Σε εξέλιξη η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών

Σε εξέλιξη η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών

Ενώ Βρυξέλλες, Βερολίνο και ΔΝΤ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν έχουν καλυφθεί πλήρως όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές η κυβέρνηση ζητά πίστωση χρόνου τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές

Σε εξέλιξη η παρασκηνιακή διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών
Σε μία συμφωνία με την Τρόικα, που να υποστηρίζει την αισιοδοξία της κυβέρνησης και να δημιουργεί προοπτική για την οριστική διαπραγμάτευση όσον αφορά στο χρηματοδοτικό κενό και την βιωσιμότητα του χρέους, ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση.

Είναι τα δύο απαραίτητα βήματα προκειμένου η συγκυβέρνηση να δώσει με αξιώσεις την μάχη των ευρωεκλογών. Προϋποθέτει αυτό ότι δεν θα προβλέπονται κανενός είδους δημοσιονομικά μέτρα και ότι το διαρθρωτικό πακέτο δεν θα είναι “εκλογικά” δυσβάστακτο. Επίσης ότι η συμφωνία θα έχει οριστικοποιηθεί πριν τις ευρωεκλογές με υπόσχεση επικύρωσης μετά ώστε η κυβέρνση να μπορεί να την αξιοποιήσει ως εκλογικό όπλο. Ενώ Βρυξέλλες Βερολίνο και ΔΝΤ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν έχουν καλυφθεί πλήρως όσον αφορά στις διαρθρωτικές αλλαγές η κυβέρνηση ζητά πίστωση χρόνου τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Κλείσιμο
Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου όπως και από το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθούν να καλλιεργούν αισιοδοξία παρότι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα που έπρεπε -σύμφωνα με τις προηγούμενες αισιόδοξες εκτιμήσεις- να έχει κλείσει τον Δεκέμβριο, εξαντλεί τον αρνητικό σενάριο και πηγαίνει πλέον τον Μάρτιο.

Σταδιακά πάντως γίνεται σαφές ότι στο παρασκήνιο έχει αρχίσει η διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνική κυβέρνησης και των δανειστών για το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην Bild δίνει το ελληνικό στίγμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και ότι δεν γνωρίζει τους σχεδιασμούς του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών πάλι λέει ότι η όποια βοήθεια θα είναι δίχως νέο μνημόνιο και θα αντανακλά την υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι έναντι της χώρας. Ενώ όμως το όπλο της ελληνική κυβέρνησης είναι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα ήλθαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat για να βάλλουν πάγο στις ελληνικές προσδοκίες και να προκαλέσουν προβληματισμό στην κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη και σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τις γερμανικές εκτιμήσεις και από την εξέλιξη των εσωτερικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Αν το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παγιωθεί και καταστεί μη αναστρέψιμο κατά τρόπο που να ωθεί σύντομα σε εθνικές εκλογές οι εταίροι δύσκολα θα δώσουν στην κυβέρνηση την συμφωνία που επιθυμεί για να διασωθεί στις ευρωεκλογές. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς επιχειρεί παράλληλα με την διαπραγμάτευση με την Τρόικα να κρατήσει υπό έλεγχο το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι κάτι στο οποίο τον βοηθούν τα συνεχή αυτογκόλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φυσικά έχει και η συγκυβέρνηση τα δικά της προβλήματα όπως δείχνει η δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφιών γις τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αρνητικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι υπουργοί και οι βουλευτές του δεν πείθονται από την αισιοδοξία του, θεωρούν στην πλειοψηφία τους ότι το πολιτικό παιχνίδι είναι χαμένο λόγω της τεράστιας κοινωνικής δυσαρέσκειας και αποφεύγουν να μπουν στην μάχη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης