Ανησυχία στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Ανησυχία στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά

Ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου αφορά στην πορεία του κυβερνητικού του εταίρου, καθώς αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει τότε θα υπάρξει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης

Ανησυχία στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά
Με αυξημένη προσοχή αλλά από απόσταση παρακολουθεί το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου τα τεκταινόμενα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστέρας.

Οι εξελίξεις θεωρεί ότι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και ακολούθως τον πολιτικό συσχετισμό και την κυβερνητική σταθερότητα την επόμενη ημέρα. Προς το παρόν το κυβερνητικό επιτελείο αποφεύγει να πάρει θέση και να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για να μην επηρεάσει τις διεργασίες. Οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο αποδεκατισμένο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ.

Κλείσιμο
Ο προβληματισμός του κυβερνητικού επιτελείου αφορά την πορεία του κυβερνητικού του εταίρου. Όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού “μπορεί η ΝΔ να φέρει ένα καλό και διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές εάν όμως το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει τότε θα υπάρξει πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης”. Μία πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ πολύ χαμηλά μπορεί να διαμορφώσει προυποθέσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα με το ΠΑΣΟΚ χαμηλά τότε θα δημιουργηθεί μία δύσκολη κατάσταση μειωμένης πολιτικής νομιμοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Όπως έχει διαμορφωθεί το κατακερματισμένο και στην κεντροαριστερά και στην κεντροδεξιά πολιτικό σκηνικό το ΠΑΣΟΚ και η “ελιά” είναι ο μόνο σύμμαχος που διαθέτει η ΝΔ για την συνέχιση της εφαρμογής της πολιτικής που έχει χαράξει. Όλες οι άλλες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης πλέον και της ΔΗΜΑΡ είναι απέναντι.

Φυσικά το να στηρίξει ευθέως τον κ. Βενιζέλο ή την “ελιά” η ηγεσία της ΝΔ δεν θα ήταν “παραγωγικό” όπως λένε μεταξύ Μαξίμου και Συγγρού. Δεν θα έχουν όμως κανέναν ενδοιασμό να στρέψουν τα πυρά τους κατά του  κ. Γιώργου Παπανδρέου ειδικά αν συνεχίσει να παίρνει αποστάσεις και κινηθεί σε αυτόνομη κατεύθυνση.

Οι διεργασίες όμως λίγο πριν τις ευρωεκλογές ανηχυχούν και για έναν επιπλέον λόγο την γαλάζια ηγεσία καθώς βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ όλο και περισσότερο μπαίνει στον πειρασμό να κρατάει αποστάσεις από τομείς της κυβερνητικής πολιτικής -πχ στον χώρο της Υγείας- προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους. Τα περιθώρια θα στενέψουν μετά τις εκλογές όταν η κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δύσκολες αποφάσεις που έχει μεταθέσει για αργότερα προκειμένου να πετύχει το “διαχειρίσιμο αποτέλεσμα”.

Προβληματισμό όμως προκαλεί και ο νέος πολιτικός φορέας, το “Ποτάμι” του κ. Σταύρου Θεοδωράκη. Προς το παρόν άνθρωποι του ηγετικού επιτελείου εκφράζουν την απορία τους για την “στήριξη που έχει από τα ΜΜΕ και από μέρος του συστήματος” όπως λένε. Οι φόβοι τους είναι ότι εάν σταθεροποιηθεί το “Ποτάμι” περίπου στα ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις τότε με τον απολίτικο χαρακτήρα που έχει παίρνει ψήφους από παντού και από τη ΝΔ. Από την άλλη με βάση την απολίτικη και αποιδεολογικοποιημένη τοποθέτησή του το “Ποτάμι” δεν θεωρείται εχθρική δύναμη ενώ υπό προυποθέσεις θα μπορούσε και να κυλήσει παράπλευρα με την κυβερνητική πολιτική.

Ανησυχία όμως προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου και οι κινήσεις στον χώρο της κεντροδεξιάς που μπορεί να προκαλέσουν αιμοραγία στη ΝΔ όταν μάλιστα δεν έχει περιθώρια απωλειών. Το σχήμα των κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη με το οποίο συνεργάζεται και το κόμμα του κ. Νίκου Νικολόπουλου μπορεί να αποσπάσει ένα μικρό μεν αλλά κρίσιμο ποσοστό από τη ΝΔ. Το σχήμα ήδη υποστηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία και τον κ. Κακλαμάνη στον Δήμο της Αθήνας βαθαίνοντας τις εσωκομματικές πληγές.

Εν κατακλείδι το γαλάζιο επιτελείο τόσο για τα κεντοαριστερά όσο και για τα κεντροδεξιά παρακολουθεί και διατηρεί την ψυχραιμία του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης