Χρήματα από την ΕΕ για την Κεφαλονιά ζητά η Ελλάδα

Το εξετάζουμε και θα σας απαντήσουμε το ταχύτερο δυνατόν, η απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα περιφερειακής πολιτικής στο αίτημα που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών

Στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς μετά τον «χορό» των Ρίχτερ που ταλαιπωρεί εδώ και αρκετές ημέρες το νησί του Ιονίου φαίνεται ότι ζητά η κυβέρνηση.

Μετά την ανακύρηξη της περιοχής ως σεισμόπληκτη από τον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εντείνονται οι επαφές ελλήνων υπουργών με ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να αξιοποιηθούν πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ειδικά για την περίπτωση της Κεφαλονιάς.

Το θέμα έθεσε τελευταίος ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε στα περιθώρια συνεδρίου της ΕΕ που διεξάγεται στην Αθήνα με τον αρμόδιο επίτροπο αρμόδιο για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν.



Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι οι υπηρεσίες εξετάζουν το αίτημα και θα επανέλθουν το ταχύτερο δυνατόν με την απάντησή τους.

Λίγο νωρίτερα την πρόθεση της Γερμανίας να παρέχει τεχνογνωσία και οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης στους δήμους, ανακοίνωσε ο γερμανός υφυπουργός για θέματα Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένος της Άγκελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Γιόαχιμ Φούχτελ, στη συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Μιχελάκη.

Στο έλεος της κακοκαιρίας οι σεισμοπαθείς

Μέχρι να υλοποιηθούν, πάντως, αυτές οι προθέσεις, οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς έχουν εκτός να αντιμετωπίσουν εκτός από τα Ρίχτερ, τις επικίνδυνες φήμες για νέο σεισμό και τις μεγάλες ελλείψεις σε στέγη, τρόφιμα και νερό, και την επιδείνωση του καιρού.



Ειδικά οι κάτοικοι του Ληξουρίου που είναι τα μεγάλα θύματα του Εγκέλαδου και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, βρίσκονται πλέον στο έλεος της κακοκαιρίας. Και αυτό γιατί πέρα από το τσουχτερό κρύο, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν δυνατές βροχές και καταιγίδες.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να μη θέλουν να μπουν και στις σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Κεφαλονιά, παρά το γεγονός ότι πλέον στο νησί έχουν φτάσει λινά υποστρώματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υγρασίας από το γρασίδι του γηπέδου.



Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ληξουρίου επιλέγουν είτε φιλικά σπίτια, είτε το κλειστό γυμναστήριο, είτε τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ προκειμένου να περάσουν τις ημέρες τους την ώρα που οι μετασεισμοί συνεχίζουν να «κουνούν» το νησί με τελευταίο ισχυρότερο αυτό των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:42 τα ξημερώματα της Πέμπτης με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος μόλις ένα χιλιόμετρο.



Περιμένοντας τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου

Σήμερα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις ειδικότερες λεπτομέρειες των μέτρων που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Το γενικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, περιλαμβάνει:

- επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες των πληγέντων


- οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ για την κατεστραμένη οικοσκευή

- επιδότηση ανακατασκευών και επισκευών των σπιτιών με το 80% του κόστους, επιδοτούμενο και το υπόλοιπο 20% με άτοκο δάνειο.

- Τα ίδια ισχύουν και για επιχειρήσεις


- ειδική μέριμνα θα ληφθεί για δάνεια εργατικής κατοικίας.

- Θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από το φόρο ακινήτων του 2014.

- Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στους σεισμόπληκτους μέχρι συνολικού ποσού 500.000 ευρώ.

- Το λιμάνι Ληξουρίου σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό, το αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών






Φωτογραφίες: William Faithfull
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr