Προσπάθεια «ομογενοποίησης» των βουλευτών που αντιδρούν για το γάλα

Προσπάθεια «ομογενοποίησης» των βουλευτών που αντιδρούν για το γάλα

Δεν έχει αποσύρει την «απειλή» καταψήφισης για το γάλα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος - Τι λένε Κασσής, Μωραΐτης, Σηφουνάκης και άλλοι βουλευτές που προειδοποιούν ότι δεν θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα

Προσπάθεια «ομογενοποίησης» των βουλευτών που αντιδρούν για το γάλα
Έντονες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες στα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ενόψει της επικείμενης κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου  προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις με διαρροές βουλευτών.

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Παρασκευή και όχι την Τετάρτη όπως αρχικά εξεταζόταν και θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την Δευτέρα 31 Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν θέλει πολύ χρόνο για συζήτηση που θα χαλάσει το κλίμα ευφορίας που δημιουργεί και από την άλλη επιθυμεί να μην υπάρχει εκκρεμότητα την 1η Απριλίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup στην Αθήνα ώστε να επιβεβαιώσει πανηγυρικά την συμφωνία και να παράσχει πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Το νομοσχέδιο θα έχει τρία άρθρα:

-το ένα θα είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

-το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές βάσει της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

-το τρίτο θα αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις


Τα πράγματα πάντως δεν είναι ρόδινα για την ηγεσία των δύο κομμάτων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις αντιδράσεις των βουελυτών τους κυρίως για τις διαρθρωτικές αλλαγές και το γάλα. Καθώς η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο άθρο για τις διαρθρωτικές αλλαγές η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι βουλευτές δεν θα καταψηφίσουν αφού έτσι θα δημιουργείτο θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. Η ρύθμιση σε κάθε περίπτωση θα περάσει, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν βουλευτές που θα επιλέξουν τον δρόμο της εξόδου. Οι ηγεσίες των δύο κομμάτων βάζουν θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Προκειμένουν να αποφευχθούν οι διαρροές οι δύο ηγεσίες έχουν αρχίσει προσεγγίσεις και συζητήσεις με τους... επίφοβους βουλευτές. Την Πέμπτη σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ενώ τους βουλευτές της ΝΔ θα ενημερώσουν ο υπουργός Οικονομικών και τα υπόλοιπα στελέχη που έκαναν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πιο σημαντική είναι η διαφωνία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου ο οποίος διατηρεί τις επιφυλάξεις του παρά τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Σταμάτη και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κ. Παναγιώτη Μπαλτάκο. Ενδέχεται να έχει και νέα συνάντηση με τους ανθρώπους του πρωθυπουργού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αποσύρει την “απειλή” παραίτησης αλλά λέει ότι θα περιμένει να δει το οριστικό κείμενο της συμφωνίας.

Εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο επιφυλάξεις έχουν εκφράσει για το θέμα του γάλακτος και οι βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης και από το ΠΑΣΟΚ οι Νίκος Σηφουνάκης, Θάνος Μωραϊτης και Μιχάλης Κασσής. Πέραν αυτών υπάρχουν αρκετοί ακόμη βουλευτές που λένε ότι θέλουν να δουν ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας όχι μόνο για το γάλα αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο ασφαλιστικό διαφόρων κλάδων επιμέρους ρυθμίσεις. Η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερκεράσει τις διαφωνίες με την επικοινωνιακή καταιγίδα με την οποία προβάλλει την συμωνία με την τρόικα σαν το τέλος της κρίσης και την είσοδο σε μία νέα εποχή χωρίς μνημόνια.

Αν και η συμφωνία θα περάσει στην περίπτωση που υπάρξουν διαρροές τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα εκλογών καθώς η πλειοψηφία μετρά σήμερα 153 βουλευτές. Είναι αμφίβολο αν ο πρωθυπουργός θελήσει να κυβερνά με οριακή πλειοψηφία.

Στις εξελίξεις παρενέβη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να καταψηφίσουν τη νέα δέσμη αντιλαικών μέτρων. Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας:

«Οι βουλευτές καλούνται να συνταχθούν με τη λαϊκή βούληση και όχι με τις μνημονιακές επιταγές. Αν αυτό το κάνουν, και συνταχθούν με το λαό, και όχι με το Μνημόνιο, εμείς θα το θεωρήσουμε θετικό. Εμείς τις διαφοροποιήσεις θα τις καλωσορίσουμε χωρίς δεύτερες σκέψεις”. Στην ουσία ο κ. Τσίπρας προσφέρει πολιτική στέγη σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα καταψηφίσουν και ακολούθως θα διαγραφούν. Άλλωστε με ορισμένους από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπάρχει επικοινωνία τους τελευταίους μήνες για μελλοντική συνεργασία η οποία θα σταματήσει εφόσον υπερψηφίσουν την συμφωνία με την τρόικα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης