Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο μεταναστευτικός κώδικας

Παρών δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ καταψήφισαν ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ

Με την στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει παρών, υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα ενώ καταψήφισαν ΑΝ.ΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, χαρακτήρισε θετικό αλλά άτολμο το νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε ρατσιστική και επικίνδυνη την τροπολογία με την οποία, όπως είπε, στερεί την ιθαγένεια από αλλοδαπούς που έχουν καταδικαστική ποινή, ακόμα και αν έχει παρέλθει ο χρόνος αναστολής της.

«Μέσα από το σχέδιο νόμου δίνεται η ευκαιρία να τακτοποιηθούν θέματα που για χρόνια ήταν «αγκάθια» για την κοινωνία μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, καταθέτοντας σειρά βελτιωτικών αλλαγών και δηλώνοντας ανοικτός και για νέες προτάσεις.

«Με τις νέες ρυθμίσεις κάνουμε ένα βήμα μπροστά δεν επιλύουμε όμως όλα τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης γιατί σήμερα συζητάμε για τους νόμιμους και όχι τους παράνομους μετανάστες», σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος.

«Το παρόν σχέδιο νόμου καταπολεμά την γραφειοκρατία, παίρνει μέτρα για την προστασία των οικογενειών, δίνει κίνητρα για τους μακροχρόνια διαμένοντας στην Ελλάδα αλλά και την δυνατότητα για παιδιά σπουδαστές να έχουν άμεση πρόσβαση στο δικαίωμα της εργασίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, έκανε λόγο για «έξυπνη και αποτελεσματική ρύθμιση που ανταποκρίνεται στους κανόνες της κοινής λογικής».

«Καλύτερη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει και καλύτερη φύλαξη συνόρων, σημαίνει καλύτερη οικονομία και αυτό κάνει το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος.

«Ψηφίζουμε ναι επί της αρχής αλλά αναμένουμε διαρθρωτικές αλλαγές», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάνοντας λόγο για πρόχειρο και αποσπασματικό νομοσχέδιο που δεν λύνει τα προβλήματα με τους μετανάστες, ενώ επιφυλάχθηκε για την υπερψήφιση ορισμένων άρθρων.

Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, όχι μόνο δεν λύνει αλλά εντείνει το πρόβλημα με τους ανεξέλεγκτους λαθρομετανάστες στη χώρα μας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, έκανε λόγο για νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, αλλά και για προσχηματική προσπάθεια της κυβέρνησης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά το θλιβερό συμβάν στην Μανωλάδα.

«Εισηγούμαι θετικά για το νομοσχέδιο που κωδικοποιεί τις υπάρχουσες διατάξεις, απλουστεύει τις διαδικασίες και διευκολύνει τους μακροχρόνια διαμένοντες αλλοδαπούς στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Ανδρέας Λοβέρδος.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε και είναι, όπως είπε, ομόφωνη πρόταση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία σε δήμους πάνω από 100.000 οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των δημοτών και όχι από ένα διαμέρισμα.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στη Βουλή

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα, σύμφωνα με την οποία, παρατείνεται για ένα εξάμηνο ο αναδρομικό έλεγχος για την περιουσιακή κατάσταση των πολιτικών από το 1974 μέχρι σήμερα ενώ παράλληλα επιβάλλονται μικρότερες κυρώσεις.

Ο κύριος Λαφαζάνης, χαρακτήρισε αντισυνταγματική και απαράδεκτη την τροπολογία, ζήτησε την απόσυρση της και κάλεσε την κυβέρνηση να την εισάγει με κανονική διαδικασία.

«Καλώ το προεδρείο να βάλει σε τάξη την κυβέρνηση που παρεκτρέπεται, και αν επιμένει στην τροπολογία, τότε πρέπει να εισαχθεί προς συζήτηση με τον κανονικό τρόπο και όχι από το παράθυρο αεροπλανικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κύριος Λαφαζάνης.

Στον κύριο Λαφαζάνη, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, αντιτείνοντας ότι η τροπολογία κατατίθεται στον μεταναστευτικό κώδικα γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει νομοσχέδιο που μπορεί να φέρει άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή.

«Θέλουμε για θέματα «πόθεν έσχες» να είμαστε ξεκάθαροι.

«Το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει ότι πριν τις εκλογές πρέπει να ξέρουμε που πατάει ο καθένας. Θέλουμε ξεκάθαρες θέσεις και να είμαστε καθαροί. Έκρινε ότι για ταχύτερη διαδικασία έπρεπε οπωσδήποτε να φέρει την τροπολογία για τον έλεγχο όσων θήτευσαν υπουργοί. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού», πρόσθεσε ο κύριος Γρηγοράκος.

Από την πλευρά του, ο κύριος Κακλαμάνης, διαμαρτυρήθηκε έντονα, καθώς με την νέα ρύθμιση δεν θα ολοκληρωθεί ο αναδρομικός έλεγχος των πολιτικών μέχρι τον Ιούνιο, όπως προέβλεπε η τροπολογία που είχε κατατεθεί από 75 βουλευτές και είχε ψηφιστεί στη Βουλή.

«Ο κάθε πολιτικός πρέπει να έχει γύρω του τζάμια και κάθε πολίτης να βλέπει πως συμπεριφέρεται... Δεν είναι για να δημιουργείται η εντύπωση ότι όλοι εδώ μέσα είμαστε αλεπούδες με κομμένη ουρά», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση».

Ακόμα, μίλησε για «ρεζιλίκια να κατατίθεται στον μεταναστευτικό κώδικα», και υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και δεν κατατέθηκε σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.

Στον κύριο Κακλαμάνη, απάντησε ο εισηγητής του νομοσχεδίου Ανδρέας Κουτσούμπας, που τον κατηγόρησε ότι κάνει κατάχρηση της θέσης του καταργώντας τον κανονισμό της Βουλής που ο ίδιος επικαλείται.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr