της Deutsche Welle
των βασικών σημείων της έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για το ελληνικό θέμα.

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης έρχεται λίγες ημέρες μετά την συνάντηση Σόιμπλε Μοσχοβισί για την ελληνική οικονομία δίχως τον Έλληνα υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Η έκθεση συνιστά μία συνολική πρόταση για την διαχείριση των δημοσιονομικών αλλά και του χρηματοδοτικού κενού για το 2014-2016 και αυτά σε συνδυασμό με την μακροχρόνια διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Η κυβέρνηση απέφυγε να κάνει σχόλιο τόσο για την συνάντηση Σόιμπλε-Μοσχοβισί όσο και για την έκθεση παρότι δημιουργείται η εντύπωση ότι οι εταίροι απεργάζονται λύσεις για την ελληνική οικονομία ερήμην των Αθηνών. Είναι σαφές ωστόσο ότι στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές η γερμανική λύση θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση θα κληθεί να συνταχθεί με το σχέδιο και να το προβάλλει στο εσωτερικό της χώρας σε συνδυασμό με τα  διλήμματα των ευρωεκλογών. Από την άλλη είναι σαφές ότι θα δεχθεί έντονη κριτική για πλήρη υπαγωγή στον γερμανικό σχεδιασμό. Είναι σαφές ότι θα προτιμούσε έναν πιο κομψό χειρισμό από την πλευρά των εταίρων.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση με όπλο το υψηλότερο του αναμενομένου πρωτογενές πλεόνασμα ελπίζει να κλείσει την τρέχουσα διαπραγμάτευση με την Τρόικα κατά τρόπο που να αποφύγει την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Η συζήτηση δεν είναι εύκολη, οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι στα δημοσιονομικά για το 2014 υπάρχει διαφορά δύο δις ευρώ.

Παράλληλα επιμένουν στην πλήρη και δίχως “εκπώσεις” εφαρμογή της λίστας των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει μία σειρά αλλαγές που θα προκαλέσουν τις αντιδράσεις των επαγγελματικών ομάδων που θίγονται. Περιλαμβάνονται από την απελευθέρωση στα φάρμακα και στο γάλα μέχρι την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, την μείωση των εργοδοτικών εισφορών κλπ. Δίχως αυτά η διαπραγμάτευση δύσκολα θα κλείσει μέσα τον Φεβρουάριο όπως είναι η νέα αισιόδοξη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών και του επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου -το ότι οι προηγούμενες αισιόδοξος προβλέψεις τους έχουν διαψευστεί αποτελεί λεπτομέρεια.


Το κατά πόσο θα περάσουν τα μέτρα αναίμακτα από την βουλή και από την ελληνική κοινωνία είναι επίσης ένα δύσκολο ερώτημα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος διαφωνεί με την ρύθμιση για το φρέσκο γάλα δηλώνει ότι “η λίστα του ΟΟΣΑ δεν είναι οι πλάκες του Μωυσέως” ενώ ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος επιμένει ότι “αν η Τρόικα ζητήσει νέα μέτρα είναι καιρός η κυβέρνηση να πει ένα μεγάλο όχι”. Ακόμη και χωρίς τα μέτρα -πόσο μάλλον αν προστεθούν και νέες περικοπές όπως ζητά η Τρόικα- και παρά την ένταση της κυβερνητικής επικοινωνίας γύρω από το πρωτογενές πλεόνασμα και την δριμύα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση της εκλογικής απήχησης της ΝΔ. Μπορεί ο πρωθυπουργός να κάνει προσπάθεις να εμψυχώσει το γαλάζιο στρατόπεδο, οι βουλευτές του όμως και τα κομματικά στελέχη δεν ακολουθούν.


Ο βασικός σχεδιασμός του πρωθυπουργού παραμένει:  

-διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές

-εθνικές εκλογές το 2016

-εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προκαλέσει με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας οπότε θα τις χρεωθεί

Στο ενδιάμεσο ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στα θέματα καθημερινότητας που μέχρι στιγμής είναι το πεδίο στο οποίο θεωρεί το κυβερνητικό επιτελείο ότι υστερεί η κυβέρνηση και θα πάρει επάνω του το πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι με συνεχείς παρεμβάσεις όπως έκανε την εβδομάδα που πέρασε. Επίσης θα ανοίξει την αναθεώρηση του Συντάγματος για να πιστωθεί τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος.

Παράλληλα θα “σφίξει τα λουριά” στους υπουργούς του ενώ ετοιμάζει και ανασχηματισμό. Η αποστροφή του την περασμένη Παρασκευή με αφορμή την απογοητευτική εικόνα της κυβέρνησης στον κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι ενδεικτική των διαθέσεων του πρωθυπουργού. Καθώς από τις επτά κοινοβουλευτικές ερωτήσεις μόνο μία απάντηθηκε ο κ. Σαμαράς είπε οργισμένος στους συνεργάτες του ότι “είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει και καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει αυτό”. Οι συνεργάτες του εκτιμούσαν ότι η κοινοβουλευτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνεται στο “ποινολόγιο” του πρωθυπουργού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr