Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Εκτός εκλογών οι νυν πρυτάνεις

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Εκτός εκλογών οι νυν πρυτάνεις

Ο υπουργός Παιδείας προσέφυγε σε αυτό προκειμένου να λάβει απαντήσεις για όλα τα «γκρίζα σημεία» που αφορούν τις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους: Εκτός εκλογών οι νυν πρυτάνεις
Δεν έχει δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για να εκλεγεί κανείς από τους νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ, καθώς ολοκλήρωσαν ομαλά τη θητεία τους, σύμφωνα με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στο οποίο προσέφυγε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να λάβει απαντήσεις για όλα τα «γκρίζα σημεία» που αφορούν τις επερχόμενες πρυτανικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «Βήμα», οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ ολοκληρώνουν τον Μάιο τις θητείες τους κανονικά και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα καθώς ο νόμος προβλέπει μία μόνο θητεία.

Κλείσιμο
Θα είχαν δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιοι εάν η θητεία τους είχε διακοπεί με την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου, κάτι που επί υπουργίας Διαμαντοπούλου στην Παιδεία είχε αποφασιστεί, αλλά ο νυν υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε στους πρυτάνεις των ΑΕΙ τη δυνατότητα να την ολοκληρώσουν.

Ο νέος χάρτης των υποψηφίων αποτελεί όμως -σύμφωνα με το δημοσίευμα- «χαστούκι» για τα μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών τα οποία ουσιαστικά «επιπλήττει» νομικά για τον πρόσφατο αποκλεισμό της υποψήφιας κοσμήτορα, Ε. Καραμαλέγκου, με ελλιπή αιτιολογία.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιβεβαιώνει και την ανάγκη «θεραπείας» του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, καθώς αναφέρει ότι χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές ασάφειες.

Επίσης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έκρινε ότι για τους καθηγητές που προέρχονται από το εξωτερικό δεν τίθεται όριο ηλικίας, αλλά ακολουθούνται όσα προβλέπονται από το μητρικό πανεπιστήμιο.

Για να βάλουν υποψηφιότητα για πρυτάνεις όμως θα πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης καθηγητές στο ξένο πανεπιστήμιο και όχι απλά επισκέπτες καθηγητές.

Ακόμη, οι υποψηφιότητες για εκλογή κοσμητόρων θα πρέπει να περνούν για προεπιλογή και έγκριση από τα Συμβούλια των ΑΕΙ.

Ωστόσο, σε κάποια πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε σχολές όπου οι υποψήφιοι ήταν λιγότεροι των τριών, οι πρυτανικές αρχές δεν έστειλαν καν τις υποψηφιότητας στα Συμβούλιά τους, αλλά τις ολοκλήρωσαν εσωτερικά. Ανάλογα με το μέγεθος του Ιδρύματος μπορούν να είναι ένας, δύο ή τρεις, αλλά το Συμβούλιο διατηρεί απολύτως το δικαίωμα να κρίνει εάν έχουν τα τυπικά προσόντα για κάτι τέτοιο.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης