Κοντά στην «έξοδο» ο Μάξιμος- Ανησυχία για την ψηφοφορία στη Βουλή

-«Θα πάρω τις αποφάσεις μου την Παρασκευή», δηλώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
-Το γάλα και οι τράπεζες «θολώνουν» την ευφορία για την επιτυχή συμφωνία
-Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα των τραπεζών

Τη μεγάλη ευφορία που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την επιτυχή κατάληξη των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την τρόικα που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, απειλούν να μειώσουν οι ενστάσεις που διατυπώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προωθούμενη ρύθμιση για το γάλα, καθώς και οι επιφυλάξεις που εξακολουθεί να εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ισχυρότερο και αμεσότερο κίνδυνο για την κυβερνητική συνοχή συνιστούν οι ενστάσεις που διατυπώνει ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την κυβέρνηση και να μην ψηφίσει την προτεινόμενη από τη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ αλλαγή στην αγορά γάλακτος που έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία με την τρόικα.

«Την απόφασή μου θα την ανακοινώσω μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Παρασκευής», δηλώνει ο Λαρισαίος πολιτικός σε όσους τον ρωτούν αν θα καταψηφίσει την πρόταση που φέρεται να υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία «φρέσκο» χαρακτηρίζεται μόνο το γάλα που διατίθεται στην αγορά δύο ημέρες μετά την παραγωγή του και από εκεί και ύστερα θα υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για το γάλα με ημερομηνία λήξης μέχρι 11 ημέρες, ανεξάρτητα από το βαθμό της επεξεργασίας (παστερίωση) που υφίσταται.

Ο κ. Χαρακόπουλος, αλλά και άλλοι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «καταστροφική για τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς», ενώ «δεν θα έχει οφέλη για τους εγχώριους καταναλωτές». Κατά την άποψή τους, «η επιμονή της τρόικας να αλλάξει το καθεστώς διάθεσης του γάλακτος στην ελληνική αγορά προωθείται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ξένων πολυεθνικών και μερίδας των εγχώριων γαλακτοβιομηχανιών που θέλουν να διευκολυνθεί η εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων από το εξωτερικό».

Ποιοι και γιατί συμφωνούν με τον Μάξιμο

«Έχουν έτοιμες τις φάρμες στη Ρουμανία και θέλουν να κατακλύσουν την ελληνική αγορά με εισαγόμενο γάλα, που, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, θα οδηγήσουν σε αφανισμό τις μικρές και μεσαίες μονάδες της ελληνικής κτηνοτροφίας», είναι το επιχείρημά του αναπληρωτή υπουργού και αρκετών άλλων συναδέλφων του, όπως του εκλεγόμενου στον ίδιο νομό με το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργού κ. Φίλιππου Σαχινίδη.

«Ο Έλληνας καταναλωτής μπορεί και σήμερα να αγοράσει φθηνότερο γάλα από τα λεγόμενα μακράς διαρκείας, που υφίστανται υψηλή παστερίωση», σημειώνουν. Με την προωθούμενη, όμως, από την τρόικα ρύθμιση, «εξομοιώνεται το παστεριωμένο γάλα, ανεξάρτητα από το βαθμό βρασμού που γίνεται η επεξεργασία του και τις επιπτώσεις στα θρεπτικά συστατικά του, σε τρόπο ώστε να είναι ανταγωνιστικότερο το παραγόμενο γάλα από μεγάλες μονάδες του εξωτερικού», προσθέτουν.

Η αντιπρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να παραμείνει το ενδιάμεσο στάδιο της χαμηλής παστερίωσης με ημερομηνία λήξης πέντε ημερών και να μπορεί να επιλέγει ο καταναλωτής αν θέλει να προμηθευτεί αυτό ή το εισαγόμενο υψηλότερης παστερίωσης, με διάρκεια ζωής 11 ημερών.

Εκτίμηση έμπειρων κοινοβουλευτικών είναι ότι αν οδηγηθεί σε παραίτηση ο κ. Χαρακόπουλος, η υπερψήφιση της επίμαχης διάταξης καθίσταται από δύσκολη έως αδύνατη, αφού η στάση του θα επηρεάσει και τη συμπεριφορά αρκετών ακόμη βουλευτών από την περιφέρεια και κυρίως από τους κτηνοτροφικές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.
 
«Επιφυλάσσομαι για τις τράπεζες», είπε στον Στουρνάρα ο Παπανδρέου

Ένας δεύτερος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση συνιστά η γριφώδης στάση που τηρεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα των τραπεζών. Με παρότρυνση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι απεφάσισαν να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό με χωριστό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τηλεφώνησε στον κ. Παπανδρέου και τον ενημέρωσε για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αφού άκουσε όσα του είπε ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε στον συνομιλητή του ότι στηρίζει την προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση. Για το ειδικότερο, όμως, ζήτημα των τραπεζών, υπήρξε επιφυλακτικός και, όπως ανέφεραν συνεργάτες του, είπε ότι θα δει πρώτα το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και μετά θα λάβει τις αποφάσεις του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr