Μαξίμου: Θέλει να αποφευχθεί η ρήξη, αλλά δεν κάνει πίσω για πλεόνασμα

Προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή - Μετά την επιβεβαίωση του από την Eurostat, το πλεόνασμα θα αρχίσει να διανέμεται σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους

Τη διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στην Τρόικα συζήτησαν χθες πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου με την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών ο οποίος τους ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι «τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα και ότι είναι ρεαλιστική μία συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή το βράδυ». Στο μείζον θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος ο πρωθυπουργός επιμένει ότι ισχύουν οι εξαγγελίες του. Συνεργάτες του εξηγούσαν ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι αρχικά είχε προβλέψει η τρόικα και ότι μετά την επιβεβαίωση του από την Eurostat θα αρχίσει η διανομή στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πάντως η κυβέρνηση κάνει παραχώρηση στην τρόικα και αφήνει να εννοηθεί ότι ένα τμήμα του θα πάει για αναπτυξιακούς σκοπούς ή για την κάλυψη του δημοσιονομικού του 2014. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χθες ο κ. Βενιζέλος βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου: «Στα πολύ μεγάλα οι επιδόσεις είναι τέτοιες που κάνουν τα πράγματα πιο εύκολα. Το πλεόνασμα υπάρχει, είναι δεδομένο και η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους.

Αυτό θα γίνει, όπως έχουμε πει». Στα εργασιακά η κυβέρνηση εκτιμά ότι η τρόικα δεν θα επιμείνει στις θέσεις της που θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε μία διαλυμένη αγορά εργασίας. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στα υπολοιπα διαρθρωτικά που ζητά η τρόικα, στο γάλα και στα φάρμακα. Για την κυβέρνηση υπάρχει η επιπλέον δυσκολία ότι η αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να περάσουν από την βουλή. Η κατάσταση όμως στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και κυρίως του ΠΑΣΟΚ δύο μήνες μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Παρά τους υψηλούς τόνους Βερολίνου και Βρυξελλών την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της και την εσωτερική πολιτική σταθερότητα και να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός της για ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση έχει δύο ακόμη δύσκολα θέματα να περάσει από την Βουλή, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπου υπάρχει η διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις όταν παρουσιαστεί.

Το περιθώριο που έχει βάλλει το Eurogroup αλλά και το Βερολίνο όπως έδειξε η προχθεσινή δήλωση Σόιμπλε είναι ασφυκτικό πια. Η συζήτηση με την Τρόικα θα πρέπει να κλείσει μέχρι την Κυριακή. “Ξεκινήσαμε να κοιτάζουμε το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας με στόχο να τελειώσουμε το συντομότερο δυνατό” δήλωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος απέφυγε να πάρει απαντήσει αν η τρόικα δέχεται τις ελληνικές θέσεις στα διαρθρωτικά. Η πίεση όμως θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση είναι και προς τις δύο πλευρές αφού κανείς δεν θα βγει ωφελημένος από ενδεχόμενη ρήξη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr