Παπούλιας: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της για αποζημιώσεις-κατοχικό δάνειο

Παπούλιας: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της για αποζημιώσεις-κατοχικό δάνειο

«Δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση απ' αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση», τόνισε ο Γιόαχιμ Γκάουκ - Η φιλία Ελλάδας-Γερμανίας είναι ισχυρή παρά τις «σκιές», είπε ο Γερμανός πρόεδρος

Παπούλιας: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της για αποζημιώσεις-κατοχικό δάνειο
Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε ευθέως στον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ο Κάρολος Παπούλιας στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι δύο άντρες μετά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

«Έθεσα το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της», επισήμανε ο κ. Παπούλιας απευθυνόμενος στο Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ. «Απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε τη Γερμανία σημαντικό εταίρο της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να εξετάσει μαζί με τον κ. Γκάουκ τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον ομόλογό του ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ελλάδα προχώρησε βίαια και είχε βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως η οικονομία βυθίστηκε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με την ανεργία, κυρίως στους νέους, να έχει φτάσει σε απαράδεκτα ποσοστά.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάουκ κινήθηκε στο πλαίσιο που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες το Βερολίνο. «Δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση απ' αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση», απάντησε ο Γερμανός πρόεδρος στον κ. Παπούλια.

Κλείσιμο


Επίσημη υποδοχή με υπενθύμιση της ελληνο-γερμανικής φιλίας

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ευχαρίστησε τον κ. Παπούλια για την πρόσκληση και την εγκάρδια φιλία του, όπως είπε. Σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις ο κ. Γκάουκ ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση έχει μία συγκεκριμένη θέση και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει μια διαφορετική θέση. Σημείωσε όμως πως στην αυριανή επίσκεψη που θα έχει στα Γιάννενα, συνοδευόμενος από τον κ. Παπούλια, πρόκειται να εκφράσει την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής.

Τόνισε πως η ενοχή αυτή δεν έχει μόνο υλική αλλά και ηθική διάσταση και ότι θα υποστηρίξει το δρόμο που «οφείλουμε να δείξουμε». Ο κ. Γκάουκ, μάλιστα, χαιρέτισε τη δημιουργία ενός «Φορέα για το Μέλλον», ο οποίος και θα διαθέσει οικονομικά μέσα, «προκειμένου να επεξεργαστούμε και να επαναφέρουμε στη μνήμη των Γερμανών εκείνη την περίοδο της ιστορίας της Γερμανίας, ιδιαίτερα για εκείνους τους τόπους, όπου η πολεμική μηχανή των ναζί διέπραξε φρικαλεότητες». Επιπλέον, ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε και στη σύσταση ενός γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος για τη Νεολαία, με τη μορφή Ιδρύματος Νεολαίας, με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής νέων, ενώ συγκεκριμένα είπε πως σε πρώτη φάση «μπορούμε να έχουμε μία ανταλλαγή 50 νέων ανθρώπων».

Την επαναβεβαιώση της ισχυρής φιλίας που συνδέει Ελλάδα και Γερμανία «στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά» αναφέρθηκε επίσης ο προεδρος της Γερμανίας, Γιόαχιμ Γκάουκ, κατά την επίσημη τελετή υποδοχής του στην Ηρώδου Αττικού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκάουκ διευκρίνισε: «Η Γερμανία την οποία γνωρίσατε εσείς κατά το παρελθόν, είναι ακριβώς η ίδια Γερμανία σήμερα.  Είναι η ίδια Γερμανία που έδωσε χείρα βοηθείας την εποχή της δικτατορίας στην Ελλάδα, η οποία βοήθησε να αναπτυχθούν και να στηριχθούν οι δημοκρατικές αξίες και αγωνίστηκε για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας σας από τη Γερμανία» για να συμπληρώσει πως «το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν αντιπαραθέσεις στη συζήτησή μας, αυτό είναι φυσιολογικό. Αυτή είναι η ουσία της Δημοκρατίας: Πάντα υπάρχουν αντιπαραθέσεις όταν κανείς κινείται στο πλαίσιο των δημοκρατικών δυνάμεων και μπορεί να παρουσιάσει μέσα σε αυτές τις δημοκρατικές δυνάμεις τις εκάστοτε θέσεις του».



«Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χθες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία» είπε ο κ. Γκάουκ και πρόσθεσε: «θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».

Σημαντική για τον κ. Γκάουκ φάνηκε η δήλωσή του σχετικά με την υποστήριξή του στους Έλληνες. Ειδικότερα είπε: «Θα ήθελα να δηλώσω το μεγάλο σεβασμό μου προς τους ανθρώπους εκείνους που επωμίζονται τα μεγάλα βάρη των μεταρρυθμίσεων. Δύσκολα μπορεί κανείς να φανταστεί, βεβαίως και εγώ ο ίδιος, τι θα σήμαινε αυτό για τη Γερμανία: Εάν τόσοι άνεργοι από το δημόσιο τομέα βρίσκονταν στο δρόμο. Δύσκολα μπορώ να φανταστώ όλες αυτές τις στερήσεις που υφίστανται οι Έλληνες εδώ. Και άρα είναι μεγάλη η αναγνώριση από πλευράς μου προς αυτούς τους ανθρώπους», ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει το θαυμασμό του και σε όλους εκείνους που κάνουν τις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε επίσης πως έχουν γίνει βήματα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, πως η ομοσπονδιακή καγκελάριος αναφέρεται σε αυτά και ότι είναι κάτι περισσότερο από φως στο τούνελ.



Όταν βούρκωσε ο Παπούλιας

Τέλος, εξέφρασε τη χαρά του που ο κ. Παπούλιας θα τον συνοδεύσει αύριο στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο οποίος, όπως είπε ο Γερμανός πρόεδρος, αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές από τους οποίους υπέστη τόσα δεινά η χώρα του. Ο κ. Παπούλιας φανερά συγκινημένος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις με την καθιερωμένη χειραψία με τον ομόλογό του.




Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό μέλλον μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο κ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως η Γερμανία αποτελεί σημαντικό οικονομικό εταίρο της Ελλάδας και πως με τον κ. Γκάουκ είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεών αυτών, ενώ του ανέπτυξε και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  



«Δύομισι εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έχουν έρθει στην Ελλάδα το 2013 και αναμένεται το 2014 να αυξηθούν 10-12% και αυτό δείχνει την αγάπη των Γερμανών για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της» επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διευρυμένες συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίν Γκάουκ και εξήγησε ότι το αναφέρει «ως παράδειγμα της εγκάρδιας συννενόησης των δύο λαών».

Και πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας: «Διακόπτω εδώ κ. Πρόεδρε για να σας δώσω τον λόγο να απαντήσετε και για να προετοιμαστεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας να σας αναπτύξει τα πάθη που τραβάει με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα».

Ο κ. Γκάουκ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «οι Γερμανοί τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς να τρομοκρατηθούν απ' όσα γράφονταν στον Τύπο, για την κατάσταση στη χώρα σας» και επισήμανε: «Μαζί έχω και δύο μη πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων ο ένας ασχολείται με το θέμα του Διστόμου».

Στη συνέχεια ο κ. Γκάουκ θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα του παραχωρήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στις 14:30 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ενώ για τις 16:00 είναι προγραμματισμέν η συνάντηση του Γερμανού προέδρου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 19:00 ο Γιοάχιμ Γκάουκ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή