Κρίτων Αρσένης σε Άστον: Δεν αρκούν καλές προθέσεις για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

Ανεξάρτητους επιστήμονες που θα μπορούν να εγγυηθούν ότι τα χημικά δεν θα απορριφθούν στη θάλασσα, ζήτησε ο ευρωβουλευτής από την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ

Σαφείς και συγκεκριμένες εγγυήσεις ότι τα χημικά όπλα της Συρίας και τα λύματά τους δεν θα απορριφθούν στη θάλασσα, ζήτησε από την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Κάθριν Άστον, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης. Η Κάθριν Άστον απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ανοικτά της Κρήτης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση απόρριψης των χημικών ουσιών ή των λυμάτων τους στη θάλασσα».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής επανήλθε με ερώτηση ζητώντας από την Κάθριν Άστον -πέρα από τις καλές προθέσεις- να δοθούν εγγυήσεις ότι τα χημικά δεν θα απορριφθούν στη Μεσόγειο. Επιπλέον, ζήτησε σε κάθε περίπτωση να οριστούν ανεξάρτητοι επιστήμονες από τις χώρες που μπορούν να πληγούν ως παρατηρητές που θα εγγυηθούν ότι τα χημικά δεν θα απορριφθούν στη θάλασσα.

Αμφισβητεί δε την αντικειμενικότητα της επιλογής τόπου και μεθόδου καταστροφής επισημαίνοντας ότι μέχρι τη στιγμή που η Αλβανία απέρριψε την καταστροφή των χημικών στο έδαφός της, η διεθνής κοινότητα είχε επιλέξει να τα καταστρέψει με άλλη μέθοδο στη ξηρά. Μόνο αφού η Αλβανία απέρριψε το αίτημα καταστροφής τους στην επικράτειά της, προκρίθηκε η υδρόλυση εν πλω ανοικτά της Κρήτης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr