«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση: Στη Βουλή η συμφωνία με την Τρόικα

Κινείται στην κατεύθυνση να περάσει τις ρυθμίσεις με την διαδικασία του κατεπείγοντος, προκειμένου να είναι ψηφισμένες μέχρι την 1η Απριλίου που θα συνέλθει στην Αθήνα το άτυπο Eurogroup 


Η κατάθεση στην Βουλή της συμφωνίας με την Τρόικα και οι αντιδράσεις που ήδη προκαλούνται από τις επιμέρους ρυθμίσεις απασχολεί πλέον την κυβέρνηση.

Η προειδοποίηση του κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ότι θα παραιτηθεί από αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εάν δεν αλλάξει η ρύθμιση για το φρέσκο γάλα όπως και οι αντιδράσεις των βουλετών κ.κ. Γιώργου Βλάχου και Μιχάλη Κασή προκαλούν «πονοκέφαλο» και επηρεάζουν τους σχεδιασμούς για το πώς θα περάσει η συμφωνία από την Βουλή.

Πάντως για την περίπτωση του κ. Χαρακόπουλου το περιβάλλον του πρωθυπουργού προειδοποιεί ότι εάν παραιτηθεί από την θέση του αναπληρωτή υπουργού θα διαγραφεί και από την κοινοβουλευτική ομάδα. Ο κ. Χαρακόπουλος πάντως ευελπιστεί ότι θα υπάρξει τροποποίηση που να του επιτρέπει να υπερψηφίσει, ενώ και κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η επιμονή της τρόικας στο γάλα ήταν υπερβολική αφού το θέμα αφορά συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα είναι ξεχωριστό άρθο ή σχέδιο νόμου η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το εάν η υπόλοιπη συμφωνία με τις διαθρωτικές αλλαγές που προκαλούν τις αντιδράσεις είναι ένα ή περισσότερα άρθρα είναι ακόμη ανοικτό. Φυσικά οι βουλευτές πιο εύκολα θα καταψηφίσουν την διάταξη για το γάλα παρά ολόκληρη την συμφωνία που θα σημαίνει την πτώση της κυβέρνησης. Από διάφορες πλευρές πάντως επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει ακόμη γραπτό κείμενο με την συμφωνία αλλά μόνο επιλεκτικές διαρροές. H ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των βουλευτών και να προλάβει τυχόν απρόοπτα. Το να υπάρξουν κι άλλες αντιδράσεις όταν θα παρουσιαστεί το κείμενο με τα ισχύοντα και σχεδιαζόμενα μέτρα σύμφωνα με την αναφορά της έκθεσης της Τρόικας είναι ένα σημαντικό ενδεχόμενο. Ακόμη κι αν περάσει η συμφωνία μέσα από τον εκβιασμό “ψηφίζετε ή πέφτει η κυβέρνηση” θα χάλασει το θετικό κλίμα που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και θα επηρεάσει και την κοινωνία η οποία παρά την ομοβροντία της συγκυβέρνησης δεν έχει ακόμη πεισθεί.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επείγεται να καταθέσει τις ρυθμίσεις μέσα στην επόμενη εβδομάδα και κινείται στην κατεύθυνση να τις περάσει με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να είναι ψηφισμένες μέχρι την 1η Απριλίου που θα συνέλθει στην Αθήνα το άτυπο Eurogroup που θα δώσει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση και ψήφο εμπιστοσύνης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr