Βουλή: Ο ΕΟΠΥΥ «χάνει» πάνω από 150 εκατ. ευρώ από μη νόμιμες διαδικασίες

Βουλή: Ο ΕΟΠΥΥ «χάνει» πάνω από 150 εκατ. ευρώ από μη νόμιμες διαδικασίες

Το κατήγγειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδ.Κωνσταντινόπουλος που ανέδειξε το θέμα της «ομηρίας» ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ - Μπέζας: Σημαντικές καθυστερήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ

Βουλή: Ο ΕΟΠΥΥ «χάνει» πάνω από 150 εκατ. ευρώ από μη νόμιμες διαδικασίες
Την σημαντική καθυστέρηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει τις διαδικασίες οικονομικού και ιατρικού ελέγχου προς τους παρόχους του με αποτέλεσμα εκατοντάδες ιδιωτικές κλινικές να μένουν επί μήνες απλήρωτες για τις υπηρεσίες τους, παραδέχθηκε ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας στην Βουλή.

Το θέμα έφερε στην Ολομέλεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που είπε μεταξύ άλλων ότι «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν επιτρέπει να γίνει η διαδικασία που είναι δέσμευση της κυβέρνησης. Μια διαδικασία για την οποία δεν επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο αλλά όλες οι ιδιωτικές κλινικές, μικρές και μεγάλες» κατήγγειλε μάλιστα την διοίκηση του Οργανισμού για επιλεκτικές πληρωμές προς συγκεκριμένες κλινικές. «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ο ΕΟΠΥΥ «χάνει» πάνω από 150 εκατ. από μη νόμιμες διαδικασίες, τιμολόγια κ.α..» είπε ο βουλευτής και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατι ο ΕΟΠΥΥ δεν αναρτά στην διαύγεια ποια κλινική πληρώνει. Γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν λέει ποιον πληρώνει με ονοματεπώνυμο; Η διοίκηση ΕΟΠΥΥ είναι υπόλογη. Εμείς κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και αναγκαζόμαστε να κόψουμε μισθούς και συντάξεις και η ίδια κωλυσιεργεί τον έλεγχο γιατί ο έλεγχος θα βρει πλούσια ευρήματα».

Κλείσιμο
Από την πλευρά του ο κ. Μπέζας ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία είναι «πρωτόγνωρη» γι αυτό και «δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί σε μικρό χρονικό διάστημα». Υποστήριξε ότι «Ο ΕΟΠΥΥ δεν διενεργεί ελέγχους αλλά θέτει τη μεθοδολογία και τα όρια των έλεγχων και κάνει αποδεκτά τα αποτελέσματα απο τις ιδιωτικές εταιρίες». Παραδέχθηκε ότι από τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή την διαδικασία, υποστήριξε όμως ότι πλέον οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει. «Πρέπει να αντιληφτείτε ότι υπάρχουν προβλήματα, δεν πατάμε ένα κουμπί και ξεκινάνε όλα» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «μετά από συστηματική προσπάθεια οι πάροχοι κλειστής περίθαλψης (350 πάροχοι) ανταποκρίθηκαν και υπόγραψαν τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες. Αντίθετα οι ανοικτής περίθαλψης (6.500 πάροχοι)  δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στο υψηλό κόστος των ιδιωτικών εταιριών. Είναι μια σχέση μεταξύ ιδιωτικών εταιριών».

Ο κ. Μπέζας ανέφερε μάλιστα ότι για να διευκολυνθεί η συμφωνία «ο ΕΟΠΥΥ εξαιρεί από τον ιδιωτικό οικονομικό έλεγχο τους παρόχους ανοικτής περίθαλψης. Ο οικονομικός έλεγχος θα ανατεθεί στις περιφερειακές διοικήσεις του ΕΟΠΥΥ. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης