Κοντά στο 5% το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη

«Το Ποτάμι είναι μια πρωτοβουλία για να δώσει έκφραση σε πολίτες που δυσφορούν με το κομματικό κατεστημένο», είπε στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτη ο ιδρυτής του που δήλωσε… κλέφτης ιδεών «από δεξιά και αριστερά» - Ανακοίνωσε συνεργάτες, αλλά όχι το ευρωψηφοδέλτιο και την πολιτική ομάδα που θα ενταχθεί

Με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, που ξεκινούν τις προσεχείς ημέρες από τα Χανιά, τη γενέτειρα του ιδρυτή και ηγέτη του, θα αρχίσει να κυλάει «Το Ποτάμι» του γνωστού δημοσιογράφου κ. Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος χάραξε, χθες, την κοίτη στην οποία θα κινηθεί ο νέος πολιτικός φορέας και περιμένει, όπως είπε, τα ρυάκια που θα (προσ)τρέξουν στην πορεία του.  

Γενικώς επικράτησε η αίσθηση ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έγιναν λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ωστόσο οι δημοσκόποι που έχουν αρχίσει και μετράνε τις τάσεις βλέπουν το «Ποτάμι» με καλά ποσοστά, πέριξ του 5%, να δίνει μάχη, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ΠΑΣΟΚ.

«Το Ποτάμι είναι κίνημα που κλέβει ιδέες και από την αριστερά και από τη φιλελεύθερη παράταξη», ανέφερε ο δημιουργός του, παρουσιάζοντας, σε συνέντευξη Τύπου, τα τριάντα κεντρικά πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κόμμα, πρόσωπα που ο ίδιος χαρακτήρισε φίλους και συνεργάτες που στηρίζουν τη νέα πολιτική προσπάθεια και είναι, όπως είπε, «επαΐοντες».

Άνθρωποι της τέχνης, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και δημοσιολόγοι, πρόσωπα, εν γένει, που έχουν διακριθεί ο καθένας στον τομέα του, με αρκετούς από τους οποίους ο κ. Θεοδωράκης συνεργαζόταν στον ιστότοπο «protagon.gr» ή γνώρισε μέσα από τα ρεπορτάζ του, είναι όσοι ανακοινώθηκαν, χωρίς να διευκρινιστεί η σχέση ενός εκάστου με τον νέο φορέα και αν θα ενταχθούν σε αυτόν.  Ο ίδιος υπήρξε πολύ προσεκτικός ως προς αυτό, μιλώντας για πρόσωπα με τα οποία συνομίλησε πριν προχωρήσει στην ανάληψη της πρωτοβουλίας του…

Δεν δόθηκαν, πάντως, τα ονόματα όσων θα απαρτίζουν το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, στο οποίο, όπως επανέλαβε, δεν θα συμμετάσχει ο ιδρυτής του. Θα δοθεί, είπε, στη δημοσιότητα όταν το δώσουν και τα υπόλοιπα κόμματα. «Είναι υπό διαμόρφωση», πρόσθεσε και στις περιοδείες που θα κάνει θα βρει και άλλα άτομα που θα θελήσουν να συμμετάσχουν.

Δεν διευκρινίστηκε επίσης η ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα στην οποία θα ενταχθούν όσοι, ενδεχομένως, εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο. «Θα το αποφασίσουμε όταν και αν πάμε στις Βρυξέλλες», είπε. «Αυτό το “παλιό” που λέμε για την Ελλάδα, ισχύει και για την Ευρώπη. Και εκεί θα πάμε με αυτούς που θα θέσουν τα μεγάλα ζητήματα. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη. Και στις στρατηγικές επιλογές, η οπτική δεν πρέπει να είναι του Έλληνα, αλλά του Ευρωπαίου».
 
Ζήτησε ένα Μνημόνιο για να το… σκίσει!

«Προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα διαφορετικά. Πρώτη φορά κάνουμε κόμμα, δεν ξέρουμε πώς θα γίνουν κάποια πράγματα», δικαιολόγησε ο ίδιος κ. Θεοδωράκης τις οργανωτικές ατέλειες που είχε η συνέντευξη Τύπου και, ενδεχομένως, τις πολλές ασάφειες που περιείχε ο λόγος του κατά τη δίωρη παρουσίαση των θέσεων του νέου φορέα.

Σε ένα σκηνικό που κατά ορισμένους θύμιζε τηλεοπτικό πλατό εκπομπής με κοινό, ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής πηγαινοερχόταν επί δίωρο πάνω στη σκηνή, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, άλλοτε με σοβαρή διάθεση και εκφράσεις από εκείνες που χρησιμοποιούν  οι συμβατικοί πολιτικοί και άλλοτε με αμηχανία και χιούμορ, όπως όταν ζήτησε κάποια στιγμή από δημοσιογράφο τον ρώτησε για το Μνημόνιο, εάν έχει κανένα μαζί του για να το… σκίσει επί σκηνής.   
Το Ποτάμι, είπε, «αποτελεί μια πρωτοβουλία για να δώσει έκφραση σε πολίτες που θέλουν να εκφραστούν και δυσφορούν με το κομματικό κατεστημένο. Δεν είναι ούτε στη δεξιά, ούτε στην αριστερά. Είναι μετριοπαθές, προσανατολισμένο στην Ευρώπη και προτάσσει τη συνεννόηση ως βασικό μέσο για την έξοδο από την κρίση». Το Ποτάμι δεν μπορεί να αλλάξει, φυσικά, την ιστορία και την πορεία της χώρας. Οι συμμαχίες μπορούν να το κάνουν». 

Απορρίπτοντας το δίλημμα «μνημόνιο ή «αντιμνημόνιο», ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «υπάρχουν πιο σύνθετα προβλήματα, αφού βγαίνουμε από τα μνημόνια», επισημαίνοντας ότι «το θέμα δεν βρίσκεται τόσο στο περιεχόμενο του μνημονίου, όσο στους χειρισμούς που έγιναν από τους πολιτικούς». Γι΄ αυτό και κατά την άποψή του «χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση», αφού «η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει με δανεικά» και «πρέπει να δημιουργήσει βάση για να ξεκινήσει να παράγει».

Ο ιδρυτής του νέου κόμματος μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά του πολιτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Ωστόσο, αυτό δεν τον εμπόδισε να τείνει χείρα συνεργασίας στα υφιστάμενα κόμματα, λέγοντας: «Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που μπορούν να φανούν χρήσιμοι και προσβλέπουμε σε συνεργασία με αυτούς, για να βάλουμε νέους κανόνες στην πολιτική». 

Τα λεγόμενά του κ. Θεοδωράκη έγιναν αντικείμενο σφοδρής κριτικής από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος σκωπτικά ευχήθηκε «καλή επιτυχία σε κάθε τηλεοπτική εκπομπή που θέλει να μετασχηματισθεί σε πολιτικό κόμμα». Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η συνεχιζόμενη επιθετική αρθογραφία του «Βήματος» κατά του νέου φορέα, καθώς στο διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας το κείμενο σχετικά με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έχει τον τίτλο «Το Ποτάμι είναι ξερό…». 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr