Νικόλας Παπαδόπουλος: Γιατί ζητά αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη

Νικόλας Παπαδόπουλος: Γιατί ζητά αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη

Έχει παραβιαστεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί προεκλογικώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος

Νικόλας Παπαδόπουλος: Γιατί ζητά αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη
Την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) από τη κυβέρνηση Αναστασιάδη, εισηγείται ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιαστεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί προεκλογικώς. Η παραβίαση κατά τον κ.Παπαδόπουλο σχετίζεται ε το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε ο κ. Αναστασιάδης με τον Ντερβίς Ερογλου παρά τις αντιρρήσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει συγκαλέσει το Εκετελεστικό Γραφείο του κόμματος στο οποίο έχει καταθέσει έγγραφο με τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος που κατά την εκτίμηση του παραβιάζουν τη συμφωνία με το ΔΗΚΟ. Ακολουθεί το κείμενο του εγγράφου:
 
«Παραβιάση της προεκλογικής προγραμματικής συμφωνίας του Προέδρου Αναστασιάδη με το Δημοκρατικό Κόμμα με τη Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου καθώς:

1. Παραπέμπει σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε «παρθενογένεση»
Στη Συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου πουθενά δεν αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία ούτε φυσικά αναφέρεται οτιδήποτε για μετεξέλιξή της. Αντίθετα, οι διατυπώσεις που γίνονται στη Συμφωνία αφήνουν τη δυνατότητα στην άλλη πλευρά, αλλά και σε τρίτους, να προβούν σε πολιτικές ερμηνείες, οι οποίες είναι επιζήμιες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη, η τουρκική ερμηνεία της Συμφωνίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με το σημείο 2 του κεφαλαίου 6 («Χαρακτηριστικά λύσης») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: «Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

2. Παραχωρεί χωριστή κυριαρχία στους Τουρκοκύπριους, πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασής τους.
Πιο συγκεκριμένα, η Συμφωνία Αναστασιάδη - Ερογλου:
Κλείσιμο
- Ορίζει ότι η κυριαρχία «εκπηγάζει εξίσου από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους».
- Αναφέρει ότι οι «Τουρκοκύπριοι» και οι «Ελληνοκύπριοι» θα έχουν το δικό τους «συνιστών κράτος» και θα έχουν τη δική τους ιθαγένεια, έστω κι αν χαρακτηρίζεται «εσωτερική».
- Ορίζει ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ανήκει στα «συνιστώντα κράτη», χωρίς μάλιστα να έχει συμφωνηθεί ποιες θα είναι οι εξουσίες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Αυτά είναι σε πλήρη αντίθεση με το σημείο 2 του κεφαλαίου 6 («Χαρακτηριστικά λύσης») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: «Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Καθώς και με το σημείο (β) του κεφαλαίου 7 («Νέος κύκλος συνομιλιών») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: «Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πως το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία και τη μία και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».

3. Επαναφέρει την έννοια της διπλής ιθαγένειας.
Στη Συμφωνία Αναστασιάδη–Ερογλου προνοείται ότι οι πολίτες θα έχουν «ομοσπονδιακή» ιθαγένεια ΚΑΙ «εσωτερική ιθαγένεια» του «συνιστώντος κράτους». Αυτό, είναι σε πλήρη αντίθεση με το σημείο 2 του Κεφαλαίου 6 («Χαρακτηριστικά λύσης») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: «Το κυπριακό κράτος πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια και να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Καθώς και με το σημείο (β) του κεφαλαίου 7 («Νέος κύκλος συνομιλιών») της προεκλογικής συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι: «Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πως το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία και τη μία και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».

4. Παραβιάζει τις προϋποθέσεις έναρξης νέας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.
Η Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου είναι διάσπαρτη με εποικοδομητικές ασάφειες, οι οποίες ήδη τυγχάνουν διαφορετικών ερμηνειών από την τουρκική πλευρά. Η ύπαρξη εποικοδομητικών ασαφειών παραβιάζει την προεκλογική συμφωνία η οποία προβλέπει ότι (κεφάλαιο 7, σημείο (β)): «Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πως το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μία και διεθνή προσωπικότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία και τη μία και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος».

5. Αναγνωρίζει την ύπαρξη συμφωνηθέντων θεμάτων και επικυρώνει έτσι το «έγγραφο Downer» με τις «γενναιόδωρες προσφορές» Χριστόφια.
Στη Συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου αναφέρεται ότι «όλα τα άλυτα θέματα του πυρήνα (του Κυπριακού) θα είναι στο τραπέζι», γεγονός που αναγνωρίζει την ύπαρξη «λυμένων θεμάτων» και κατά συνέπεια επικυρώνει το «έγγραφο Downer» και τις «γενναιόδωρες προσφορές» Χριστόφια. Αυτό παραβιάζει την τελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 5 της προεκλογικής συμφωνίας («Συνολικό πλαίσιο προτάσεων για λύση») όπου αναφέρεται ότι: «Επιβάλλεται πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τώρα στα πλαίσια του ενδοκυπριακού διαλόγου. Προτάσεις και προσφορές που υποβλήθηκαν κατά τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών από την πλευρά μας ή και συγκλίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και της ηγεσίας τους να αποσυρθούν».

6. Επαναφέρει τη φιλοσοφία, αλλά και φρασεολογία και πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
Η Συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου επαναφέρει τη φιλοσοφία αλλά και φρασεολογία και πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν. Αυτό παραβιάζει την προτελευταία παράγραφο του κεφαλαίου 6 της προεκλογικής συμφωνίας («Χαρακτηριστικά λύσης») όπου αναφέρεται ρητά: «Το σχέδιο Ανάν, η φιλοσοφία του, η αρχιτεκτονική του και οι αρχές του απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, επειδή ο λαός έκρινε ότι συγκρούεται με τις αρχές μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Συνεπώς η επαναφορά του ίδιου σχεδίου στο σύνολο του ή με φραστικές ή διακοσμητικές αλλαγές είτε η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου που θα είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης