Σύσκεψη Στουρνάρα με ΠΑΣΟΚ και αγρότες για νέες αλλαγές και... διορθώσεις

Προς μείωση τα πρόστιμα, «στα μαλακά» οι αγρότες, αλλάζει ο Φόρος Υπεραξίας

Ανυποχώρητο εμφανίζεται το υπουργείο Οικονομικών στα αιτήματα των αγροτών, έπειτα και τις συναντήσεις Στουρνάρα με εκπροσώπους τους.

Ο υπουργός Οικονομικών συνάντησε νωρίτερα εκπροσώπους από το μπλόκο της Πελοποννήσου, ενώ αυτή την ώρα σε εξέλιξη είναι συνάντηση του υπουργού με μέλη από το μπλόκο της Νίκαιας.

Το κύριο αίτημα των αγροτών είναι να αποσυρθεί ή να παγώσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τους αγρότες, προκειμένου να υπάρξει μια εθνική διαβούλευση με το υπουργείο.

Στις 15:00 ο υπουργός θα συναντήσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με βασικό θέμα τις αλλαγές στους φορολογικούς νόμους που τυπικά ισχύουν από 1.1.2014.

Συνεχίζουν διάλογο και μπλόκα οι αγρότες

Η συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και τον ΓΓΔΕ κύριο Χάρη Θεοχάρη διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης με τους περισσότερους εκπροσώπους των αγροτών, λιγότερο ίσως όμως με τους εκπροσώπους από τα μπλόκα της Θεσσαλίας. Οι συζητήσεις όπως διαφαίνεται θα διαρκέσουν ακόμη καιρό αλλά, όπως λένε οι αγρότες, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Στο σύνολό τους οι αγρότες ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να πάρει πίσω τους νέους φορολογικούς νόμους, να αναγνωρίσει το Κράτος τα κόστη της παραγωγής τους, επιδότηση δανείων που σήμερα φτάνουν στο 8%-10% για τους αγρότες και να εξαιρεθούν από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Ο κύριος Στουρνάρας απάντησε δεν μπορεί να κάνει δεκτό το αίτημα για να αναστολή εφαρμογής των μέτρων, αλλά και ότι μπορεί να γίνει συζήτηση επί μέρους ζητήματα.

«Με τον αγροτικό κόσμο και αλλά και την ίδια φορολογική διοίκηση απροετοίμαστους, το νέο σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγορών.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε με το μαχαίρι στο λαιμό, δεν λέμε να μη φορολογούμαστε, ήδη φορολογούμαστε, αλλά να μπορούμε να καταλάβουμε τι μας ζητάει το Κράτος», τόνισαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Βασικό αίτημα των αγροτών, που ο κύριος Στουρνάρας έδειξε να κατανοεί, είναι να αναγνωριστεί προς έκπτωση από το εισόδημά τους και η μη αμειβόμενη προσωπική εργασία των μελών της οικογενείας τους. 

«Να δούμε τι μοντέλο Ανάπτυξης θέλουμε για τη Γεωργία, στην Ελλάδα  η αγροτική εκμετάλλευση είναι οικογενειακή επιχείρηση, αλλά με το νέο σύστημα δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε το κόστος απασχόλησης των μελών της Οικογενείας. Πολλοί θέλουν να τα εγκαταλείψουν, τι θα βρει τότε το κράτος να φορολογήσει;», ανέφεραν εκπρόσωποι των αγορτών.

Επίσης από τον υπουργό Οικονομικών οι αγρότες ζήτησαν και έδειξε διατεθειμένος να συζητήσει αλλαγές στο κόστος πετρελαίου και ρεύματος, αλλά να υπάρξει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για να δοθούν μεσοπρόθεσμα δάνεια σε αγρότες.

Με το νέο σύστημα φορολόγησης, οι αγρότες φορολογούνται για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν, μπαίνουν σε ΦΠΑ και φορτώνονται με λογιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις που πριν δεν είχαν. Με τις νέες διατάξεις  ο αγροτικός κόσμος επικαλείται πρόβλημα επιβίωσης επειδή  φορολογούνται ή εμπλέκονται με τον ΟΑΕΕ και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ακόμα και μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν μεν επιδότηση πχ 9.000 ευρώ το χρόνο που δεν φτάνουν να πληρώσουν καν τον γεωπόνο  για λιπάσματα, φυτοφάρμακα κλπ, ενώ το καθαρό κέρδος από την εμπορική διάθεση της παραγωγή τους (με τα κόστη για πετρέλαιο, μηχανήματα κλπ) βαίνει μειούμενο.
 
Φόρος μόνο όταν υπάρχει Υπεραξία

Στο θέμα του Φόρου Υπεραξίας που, όπως αποκάλυψε με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το «Πρώτο Θέμα», με τον τρόπο που θεσμοθετήθηκε επιβάλλεται στη ζημία και όχι στο κέρδος του πωλητή, εξετάζεται ο υπολογισμός της  τιμής κτήσεως του ακινήτου να γίνεται αφού πρώτα «τιμαριθμοποιηθεί» με βάση τον πληθωρισμό, ανάγοντας το κόστος απόκτησης σε σημερινές αξίες πριν συγκριθεί με την σημερινή τιμή πώλησης.

Εναλλακτικά προτείνεται η διαφορά τιμής μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης ενός ακινήτου να λαμβάνεται «αποπληθωρισμένη», όπως ο ίδιος ο νόμος προβλέπει, αλλά με βάση τον πληθωρισμό και όχι τους συντελεστές απομείωσης ως 39% που ορίστηκαν και δεν καλύπτουν καν την απαξίωση λόγω παλαιότητος του ακινήτου που θα πουληθεί από το 2014 και μετά.

Επιπλέον έχει προταθεί να εξαιρεθούν από τον Φόρο πολύ παλαιά ακίνητα ή κτίσματα που αναγέρθηκαν με αυτεπιστασία.

Στο μισό τα πρόστιμα

«Εκπτώσεις» σχεδιάζει τώρα να κάνει η κυβέρνηση και στα υπέρογκα πρόστιμα της εφορίας που μετατρέπουν και την απλή αμέλεια σε… κακούργημα με βαριές συνέπειες για τον επιτηδευματία. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να μειωθούν στο 50% τα πρόστιμα (να ξεκινούν δηλαδή πχ από 500 ευρώ αντί για 1.000 για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης) ή και να αναγνωρίζεται το ανθρώπινο λάθος, τουλάχιστον την πρώτη φορά που γίνεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr